Potpuni zaokret

Neočekivana, drugačija, originalna: Dior kolekcija za proleće/leto 2018!

Estetika Marije Gracije Kjuri koju je čitav modni milje dočekao sa ovacijama prethodne sezone preovlađuje i u novoj kolekciji koju je dizajnerka uradila za Dior

Galerije
21:19h Autor:
1 / 11 Foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

Na čelu jedne od najvećih francuskih modnih kuća našla se žena, i to prvi put u njenoj slavnoj istoriji. Ovu činjenicu Marija Gracija Kjuri shvatila je vrlo ozbiljno, te se svojom prvom kolekcijom za brend osvrnula upravo na položaj žena u društvu, ističući neke od svojih stavova porukama na majicama, piše Elle.

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

Najpopularnija majica protekle sezone (i to ne samo u Dior kolekciju, već generalno u svetu trendova) bila je ona sa natpisom "We should all be feminists".

Sličnu budućnost predviđamo sličnom basic modelu bele boje sa natpisom "Why Have There Been No Great Women Artists?", koji je otvorio Dior reviju na Nedelji mode u Parizu.

foto: Profimedia

Ovaj natpis ili tačnije referenca, odnosi se na naslov članka iz 1971. Linde Nohlin, a govori o institucionalnim barijerama sa kojima su ženski umetnici svakodnevno suočeni.

Ujedno, ovaj članak bio je odštampan u nekoliko stotina primeraka i nalazio se na svakom sedištu u publici.

Poruka koju bi trebalo da izvučemo iz tumačenja ove rečenice danas, te dizajnerkinog osvrta na nju, svakako je ta da se pozicija žena u svetu umetnosti i mode nije toliko značajno promenilo, koliko se to spolja čini.

Najpopularnija boja: Ove jeseni nosimo puderasto roze u svim kombinacijama! (FOTO)

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

Razlog zbog koga je Kjuri očigledno odlučila da da sve od sebe ne bi li to promenila, a jedan od načina jeste i taj da sarađuje direktno sa umetnicama, u čemu joj je svojim neobičnim ilustracijama pomogla francusko-američka umetnica, poznata po monumentalnim skulpturama Niki de Sen Fal.

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

Tako su dobar deo modela krasili dezeni upečatljivih boja, dok su se najviše isticale ilustracije dinosaorusa u jarko zelenoj boji na džemperima, te printovi pauka.

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

Što je ujedno i najveći raskorak u odnosu na stilske temelje brenda, koje je postavio njegov osnivač Kristijan Dior, davne 1946.

Topli, ležerni, ultra moderni: Najlepši kardigani koji će se nositi ove jeseni! (FOTO)

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

I upravo to - taj veliki vremenski raspon i jeste na neki način ono što je možda ključno u poslednjoj kolekciji.

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

Iako današnji izgled modela ne predstavlja klasičnu ženstvenost, koju je kuća slavila od svojih početaka, predstavlja slavu ženstvenosti kakva je danas.

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

Neočekivana, drugačija, originalna.

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

Upravo ono što je bila ideja Kristijanovog "New Look" izgleda 1947.

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

"New Look" Marije Gracie Kjuri ogleda se u ravnim krojevima, suknjama od tila, korsetima, upadljivim printovima od kojih su se zanimljivih ilustacija isticale tufne i pruge u svoj svojoj slavi, beretke kao vodećem aksesoaru, te na kraju (a možda i na početku) onome što i jeste ključno za estetiku koja ju je proslavila: jedinstven spoj sportskog stajlinga i glamuroznog izgleda.

Raskošne haljine i romantični krojevi za jesen/zimu 2017/18: Dior na Nedelji mode u Parizu!

foto: Reuters / Gonzalo Fuentes
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs