Toliko jednostavno

Turbo izbacivač loših hormona iz tela: Snižava krvni pritisak, smiruje dušu!

Delovanjem hormona, plač i smeh dovode do olakšanja i odvraćaju pažnju od ljutnje, stresa i svih negativnih osećaja
Lepi & Zdravi
17:32h Autor:
Turbo izbacivač loših hormona iz tela: Snižava krvni pritisak, smiruje dušu!
Foto: Profimedia

Jedan minut smeha deluje na organizam isto kao i 45 minuta terapeutskog opuštanja. Kad se osoba smeje, u telu dolazi do fizioloških promena, broj otkucaja srca se smanjuje, pritisak pada i telo se opušta.

Glasnim smehom 10-15 minuta na dan može potrošiti 10-40 kalorija. Osim toga, britanski naučnici su potvrdili da je smeh zaista zarazan i otkrili način na koji mozak može da se „zarazi" veseljem. Naučnici iz Londona otkrili su da slušanje smeha i ostalih pozitivnih zvukova stvara nadražaj u području mozga koji se aktivira kad se smejemo. U Americi postoji čak i vrsta terapije smehom koja pomaže u ozdravljenju, a najviše uspeha ima pri lečenju stresa.

Suze su, takođe, izrazito važne za postizanje duševne ravnoteže. Plakanjem se u stresnim situacijama oslobađamo napetosti i organizam se opušta. Time se ujedno smanjuje količina „negativnih hormona" u telu i ponovo uspostavlja ravnoteža. Zato, ako osetite potrebu za plakanjem, učinite to bez suzdržavanja.

Delovanjem hormona, plač i smeh dovode do olakšanja i odvraćaju pažnju od ljutnje, stresa i svih negativnih osećaja. Budući da se smanjuje nivo kortizola, epinefrina, adrenalina i dopamina, postiže se antidepresivan i smirujući efekat. Osim toga, smeh jača imunitet i brani od tumorskih ćelija i bakterija.

Smeh može pomoći i pri mršavljenju. Naučnici tvrde da se glasnim smehom 10-15 minuta na dan može potrošiti, zavisno od telesne težine, 10-40 kalorija.

Kada izgubiš nadu i pomoć, potraži je od Boga: Dobićeš je otkuda se nisi nadao, ni zamišljao!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs