PRAVI SRPSKI AJVAR PO RECEPTU IZ 1915. UKUSOM OSTAVLJA BEZ DAHA: Žene su ga pre 108 godina pravile BEZ CRVENE PAPRIKE

Star recept 108 godina za ajvar bez paprika morate zapisati, jer fenomenalnim ukusom i mirisom osvaja svakoga!

Lepi & Zdravi
11:58h Autor:
PRAVI SRPSKI AJVAR PO RECEPTU IZ 1915. UKUSOM OSTAVLJA BEZ DAHA: Žene su ga pre 108 godina pravile BEZ CRVENE PAPRIKE
Star recept 108 godina za ajvar bez paprika, Foto: Shutterstock

Domaćice u Srbiji ne mogu da zamisle zimnicu bez ajvara, te vrlo rado razmenjuju međusobno provereno dobre recepte! Ali, kada su isprobale jedan, koji je star, čak, 108 godina - ukus ih je ostavio bez daha. Naime, još neobičnija je stvar što u receptu iz 1915. godine, za koji se veruje da je objavljen u ratnom kuvaru, crvene paprike uopšte nema.

Recept za ajvar vam prenosimo u celosti:

„Uzmi tri poveća modra patlidžana, meti ih na jaku žeravicu da se peku – sad uzmi 4 zelene paprike – babure i ispeci ih na ploči od ognjišta. Kad bude to pečeno, paprike meti u hladnu vodu, a patlidžan oljušti, ali pazi da meso od patlidžana ostane čisto.

zimnica, lovačka salata, ajvar, pinđur
foto: Shutterstock

Uzmi paprike i skini gornju kožu, meti paprike i patlidžan u drvenu stupu, u kom je već utučeno 3-4 češlja bela luka, sve to zajedno dobro utuci sa drvenim tučkom, da bude podjednako sitno, saspi u činiju i dodaj tri-četiri glavice na trenici istrvena luka, osoli, sirćetom okiseli, meti tri četiri kašike fina zejtina, dobro sve to izmešaj, preli još malo zejtinom i nosi na sto. Ovako zgotovljen ajvar može se na hladovini održati više dana.“

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs