Obratite pažnju

Prvi simptom nepravilnog varenja: Kako da pokrenete lenja creva i regulišete probavu

Vreme se konačno prolepšalo, ponovo smo počeli da uživamo u suncu i planiramo letnji odmor. Ali, uz letovanje ide i kupaći kostim, pa je sezona potrage za najboljom brzinskom dijetom u punom jeku
Lepi & Zdravi
17:54h Autor:
Prvi simptom nepravilnog varenja: Kako da pokrenete lenja creva i regulišete probavu
Foto: Thinkstock

Zastanite na trenutak i razmislite - rešenje je možda bliže nego što ste mislili. Naime, osim loše ishrane i preobilnih obroka, uzrok gojenja, naročito na stomaku, zapravo može biti nepravilno varenje, odnosno poremećen rad creva.

Da li ste znali da creva godišnje prevare skoro 1,5 tonu hrane? Prema podacima nekih istraživanja, od ove impozantne količine unesene hrane, čak 30 kg su otrovi koji se zadržavaju u crevima.

Kada imate zatvor, odnosno kada nesvarenu hranu ne izbacujete iz creva, sasvim je logično da će vaga pokazati veću brojku. I ne samo to, kada je u vašim crevima "zatvoren" otpad, vi ćete se osećati teže, tromije, sporije i bez energije. Kada nemate energije, teško da ćete se odlučiti za vežbanje ili motivisati da počnete sa zdravom ishranom. Zbog toga stručnjaci povezuju loše varenje sa depresijom, a neizbežno i gojenjem - mnogi lepše raspoloženje traže u obilnim obrocima i ukusnoj hrani, što neizbežno vodi do viška kilograma.

Zatvor može da se javi i kada iznenada promenite ishranu. Naime, creva se vremenom naviknu na određen način funkcionisanja i uobičajenu hranu koju unosite. Kada naglo promenite način ishrane ili količinu, nastaje ili dijareja ili zatvor.

Uz zatvor skoro obavezno idu i gasovi, koji izazivaju nadutost creva, pa vam stomak izgleda mnogo veće nego što zaista jeste, a ako problem predugo ostavljate po strani, može da dođe do mučnine i hroničnog bola u stomaku.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šta možete uradite?

Pre svega, ishrana je faktor koji najjače utiče na kvalitet varenja, i na kilažu. Namirnice bogate vlaknima obezbeđuju dobru probavu i lakše pražnjenje creva. Sezona je voća i povrća, pijace su prepune trešanja, jagoda, tikvica, zelene salate, krastavca... pa iskoristite priliku da organizmu obezbedite dovoljno neophodnih vitamina i minerala. Unošenje dovoljne količine tečnosti takođe je od presudnog značaja, jer voda ima moć da ublaži sve poremećaje u varenju. Tu je i fizička aktivnost, koja obezbeđuje čvrsta i elastična creva, čime se preventivno deluje na sindrom lenjih creva, zatvor i lako pražnjenje.

Laksativi su još jedan način da pomognete svojim crevima i sprečite pojavu zatvora. Preparati za lečenje zatvora olakšavaju tegobe već nakon pola sata, a prilikom odabira odgovarajućeg preparata, najbolje je da se konsultujete sa farmaceutom ili lekarom. Najbolji efekat daju proizvodi koji potpomažu crevnu floru i imitiraju prirodne mehanizme creva.

Pročitajte još: Najgore što sebi možete da uradite: Greške koje uništavaju probavu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs