Pomozite sebi

Vežbanje tokom menstruacije: 4 istine zbog kojih ćete početi sa redovnim treninzima!

Na početku menstruacije nivo estrogena i progesterona pada, zbog čega žene lakše sagorevaju kalorije nego kada je estrogen visok i masnoće se sporije razgrađuju
Fitnes & Nutricija
21:04h Autor:
Vežbanje tokom menstruacije: 4 istine zbog kojih ćete početi sa redovnim treninzima!
Foto: Shutterstock

Mnoge žene tokom menstruacije preskaču vežbanje, ali onih dana u mesecu fizičke aktivnosti ne bi trebalo uvek da se odričete.

Zbog ove 4 istine počećete sa redovnim treninzima, čak i u vreme menstruacije!

1. Vežbanje olakšava simptome povezane menstruacije

Uz bolove, nadutost i razdražljivost, fizička aktivnost vam je verovatno poslednja na pameti kad imate menstruaciju. Ali, vežbanje tokom tih dana u mesecu zapravo može da ublaži neprijatne simptome. Što ste generalno aktivniji i redovniji sa vežbanjem, to ćete imati normalnije menstruacije - uz manje grčeva i uz umereno krvarenje.

Naime, kada se znojite, voda izlazi iz tela i tako se možete rešiti nadutosti stomaka. Vežbanje takođe podstiče lučenje endorfina, koji popravlja raspoloženje, pa možete i odvratiti misli od nelagode i bola. Takođe, nedavna studija je otkrila povezanost redovnog vežbanja sa slabijim simptomima PMS-a.

5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!

2. To je najbolje vreme za intervalni trening visokog intenziteta

Na početku menstruacije, nivo estrogena i progesterona pada, zbog čega žene lakše sagorevaju kalorije nego kada je estrogen visok i masnoće se sporije razgrađuju. Zbog te hormonalne promene, vaše telo može jače da "zapne", pa možete imati više koristi od kratkih vežbi visokog intenziteta nego što biste imali tokom ostatka ciklusa.

3. Lakše podnosite vrućinu

Temperatura tela je niža tokom menstruacije zbog pada nivoa hormona. Tokom menstruacije takođe se sporije umaramo, a telo je sposobno da podnese više toplote.

4. U redu je uzeti pauzu od vježbanja

Uz sve ranije rečeno, ako nikako niste raspoloženi za vežbanje, nemojte osećati grižu savesti ako ne odete na trening. I lagana šetnja računa se kao vežbanje, pa vam može pomoći da se osećate bolje. Ako se zaista osećate loše i nije vam ni do kakvog kretanja, u redu je provesti dan - dva bez fizičke aktivnosti.

Vežba koja zamenjuje hiljadu trbušnjaka: Probajte 60 sekundi čuda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs