KAKO NA PRIRODAN NAČIN OČISTITI MASNU JETRU: Evo koju hranu ni u ludilu ne bi trebalo da jedemo i šta dovodi do RAKA

Doktorka Radmila Ješić Vukićević otkrila je kako na prirodan način očistiti masnu jetru.

Lepi & Zdravi
10:44h
KAKO NA PRIRODAN NAČIN OČISTITI MASNU JETRU: Evo koju hranu ni u ludilu ne bi trebalo da jedemo i šta dovodi do RAKA
Foto: Printscreen Youtube/ RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Jedan od najvažnijih orana u ljudskom telu jeste jestra, koja služi kao filter. Međutim, mnogi ne obraćaju pažnju na ovaj organ, a jedna od najčešćih doijagnoza jeste masna jetra.

- Masna jetra je dijagnoza koju sve češće postavljamo u našim ordinacijama, masnu jetru nalazimo čak i kod mladih, kod tinejdžera, pa i kod dece, nešto češće posle 40 -ih, 50 -ih godina. Moralo bi da bude bar 20 do 30% masti u toj celokupnoj jestri da bi mi mogli ultrazvukom da je dijagnostikujemo. - objasnila je doktorka Radmila Ješić Vukićević, u RTS Ordinaciji.

Kako lečiti masnu jetru?

- U toj fazi, kad neko ima masnu jetru, on ne mora da ima nikakve simptome. Praktično, funkcija jetre je očuvana, nemaju nikakve tegobe, ali je bitno da se već tada preduzmu neke mere lečenja. Ako je u pitanju alkohol - da prestanu sa konzumiranjem alkohola, ako je poremećaj u gojaznosti, svakako da promene stil života i način ishrane, da gube i smanjuju težinu, ako je poremećaj metabolizma masti ili ugljenih hidrata, poremećaj se takođe mora otriti. Suštinski, lečenje se svodi na otklanjanje uzroka koji su doveli do masne jetre. - rekla je doktorka.

Doktorka ističe važnost fizičke aktivnosti, koja može doprinete pravilnom radu jetre.

- Ono što je važno, jeste, da se te kalorije koje se unesu, troše. Povećati fizičku aktivnosti, mogu pomoći i razni suplementi. Mi dajemo takozvane antioksidanse, vitamine C i E, to su jedina dva vitamina koji pomažu jetri da se u toj početnoj fazi očisti.

Ishrana

- Najviše se koristi mediteranska ishrana, to znači da se iz ishrane uglavnom izbacuju svi ti masni proizvodi - prženje, pohovanje,grickalice, čipseve...Ishrana se uglavnom svodi na povrće, mahunarke - grašak, pasulj, boranija. Što se tiče mesa - manje crvenog mesa, da to uglavnom bude belo meso ili riba. Od testa, samo se za doručak preporučuje nešto od integralnih žitarica.

- Za doručak može da se konzumira čak i malo slanine, od mlečnih proizvoda više preferiramo kiselo mleko.

Karcinom

- Ciroza je podloga za karcinom, može se reći da je premaligno stanje. U tom slučaju, jedino nam preostaje da izvršimo transplantaciju. Na svu sreću, rezultati su dobri.

(Stil/ RTS Ordinacija)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs