ZDRAVA DIJETA KOJU PREPORUČUJU NUTRICIONISTI: Za 3 nedelje skida po 10 odsto težine, najvažniji je jelovnik

Ako se borite s tvrdoglavim viškom i stvarno želite promeniti loše navike i smršati na zdrav način, možda je dijeta od 10 odsto baš ono što vam treba

Lepi & Zdravi
Autor:
ZDRAVA DIJETA KOJU PREPORUČUJU NUTRICIONISTI: Za 3 nedelje skida po 10 odsto težine, najvažniji je jelovnik
Foto: Shutterstock

Ovaj prehrambeni princip poslednjih meseci postao je viralan upravo zato što se temelji na preporukama nutricionista i lekara da svako mršavljenje veće od 10 procenata telesne težine jednostavno nije zdravo.

Možda 10 procenata manje kilograma nije konačna težina koju želite, ali ova dijeta predstavlja zdrav, kvalitetan i dugotrajan proces mršavljenja.

Kako znate koliko hrane trebate pojesti tokom dana?

Jednostavno rečeno, možete sagoreti 25 kalorija za svaki kilogram telesne težine.

Dijeta, Veganstvo, veganska ishrana, Zdrava hrana
foto: Shutterstock

Tako, na primer, ako imate 85 kilograma, trebalo bi da izgubite 8,5 kilograma u 3 nedelje koristeći ovaj režim. Gubitak više od toga u mesec dana bio bi šok za telo. Takvo mršavljenje je sporije od rigoroznih dijeta, ali svakako bolje i zdravije.

Dijeta 10 procenata iskustvo i rezultati

Ono što sve čitaoce najviše zanima je isplati li se uopšte truditi i kakva su iskustva s dijetom od deset procenata. Na osnovu onoga što smo saznali na forumima i na osnovu razmene iskustava s onima koji su je isprobali, možemo potvrditi da su pozitivni i da je na ovaj način moguće smršaviti.

Hoće li biti 10 procenata ovisi o tome koliko ste bili disciplinovani. U svakom slučaju, rezultati su vidljivi, a iskustva pozitivna, čak i kada se brojke ne poklapaju s planovima.

Dijeta, DASH dijeta, Zdrava hrana, Zdrava ishrana
foto: Shutterstock

Samim prelaskom na ovakav način ishrane izgubićete puno tečnosti iz tela u roku od nedelju dana, a to već može doneti 2 kilograma manje.

Iskustva onih koji su vodili dnevnik ishrane govore da su tek tada videli koliko su zapravo kalorija uneli tokom dana uz povremene zalogaje, čašu gaziranog pića i slično, ne pridajući tome nikakvu važnost.

Rezultat dijete od 10 procenata nije dramatičan gubitak težine u kratkom vremenskom periodu. Cilj je u 3 nedelje videti koliko ste pojeli, koliko biste trebali jesti i koju hranu odabrati i izbegavati.

Dijeta, Hrana, Naminrice, Zdrava ishrana
foto: Shuterstock

Raspored nabavke namirnica po danima

Prvi nedelja:

1. dan: povrće po izboru, neograničeno. Može se jesti na različite načine - kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, supama itd.

2. dan: kuvano meso po izboru.

3. dan: pirinač ili kačamak (oboje samo blago posoljeno).

4. dan: mlečni dan (jedu se svi nemasni mlečni proizvodi, osim voćnih jogurta).

5. dan: jajni dan (na bilo koji način jedu se samo jaja).

6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru).

7. dan: proteinski dan (jedite meso ili ribu po izboru).

Dijeta, Hrana, Žena, Devojka
foto: Shutterstock

Drugi nedelja:

1. dan: povrće po izboru i kuvano meso. Može se jesti na različite načine - kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, supama itd.

2. dan: meso s povrćem.

3. dan: pirinač s povrćem.

4. dan: mlečni dan (uz mlečne proizvode sada se mogu dodati i prilozi: jaja, salata ili voće).

5. dan: dan s jajima (kao prilog može poslužiti salata, voće ili jogurt).

6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru, može sveže, u obliku salate ili kompota).

7. dan: proteinski dan (jesti meso ili ribu s roštilja po izboru).

Treći nedelja:

Treći nedelja je isti kao i prvi nedelja. Nakon tri nedelje ovog plana ishrane, vaš gubitak će biti 10% vaše početne težine, piše Sensa.rs.

Dijeta
foto: Shutterstock

Pravila ishrane

Tokom ove dijete možete piti kafu ili čaj bez šećera (može i zaslađivač). Od ulja samo hladno ceđeno maslinovo ulje. Preporučuje se minimalan unos soli, a dopušteni su i biljni začini. Nije dopušten hleb.

Jedite obroke kada imate vremena za njih. Zaboravite na jelo ispred TV-a, kompjutera, u žurbi...

Dijeta Shutterstock Obroke jedite polako, u malim zalogajima i temeljito žvačite. Potrebno je dvadesetak minuta da želudac primi signal sitosti, pa lagana ishrana pridonosi znatno manjem unosu hrane, čime se kontrolira apetit.

Uključite barem 30 minuta lagane vežbe u svoju dnevnu rutinu, svaki dan. Nemojte pretjerivati s čestim merenjima pa se savetuje da na vagu stanete tek kada završite s dijetom.

Vodite dnevnik mršavljenja - statistike su pokazale da ljudi na dijeti koji vode online dnevnik izgube u proseku 7 kg više od onih koji to ne vode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs