Varenje

Granica je 48 sati nakon obroka: Šta se dešava kada se creva ne prazne redovno?

Nema čoveka koji se bar jednom u životu nije suočio sa zatvorom creva. Ovo stanje sa sobom povlači simptome poput bola i nelagodnosti u predelu stomaka, vidljive nadutosti, gasova, mučnine... Ali, malo ko razmišlja o opasnijim posledicama, koje mogu da nastanu ukoliko se zatvor ne leči
Lepi & Zdravi
18:16h Autor:
Granica je 48 sati nakon obroka: Šta se dešava kada se creva ne prazne redovno?
Foto: Thinkstock

Da li ste znali da zatvor može da uzrokuje i poremećaj u radu svih ostalih organa u telu? Možda vam na prvu loptu zvuči nepovezano i nelogično, ali ako bolje razmislite, shvatićete da situacija može da bude zaista alarmantna.

Krenimo redom. Znate li šta uopšte završava u crevima? Sistem za varenje šalje svu nepotrebnu, trulu, nesvarenu hranu i materije koje nisu svarljive, poput dlaka i žvakaćih guma, u creva, kako bi se izbacila iz tela kao čist višak. Šta mislite, šta se dešava u telu kada sav "otpad" ostane zarobljen unutra?

Iako creva ne rade kako treba i ne čiste se, u njih dospevaju nove prerađene materije, koje je sistem za varenje odbacio. Tada dolazi do nagomilavanja metaboličkog otpada, što uopšte nije bezazleno kao što se misli.

Prvi simptom nepravilnog varenja: Kako da pokrenete lenja creva i regulišete probavu

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Granica tolerancije za opstanak nesvarene hrane u crevima je najviše 48 sati od obroka, iako je generalna preporuka lekara da se višak u crevima zadržava što kraće, odnosno da redovno praznite creva.

Ukoliko je posredi nemogućnost pražnjenja, dolazi do narušavanja prirodne crevne flore i nagomilani otrovi kroz cirkulaciju mogu da se vrate, rašire kroz krv i stignu do drugih organa i tkiva u organizmu.

Zbog narušavanja prirodne crevne flore, može doći i do infekcije, a česta propratna pojava dugoročnog zatvora su i hemoroidi. Takođe, može doći i do poremećaja rada i kontrolisanja bešike - ukoliko su creva puna, pritiskaće bešiku i nećete biti u stanju da kontrolišete mokrenje. Dakle, iako je veoma često stanje, zatvor ne mora da bude bezazlen i veoma je važno da ne zapustite problem, već da što pre preduzmete prve korake u lečenju.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Počnite od ishrane i hidratacije, koji su i najčešći uzroci konstipacije. Namirnice bogate vlaknima garantuju dobro varenje i rad creva, dok dovoljna količina tečnosti omekšava stolicu i olakšava pražnjenje creva, pa ćete izbeći bolno izbacivanje otpada i potrebu za jakim naprezanjem.

Izbegavajte dugo sedenje i bavite se sportom. Naučno je dokazano da redovna fizička aktivnost ojačava zidove creva i tako omogućava njihov pravilan rad.

Obratite se vašem farmaceutu ili lekaru i posavetujte se oko dostupnih proizvoda koji olakšavaju simptome zatvora i omogućavaju pražnjenje creva. Laksativi su najbolji izbor, naročito oni koji oponašaju prirodan rad creva, a pomoći će vam već u roku od 30 minuta.

Pročitajte još: Kako sprečiti hronični zatvor: Opasnost po ceo organizam!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs