KAKO SE REŠITI VIŠKA VODE U NOGAMA I NA STOMAKU: 6 prirodnih načina za izbacivanje viška tečnosti iz organizma

Prirodni "lek" za izbacivanje viška vode iz organizma može biti od velike pomoći.

Lepi & Zdravi
08:26h Autor:
KAKO SE REŠITI VIŠKA VODE U NOGAMA I NA STOMAKU: 6 prirodnih načina za izbacivanje viška tečnosti iz organizma
Lek za izbacivanje vode iz organizma, Foto: Shutterstock

Zbog brzog načina života, neredovne i nepravilne ishrane javlja se I prekomerno zadržavanje vode u organizmu. Otečeni zglobovi, višak kilograma i pospanost, samo su neki od simptoma koji ukazuju na ovaj problem.

Postoji nkoliko prirodnih načina da se ovaj problem reši, a mi vam donosimo 6 navika koje mogu doprineti ovom procesu.

1. Pokrenite se

Umerene vežbe mogu da vam razbistre um, te poprave tonus mišića i – kao bonus – stimulišu izbacivanje viška vode iz organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tela, kao i elektroliti poput natrijuma, koji mogu biti uzrok podbulosti.

Vežbanje, Stepenice, Trčanje
foto: Shutterstock

2. Izbacite prerađene namirnice iz jelovnika

Tri četvrtine unosa soli potiče od prerađene i restoranske hrane, pa ukoliko umesto industrijski prerađenih namirnica jedete hranu u prirodnom obliku, kao što su voće, povrće, mahunarke, žitarice celog zrna, organsko meso, riba, orašasti plodovi i semenke, te pripremate obroke kod kuće, prirodno ćete stimulisati izbacivanje viška vode iz organizma. Osim toga, industrijski prerađene namirnice sadrže i brojne veštačke aditive, koji takođe mogu uticati na zadržavanje vode u telu. S vremena na vreme trebalo bi da sprovedete detoks kako biste očistili i podstakli jetru da izbacuje štetne materije iz organizma, uključujuči i višak vode.

3. Jedite hranu bogatu kalijumom

Natrijum i kalijum se međusobno uravnotežuju, pa ukoliko unosite namirnice koje sadrže natrijum, potrudite se da jedete i hranu bogatu kalijumom, kako biste sprečili zadržavanje vode u organizmu. U ishranu uključite kokosovu vodu, brokoli, peršun, batat, bundevu, narandže, suvo voće poput šljiva, te tamnozeleno lisnato povrće.

brokoli
foto: Shutterstock

4. U ishranu dodajte i magnezijum

Magnezijum je još jedan elektrolit, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti u telu. Zeleno lisnato povrće, avokado, bademi i pasulj odlični su izvori ovog minerala.

5. Pijte vodu

Konzumiranje vode pomoći će vam da razblažite nivo natrijuma u ​telu. Iako se nivoi hidratacije razlikuju, Američki institut za medicinu preporučuje ženama i muškarcima da svaki dan konzumiraju 2,7 i 3,7 litara vode iz hrane i pića.

6. Ograničite unos ugljenih hidrata

Konzumiranje ugljenih hidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, za svaki gram ugljenih hidrata koji se skladišti u organizmu kao glikogen, telo zadržava oko 3 grama vode. Na taj način telo održava ravnotežu. Ali kada unesete manje ugljenih hidrata ili niži broj kalorija, potrošićete glikogen, a time i vodu.

Na taj način za nekoliko dana (od 5-10) možete izgubiti 4 i više kilograma, koji zapravo predstavljaju višak vode. Nakon toga, ukoliko želite da nastavite sa korekcijom težine, očekuje vas da pazite na režim ishrane, ali i da povedete računa o kvalitetu namirnica koje svakodnevno konzumirate.

(Stil/ totallywellness.rs.)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs