15 NAMIRNICA KOJE SU MELEM ZA ŽUČ I JETRU: Zahvaljujući njima sprečićete neke ozbiljne zdravstvene probleme

Predstavljamo vam 15 moćnih namirnica za održavanje rada jetre i žučne kese

Lepi & Zdravi
15 NAMIRNICA KOJE SU MELEM ZA ŽUČ I JETRU: Zahvaljujući njima sprečićete neke ozbiljne zdravstvene probleme
Foto: Shutterstock

Kada nešto ometa dobar protok žuči, mogu se pojaviti različiti problemi, to može dovesti do raznih problema sa varenjem, uključujući lošu apsorpciju hranljivih materija, prekomerni rast štetnih crevnih bakterija, zapaljenje creva i sindroma propuštanja creva.

Pravilan protok žuči reguliše mnoge važne procese u telu. Ako je ono otežano iz bilo kog razloga, može doći do brojnih komplikacija, uključujući:

  • Dobijanje na težini
  • Emocionalna nestabilnost
  • Loša probava
  • Glavobolje i migrene
  • Inflamatorna oboljenja kože (akne, ekcem, osip)
  • Hemijska osetljivost (zbog nakupljanja toksina)
jetra
foto: Shutterstock

Promena ishrane i korišćenje suplemenata za poboljšanje funkcije jetre i žučne kese umnogome može poboljšali protok žuči i sprečili ove neželjene nuspojave. Jedan od najboljih načina da osnažite svoju jetru i žučnu kesu je korišćenje biljaka i prirodnih proizvoda.

Jabukovo sirće Jabukovo sirće ima antiinflamatorno, antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Obično se koristi za bol u žučnoj kesi. Može biti od koristi za varenje, jetru, nivo šećera u krvi i holesterola. Možete napraviti napitak koji je dobar za jetru i žučnu kesu tako što ćete dodati 1 kašiku jabukovog sirćeta u 250 ml čiste vode.

Artičoka Artičoka se obično klasifikuje kao povrće. Međutim, to je zapravo cvetni pupoljak. Vekovima se koristi širom Evrope za lečenje lošeg varenja. Artičoke imaju veoma malo kalorija, ali su bogate vlaknima i hranljivim materijama, uključujući magnezijum, kalijum, folnu kiselinu i vitamin C. One mogu pomoći u povećanju proizvodnje žuči i podržavaju funkciju jetre i žučne kese. Artičoke su takođe ukusno predjelo, te se mogu poslužiti pržene ili kuvane na pari kao prilog ili sos.

Artičoka
foto: Profimedia

Limun i limeta Limun i limeta su neverovatno korisni. Imaju nizak glikemijski indeks, puni su vitamina C i mogu pomoći u balansiranju pH nivoa. Limunov sok može podstaći proizvodnju žuči i želudačne kiseline. Sok od limuna ili limete je odličan jer koji podstiče lučenje žuči. Možete ih koristiti na različite načine. Dan započeti velikom čašom tople vode sa limunom kako biste podstakli hidrataciju, ubrzali metabolizam i podržali varenje, jetru i žučnu kesu. Dodajte sok od limuna ili limete u zelene sokove i smutije, biljne čajeve, supe i druga jela.

Peršun Peršun je mnogo više od zelenog ukrasa. Pun je antioksidanata, flavonoida, minerala i vitamina. Peršun ima neverovatna svojstva detoksikacije jetre. Pomaže u stimulisanju lučenja žuči, uklanja teške metale i druge toksine iz tela. Pored toga što se koristi kao ukras na jelima, može se dodati u salate ili zelene sokove. Takođe probajte i umirujući čaj od peršuna. U manjoj šerpi prokuvajte 1 šolju vode, pa dodajte pola šolje seckanog svežeg peršuna ili 2 kašike suvog peršuna i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Krastavac Krastavac je skladište fitonutrijenata i elektrolita. Podržava varenje i jetru i sastavni je deo dijete za detoksikaciju jetre, žučne kese ili bubrega. Krastavac je idealno povrće za užinu. Možete ga umočiti u humus ili gvakamole. Dodajte ga u zelene sokove i salate.

Krastavac
foto: Thinkstock

Celer Celer je još jedno hidratantno povrće bogato vlaknima. Pun je antioksidansima i mikronutrijentima kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, folna kiselina, folna kiselina, vitamin A i vitamin K. Celer može pomoći u smanjenju upale u telu, kao i kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući refluks kiseline, čireve i varenje. On pomaže u poboljšanju funkcije enzima jetre i opšteg zdravlja jetre. Dodajte ga u salate i zelene sokove. Probajte i sok od celera.

Nana Nana je moćna superhrana koja stimuliše probavni sistem. Deluje kao prirodni relaksant. Možete dodati mentu u salate, sosove i jela. Možete napraviti čaj od mente ili vodu sa limunom i mentom.

Korijander Korijander se koristi za aromatiziranje jela u južnoj Evropi, severnoj Africi i zapadnoj Aziji hiljadama godina. Ovo je klasična karminativna gorka biljka koja pomaže u proizvodnji probavnih sokova i stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Savršeno čisti telo i uklanja toksine, bogat je polifenolima i drugim hranljivim materijama. Štiti jetru od toksina i sprečava oštećenje jetre. Možete ga dodati u salate, salsu ili guacamole.

Rotkvice, Rotkvica
foto: Shutterstock

Rotkvica Rotkvice su divno povrće koje se može naći tokom cele godine. Izvor antioksidanata i vlakana, pomaže u čišćenju jetre, poboljšava zdravlje jetre i stimuliše sintezu žuči. Rotkvice su odličan dodatak svakoj salati ili ukusna, hrskava užina.

Mlečni čičak Mlečni čičak je bodljikava biljka sa belim venama i ljubičastim cvetovima. On štiti brojne membrane ćelija jetre i usporava brzinu kojom se toksini apsorbuju u jetru. Istraživanja su pokazala da može koristiti osobama sa cirozom jetre i hepatitisom C i B. Mlečni čičak se najčešće koristi kao dodatak ishrani.

Maslačak Maslačak je dobro poznata „trava“, besplatna namirnica koja raste skoro svuda. Zelenilo maslačka poboljšava pokretljivost želuca, odličan je diuretik i poboljšava varenje. Ima antiinflamatorni efekat. Poboljšava funkciju jetre. Listovi maslačka mogu se jesti sirovi i predstavljaju dobar dodatak svakoj mešavini zelene salate.

Kurkuma
foto: Shutterstock

Kurkuma Kurkuma je jedna od najmoćnijih antiinflamatornih biljaka i koristi se u indijskoj i kineskoj medicini hiljadama godina. Jedna od najranijih dokumentovanih upotreba i prednosti kurkume datira iz 250. godine pre nove ere kada se koristila za ublažavanje negativnih efekata trovanja. Ova biljka stekla popularnost u poslednjih 30 godina u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kao dodatak hrani i ukusan začin. Kurkuma ima neverovatnu sposobnost da smanji upalu i bori se protiv bakterija, virusa i drugih patogena. Odličan je za probleme sa varenjem i može podržati funkciju jetre i žučne kese. Kurkuma je popularan sastojak u indijskoj kuhinji i jelima od karija. Možete ga koristiti u svojim azijskim jelima. Dodajte ga u salate, smutije, supe i sosove. Možete svakodnevno uzimati dodatke kurkume da biste podržali jetru i žučnu kesu.

Đumbir Đumbir je moćna antiinflamatorna biljka. To je blizak rođak kurkume. Đumbir se u Indiji i Kini koristi zbog svojih lekovitih svojstava i kao začin već 5.000 godina. Aktivno hemijsko jedinjenje u đumbiru, gingerol, pomoći će u smanjenju upale u telu. Posebno je koristan kod upale debelog creva i problema sa varenjem. Možete popiti šolju čaja od đumbira da biste smirili stomak, ili ga možete koristiti i kao dodatak.

Kiseli kupus Pomaže u ravnoteži crevne flore. Podržava jetru i žučnu kesu i pomaže u sprečavanju sindroma propuštanja creva. Možete ga sami kuvati.

Aktivni ugalj Aktivni ugalj je jedno od najstarijih sredstava za detoksikaciju na svetu, datira preko 3000 godina i koristi se u kineskoj i zapadnoj medicini. To je fantastičan apsorbent koji vezuje i uklanja toksičnu žuč i toksične supstance. Koristite ga ako ste jeli hranu sumnjivog kvaliteta ili pili alkohol.

Jetra
foto: Shutterstock

Jetra i žučna kesa su 2 organa koja učestvuju u formiranju žuči. Žuč je sok za varenje koji pomaže u emulgovanju masti u telu i, kao rezultat, pomaže varenje i procese detoksikacije. Dobar protok žuči je neophodan za optimalno varenje i opšte zdravlje.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs