Sindrom nervoznih creva

STID NE SME DA BUDE PREPREKA LEČENJU: Gasovi, nadutost, bol i grčevi u stomaku remete način života, kao i nervoza

Muče vas gasovi, nadimanje, bol i grčevi u stomaku, neredovno pražnjenje creva? Možda imate takozvani iritabilni kolon ili sindrom nervoznih creva.

Lepi & Zdravi
Autor:
STID NE SME DA BUDE PREPREKA LEČENJU: Gasovi, nadutost, bol i grčevi u stomaku remete način života, kao i nervoza
Foto: Shutterstock

Stres, infekcije organa za varenje, uzimanje lekova, a naročito antibiotika, pušenje, nedostatak sna i loše podnošenje hrane faktori su koji utiču na ovaj najčešći poremećaj organa za varenje, kažu gastroenterolozi.

Ni stari ni mladi nisu pošteđeni

Problem nervoznih creva nije vezan za starosno doba, sreće se kod mlađih i starijih osoba. Faktori koji utiču na pojavu iritabilnog kolona su stres, infekcije sistema za varenje, uzimanje lekova, posebno antibiotika, pušenje, menstrualni ciklus, nedostatak sna i loše podnošenje hrane. Uz to, nervoza, uznemirenost i neizvesnost vrlo često izazivaju gasove, nadutost, grčeve i neredovnu stolicu, upozoravaju lekari. Do toga dolazi zato što je crevni sistem čitavom dužinom prožet s više od 100 miliona nervnih ćelija, čija je struktura slična strukturi ćelija mozga.

Stomak, Stres
foto: Shutterstock

Simptomi izraženi kad je stres pojačan

Serotonin i dopamin, nervni transmiteri koji postoje u mozgu, prisutni su i u organima za varenje. Zbog toga je sindrom nervoznih creva posebno izražen u periodima pojačane psihičke napetosti i stresa, kažu stručnjaci i dodaju da je istraživanjem utvrđeno da se 60 odsto pacijenata žali na gasove i nadutost. Simptomi nervoznih creva u najvećoj meri remete normalan način života ispitanika. Bez obzira na sve to, opšte stanje bolesnika je dobro i ne postoje nikakva organska oštećenja.

bol u stomaku
foto: Shutterstock

Ne brinite, doktor će razumeti sve tegobe

Dijagnoza se postavlja teško jer se ti pacijenti stide da pričaju o svojim tegobama. S druge strane, većina njih se oseća neprijatno zbog gasova i nadutosti, pa izbegava socijalne kontakte i javne skupove, što dovodi do izolacije i smanjenja kvaliteta života. Statistika govori da su žene ipak hrabrije, jer se javljaju lekaru dvaput češće nego muškarci. Da bi se bolest na vreme sprečila i lečila, pred lekarom treba biti otvoren i prijaviti svaki detalj koji ste vezano za bolest primetili. Njima je to normalna stvar, za koju su se školovali, i znaće kako da vam pomognu, tako da nema nikakvog razloga za stid.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs