NEMA ŽENE KOJA JEDNU OD OVIH 5 GREŠAKA NIJE NAPRAVILA KOD GINEKOLOGA: Zbog jedne često bude kasno za intervenciju

Žene često prave uobičajene grešake tokom posete ginekologu, a koje mogu negativno uticati na njihovo zdravlje

Lepi & Zdravi
12:36h Autor:
NEMA ŽENE KOJA JEDNU OD OVIH 5 GREŠAKA NIJE NAPRAVILA KOD GINEKOLOGA: Zbog jedne često bude kasno za intervenciju
Foto: Shutterstock

Lekari kažu da oni na to uopšte ne obraćaju pažnju i da nema razloga za suvišnu brigu

Ginekolozi često naglašavaju da žene greše prilikom pregleda, a to čine isključivo zbog sebe.

Ovih 5 situacija su najčešće:

Preskaču pregled zbog menstruacije: Mnoge žene izbegavaju posetu ginekologu tokom menstruacije, smatrajući da je to neprikladno. Međutim, menstruacija nije prepreka za pregled. Papa-testovi i druge vrste pregleda mogu se obaviti i tokom ciklusa, te nije potrebno odlagati posetu ginekologu zbog toga.

Pregled, Doktor, Ginekolog
foto: Shutterstock

Same postavljaju dijagnozu: Iako je važno da žena poznaje svoje telo, često je sklonost žena da same postavljaju dijagnozu kada su u pitanju problemi poput sekreta. Međutim, ovo može imati ozbiljne posledice jer laička dijagnoza može biti neprecizna i dovesti do propuštanja važnih simptoma.

Ne govore o uzimanju lekova: Informisanje ginekologa o svim uzimanim lekovima je ključno za pravilnu procenu zdravstvenog stanja. Mnoge žene zanemaruju ovaj aspekt, ne shvatajući da su detalji o terapiji koje koriste važni za dalje lečenje i tretman.

Ginekololg
foto: Shutterstock

Odlaze lekaru tek kada primete problem: Često se dešava da žene posete ginekologa tek kada primete specifične simptome ili probleme, što može biti kasno za pravovremenu intervenciju. Redovni pregledi su ključni za otkrivanje potencijalnih problema u ranom stadijumu i prevenciju ozbiljnih oboljenja.

Osećaj neprijatnosti zbog nedepiliranja: Mnoge žene se osećaju neprijatno zbog nedepiliranosti prilikom posete ginekologu. Međutim, lekari ističu da to uopšte nije bitno i da ne obraćaju pažnju na depilaciju. Ova briga je suvišna i ne treba da predstavlja prepreku za odlazak na pregled.

ginekolog, miomi na materici
foto: Shutterstock

Žene su često zabrinute zbog depilacije odnosno kada odu ne pregled a ne obave pre toga depilaciju. Lekari kažu da oni na to uopšte ne obraćaju pažnju i da nema razloga za suvišnu brigu, piše Dnevni avaz.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs