DA LI STE ZNALI DA KAFA U OVO DOBA DANA "NAPADA" NAŠE NERVE? Doktor objašnjava kad je najgore da je pijemo

Kafa "napada" naše nerve, a kao posledica se može javiti nesanica i problem sa snom, otkriva nutricionista

Lepi & Zdravi
Autor:
DA LI STE ZNALI DA KAFA U OVO DOBA DANA "NAPADA" NAŠE NERVE? Doktor objašnjava kad je najgore da je pijemo
Kafa, Foto: Shutterstock

Kafa je jedno od omiljenih jutarnjih rituala za mnoge ljude širom sveta. Međutim, postoji jedan interesantan aspekt koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju konzumacija kafe odmah nakon buđenja.

Iako se može činiti da je šoljica kafe prvi korak ka energičnom početku dana, naučnici ističu da možda nije najefikasniji način da se osvežimo i budemo budni. Prema njihovim saznanjima, bolje je sačekati i popiti prvu jutarnju kafu najmanje dva sata nakon buđenja, piše eklinika.telegraf.rs.

Nauka nam govori da je dobar san i dalje neprocenjiv kada je reč o obezbeđivanju potrebne energije i brzom buđenju ujutro. Iako se mnogi trude da pronađu različite načine za borbu protiv umora tokom dana, istina je da ništa ne može zameniti kvalitetan noćni san.

Devojka, Kafa, čaj
foto: Shutterstock

Da bismo bolje razumeli zašto bi trebalo da sačekamo pre nego što posegnemo za šoljicom kafe, obratimo se Dr. Andrewu D. Hubermanu, neurologu i saradniku na Stanford University School of Medicine. Dr. Huberman objašnjava da kafa ima sposobnost da nas razbudi zbog svoje interakcije sa neurotransmiterom po imenu adenozin.

Adenozin je neurotransmiter koji se prirodno javlja u našem mozgu, a njegova koncentracija raste nakon što se probudimo. Što duže ostajemo budni, to više adenozina se nakuplja u našem telu, što dovodi do povećanog osećaja pospanosti. Drugim rečima, adenozin igra ključnu ulogu u regulisanju našeg ciklusa budnosti i spavanja.

Ono što kofein iz kafe čini jeste da blokira adenozinske receptore u mozgu. To znači da kofein povremeno sprečava adenozin da se veže za receptore i stvori osećaj umora i pospanosti. Međutim, važno je da se napomene da ova stimulacija traje samo kratko vreme i ne može trajno rešiti problem umora, posebno ako smo nedovoljno spavali tokom noći.

Kafa
foto: Shutterstock

Stručnjaci preporučuju da se trudimo održavati redovne i dovoljno duge cikluse spavanja kako bismo obezbedili telu potrebnu energiju za sve izazove koje nas očekuju tokom dana. Kafa može biti korisna podrška, ali ne bi trebala biti zamena za kvalitetan san koji nam je potreban kako bismo bili najbolja verzija sebe.

Kafa će nakratko umanjiti osećaj umora i pospanosti

Tokom dana ćelije i tkiva sagorevaju energiju u obliku molekula adenozin trifosfat, ovaj molekul se troši kada radimo, razmišljamo ili jednostavno sedimo, a ćelije kao nusproizvod stvaraju adenozin. Kofein je hemijski sličan adenozinu i blokira adenozinske receptore, sve ima za posledicu da kofein na neko vreme suzbija potrebu za snom, pa se posle šoljice kafe osećamo budnije i sa više energije. Ipak i za to vreme adenozin se akumulira, a kada nestane uticaj kofeina, ponovo nam se spava.

"Kafa nas neće osloboditi osećaja umora i pospanosti ako nismo dovoljno spavali, samo će odložiti potrebu za snom na kratko vreme", objašnjava dr Huberman.

Jutro, Kafa, Doručak
foto: Shutterstock

Zašto je bolje kafu popiti dva sata posle buđenja?

Kada se probudimo i pored toga što se osećamo pospano nivoi adenozina su najniži. Zato je bolje pričekati 1,5 do dva sata pa potom popiti prvu kafu. Na taj način ćemo omogućiti telu da se prirodno razbudi i dozvoliti adenozinu da malo počne da raste, objašnjava dr Huberman. Ukoliko smo jako pospani doktor savetuje da neposredno po buđenju popijemo čašu vode, prošetamo, izađemo na vazduh i izložimo se delovanju sunčeve svetlosti.

Osećaj budnosti može da se postigne na drugi način

U međuvremenu doći će od akumulacije adenozina i kafa će proizvesti uočljiviji osećaj budnosti. Dr Huberman smatra da ćemo ako odložimo za malo kasnije jutarnju kafu, imati više energije sredinom dana kada smo najaktivniji. Na ovaj način postićemo najjači osećaj budnosti. Dr Huberman navodi da su osobe koje su na ovaj način konzumirale kafu kasnije imale i kvalitetniji san i više energije u toku dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs