OVO JE NAJLEPŠI EVROPSKI GRAD, A NALAZI SE U NAŠEM KOMŠILUKU: Udaljen samo 1h od BEOGRADA, idealan je za opuštanje

U pisanim izvorima nađenim u Arhivi Kotora, u 14.veku se pominju sledeća imena ovog grada: Teude, Theode i Theudo.

Galerije
10:53h Autor:
1 / 8 Foto: Shutterstock

Tivat, najmlađi grad u Boko-kotorskom zalivu, osnovan je u podnožju planine Vrmac, koja ga razdvaja od grada Kotora.

Grad velikih promena i neverovatne sudbine. Nekada je bio letovalište vladara, plemića i pesnika. Tivat je uživao mirnu istoriju sve do kraja 19. veka. Međutim, tada je austrijski admiral zakucao na vrata kapetana Marka Krstovića i proglasio osnivanje austro-ugarske vojne baze na obali Tivta, postao je arsenal, vojna luka i brodogradolište. Ceo jedan vek u Tivtu su se obučavali zanatlije, bravari i brodograditelji.

Istorija se ponavlja, Tivat će zahvaljujući kanadskom bilijarderu Piteru Manku ponovo posati letovalište plemića i evropskih milijardera, pružajući velike mogućnosti za elini turizam.

Naime, on je imao drugačiju viziju grada, umesto sivih vojnih brodova on je zamislio skupe bele jahte, umesto plavih uniformi – Chanel odela. Najveće i najlepše jahte, koje plove pod zastvama zemalja celog sveta, doći će i ostati u najluksuznijoj marini na Mediteranu - Porto Montenegro.

Mali tivatski aerodrom je udaljen svega 3 km južno od grada. Iako nema organizovanog javnog prevoza do grada, taksi može biti veoma povoljan. Ima nekoliko malih hotela, sa veoma povoljnim cenama, uglavnom uz samu obalu.

Turistička organizacija Tivta poseduje veoma dobar katalog privatnog smeštaja, kako u samom gradu, tako i u predgrađu. Porto Montenegro takođe nudi smeštaj u luksuznim vilama sa predivnim pogledom na more, kao i brojne kafe barove i restorane sa lokalnim i internacionalnim specijalitetima.

Tivat nema klasični centar. Kada dođete u grad, pitajte za Pine - gradsko šetalište. Ovde možete prošetati uz more ili uživati u nekom od barova uz kafu i kolače.

Slobodno vreme možete takođe upotpuniti posetom sledećih znamenitosti:

  • Letnjikovac Buća, plemićka porodica iz Kotora, sagradjen pre više od pola milenijuma. Danas je to muzej i galerija, u čijoj bašti se nalazi letnja pozornica.
  • Selo Gornja Lastva- idilično selo sa kamenim kućama i crkvom koja je posvećena Rođenju Bogorodice. Svega 3 km severno od Tivta, na planini Vrmac, sa koje se pruža predivan pogled na zaliv i poluostrvo Luštice.

Turisti se mogu uveče mogu lepo provesti u mnogobrojnim barovima na otvorenom, uz razne muzičke stilove kao i muziku uživo. Zabava se nastavlja u noćnim klubovima i diskotekama do ranih jutarnjih časova, prenosi Globtourmontenegro.com

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs