Pakujte se

SVE BLAGODETI KOJE MORE DONOSI NAŠEM ORGANIZMU: Za mnoge niste ni znali, a mogu da vas PREPORODE

More je lek i za telo i za dušu, jer oslobađa od stresa i podstiče kreativnost!

Lepi & Zdravi
Autor:
SVE BLAGODETI KOJE MORE DONOSI NAŠEM ORGANIZMU: Za mnoge niste ni znali, a mogu da vas PREPORODE
Kako morska voda utiče na naše zdravlje?, Foto: Shutterstock

Grci su bili prvi koji su primetili lekovito dejstvo mora i popularna talasoterapija - lečenje morskom vodom, potekla je upravo od njih. Koristila se za lečenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode posmatrajući njeno dejstvo na rane.

Primetio je da ona ubrzava zarastanje rana, sprečava infekcije i smanjuje bol. U Francuskoj su sredinom 19. veka otvoreni centri za lečenje zdravstvenih tegoba pomoću supstanci dobijenih iz mora i morske vode. A evo koje sve dobrobiti donosi letovanje na moru...

more, kupanje u moru, leto
foto: Shutterstock

Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život - natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum... Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. U moru, takođe, žive alge, a one obiluju mineralima koji se odavno smatraju izvorom zdravlja i lepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet.

Blagotvorno deluje na astmu i alergije

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Mnoge pedijatrijske bolnice već dugi niz godina uspešno koriste kupke s morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čist morski vazduh olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme.

Devojka, Voda, More, Pliva
foto: Shutterstock

Podstiče čišćenje organizma

Kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne supstance iz organizma. Nataložene štetne materije počinju da se kreću limfom i krvotokom prema površini, a so olakšava proces izlučivanja.

Blistava koža

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu.

Sunčanje, Plaža, Leto, More, Letovanje, Devojka na plaži
foto: Shutterstock

Boravak na moru oslobađa od stresa

Letovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i da se u potpunosti opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom procentu, dokazano deluje u borbi protiv stresa, koji je često okidač za razvoj bolesti.

Aktivnosti za razgibavanje

Plivanje, ronjenje, surfovanje, odbojka na plaži - sve ove sportske aktivnosti su dobre ne samo za oblikovanje tela već i za celokupno zdravlje. Zato uživajte u njima.

Morski vazduh za disajne puteve

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon, koji podstiču duboko disanje i pune nas životnom energijom. Negativni joni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor.

Voda podstiče kreativnost i osećajnost

More i uopšte element vode oduvek su bili povezani s kreativnošcu i osećanjima. Boravak blizu vode može da podstakne naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

Putovanje, Ljubavni Par, Zaljubljeni Par, More, Plaža
foto: Shuterstock

Plavo za zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno deluju na naše oči. Ako mnogo vremena provodite za računarom, letovanje na moru svakako će pomoći da ih odmorite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs