Baštovanstvo

Posadite rajski vrt koji se sam održava: Ovo cveće zahteva minimum pažnje! (FOTO)

Dovoljno je samo da posadite pravo cveće
Enterijer
13:12h Autor:
Posadite rajski vrt koji se sam održava: Ovo cveće zahteva minimum pažnje! (FOTO)
Foto: Thinkstock
1 / 5 Foto: Profimedia

Ne morate provoditi sate i dane u okopavanju, obrezivanju ili plevljenju da biste uživali u zelenilu i cvetnom dvorištu, dovoljno je samo da posadite pravo cveće.

April je idealan za sadnju cveća pa se pripremite da sada posadite ono koje će se narednih meseci samo održavati.

Toplije zore, kao i zemljište i vazduh u aprilu spasiće biljke koje bi mraz inače “pokosio”, dok će voćke u aprilu da ukopaju korenje kako bi dovoljno ojačalo da se obezbedile vodom i tokom letnih žega.

Za baštovane koji nemaju vremena da provode sate u baštama, a hteli bi da uživaju u cveću, idealan izbor je cveće zvano prkos.

Postoji nekoliko vrsta ovog cveća, sve ima neverovatno lep cvet i što mu je zemljište "jalovije" i suvlje ono raste i cveta punom snagom.

Sredio dvorište za desetku: Pustoš iza kuće pretvorio u rajski kutak za uživanje! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je najčešće puzavica koja naraste do 10 cm visine cvate crvenim, ružolikim cvatom. Iako je jednogodišnja biljka, baca toliko semena da ga je gotovo nemoguće iskoreniti, čime je i zaslužio ime. Proleće je idealno za setvu ili sadnju brojnog cveća, ali i grmova: magnolija će se vrlo lako primiti u proleće. U prvoj godini tražiće nešto više brige poput zalevanja, ali nakon toga sve što je potrebno je da je obrežete pre zime.

Pre ikakvog proletnjeg preobražaja vrta, prvo ga raščistite od otpalog lišća i korova. Navodnjavati ga možete i sa crevom probušenom na mestima uz bilje ili bocom čije grlo zabijete u zemlju.

Kako biste privukli leptire posadite kadifu. Lako se prima i ima divan okrugli cvet. Leptire će mamiti i iberis (ognjica, snežak), zahvalna trajnica koja uspeva na kamenitom tlu, a cvate gustim belim cvetovima.

Posadite jasmin, bar u jednu saksiju: Gde je on, tu je srećna i bogata porodica!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aroniju možete da sadite u martu ili aprilu. Veoma lepo se prima na našem tlu. Širi se korenom i može da zameni živu ogradu. Raste i do 2 metra u visinu, a kada procveta ima neverovatne ružičaste cvetove iz kojih kasnije izrastu sočni plodovi koji se mogu brati od avgusta do oktobra. Ova biljka zahteva minimum pažnje, a daje toliko mnogo.

Ako ste željni hladovine i obožavate drveće posadite čemprese koji će osim dekorativnog svojstva priuštiti vam i svež vazduh. Njihovo zelenilo će istaći ostalo cveće u dvorištu.

Kako su Vuk i Marina napustili Beograd i otišli na selo: Sade baštu i uživaju u životu! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs