KAKO SNIZITI TEMPERATURU PRIRODNIM PUTEM? 3 najbolja starinska načina koja su koristile naše bake

Pre nego što posegnete za lekovima, isprobajte prirodne načine za snižavanje temperature koje su koristile naše bake

Lepi & Zdravi
KAKO SNIZITI TEMPERATURU PRIRODNIM PUTEM? 3 najbolja starinska načina koja su koristile naše bake
Foto: Shutterstock

Osim lekovima, za skidanje temperature od davnina postoje i prirodne metode koje mogu da pomognu. Takve metode su se koristile u vremenima kada medikamenti nisu bili dostupni. Na alternativan način su naše bake skidale temperaturu. Ipak, važno je znati da se nikako ne treba oslanjati samo na te tehnike ako temperatura pređe 38,5 stepeni.

Skidanje temperature tuširanjem

Kada se suočavate s visokom telesnom temperaturom, jedna od efikasnih prirodnih metoda za njeno snižavanje je tuširanje mlakom vodom ili potapanje u mlaku kupku. Ova tehnika pruža trenutno olakšanje i pomaže telu da reguliše svoju temperaturu. Ključni faktor ovog pristupa je temperatura vode - važno je da voda bude mlaka, ne hladna. Nemojte ići pod hladnu vodu, nemojte koristiti led, a ako počnete da drhtite, zagrejte vodu, a zatim izađite iz kade i odmorite se. Važno je izbegavati hladnu vodu jer to može izazvati kontrakciju krvnih sudova i smanjenje cirkulacije, što može dovesti do daljeg povećanja telesne temperature, pišu na sajtu kingwood247.er

Devojka, Tuširanje
foto: Shutterstock

Skidanje temperature sirćetom i rakijom

U narodnoj medicini, koriste se različite tehnike kako bi se snizila telesna temperatura, a među njima su i sirće i rakija, koje su poznate po svojim terapeutskim svojstvima. Sirće sadrži kiselinu koja može da doprinese izvlačenju toplote iz tela, što može dovesti do snižavanja telesne temperature. Takođe, sirće je bogato mineralima koji se gube tokom groznice, pa se obloge od sirćeta, na primer na stopalima i čelu, često preporučuju kao dodatno sredstvo za olakšanje, piše Frontlineer.com.

Rakija, poznata kao univerzalni lek u srpskoj narodnoj medicini, takođe se koristi za obaranje temperature. Alkohol prisutan u rakiji takođe može izvlačiti toplotu iz tela, slično kao što to čini i primena obloga od krumpira. Preporučuje se umasirati rakiju u kožu, posebno na tabane, prsa, grlo, prostor iza kolena i nadlanice kako bi se postigao terapeutski efekat. Ako nemate rakiju pri ruci, medicinski alkohol može poslužiti kao alternativa.

Temperatura
foto: Profimedia

Kupus za temperaturu

Listovi kupusa sadrže admijum-vezujuće komplekse, a jedna od njegovih glavnih komponenti je glutamin. Kao snažno protivupalno sredstvo, glutanin prisutan u kupusu pomaže u smanjenju efekata raznih vrsta upala, iritacija, alergija, bolova u zglobovima, groznice i raznih kožnih oboljenja, pišu na sajtu lybrate.com.

Kupus, Povrće
foto: Shutterstock

Važno je napomenuti da ove metode treba koristiti sa oprezom i da se pridržavate uputstava kako biste izbegli neželjene efekte. Takođe, ako temperatura ostane visoka ili se ne poboljšava nakon primene ovih tehnika, trebalo bi potražiti medicinsku pomoć radi dalje evaluacije i tretmana. Uvek je važno konsultovati se sa stručnjakom pre primene bilo kakvih alternativnih metoda lečenja, posebno u slučaju ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs