Smatra se umetnošću

Tradicionalno ispijanje čaja u Maroku: Užitak koji budi sva čula! (FOTO)

Obično se pravi u prisustvu gostiju kako bi oni mogli da se dive lepoti servisa za čaj i sofisticiranoj tehnici svog domaćina u spravljanju i služenju čaja
Destinacije
14:28h
Tradicionalno ispijanje čaja u Maroku: Užitak koji budi sva čula! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Marokanska izreka o čaju glasi: "Prva čaša je kao život - GORKA, druga čaša je kao ljubav - SLATKA, treća čaša je kao smrt - BLAGA".

Marokanci imaju tradiciju u ispijanju čaja i njihovo umeće u spravljanju čaja se smatra obikom umetnosti. Zbog socijalnog značaja ovog rituala svi u Maroku , pa i najsiromašnije porodice imaju reprezentativne čajnike, bogato ukrašene i izgravirane uglavnom izrađene od srebra ili posrebrenog mesinga, jednako lepe čajne poslužavnike i ručno oslikane čase sa puno ornamentike. Marokanski čajnici imaju dugačke i zakrivljene vrhove za sipanje i baš to omogućava da se čaj precizno sipa u uske čase sa visine od pola metra i više.

Gde cveta limun žut: Pozitano, veličanstveni grad u Italiji! (FOTO)

Najpre se gostu ponudi bokal vode sa cvetom narandže za osveženje ruku. Zatim se iznesu dva srebrna poslužavnika pokrivena lakom svilenom tkaninom, na jednom se nalaze čaše i čajnik, a na drugom sukrijera (činija za šećer) i „vekna“ trščanog šećera, mali bakarni čekić za odlamanje i sitnjenje šećera, posuda za grančice i lišće sveže nane, i najzad, drvena kutija sa kineskim zelenim čajem.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pravljenje i služenje ovog čaja zahteva, pažnju i veštinu kojima se gostu ukazuje čast, i obično se pravi u prisustvu gostiju kako bi oni mogli da se dive kako lepoti servisa za čaj tako i sofisticiranoj tehnici svog domaćina u spravljanju i služenju čaja. Tradicionalan marokanski čaj je čaj od nane koji oni nazivaju “marokanskim viskijem”.

U domovima se serviraju najmanje tri čaše čaja, u podne ili posle jela. Priprema čaja se vrši na sledeći način: Voda se zagreva u posebnoj posudi postavljenoj na šporet. Prvo se čajnik zagreje ulivanjem tople vode koja se potom prospe. Zatim se čajnik do pola napuni suvim listicima ili zrnima zelenog kineskog čaja i prelije sa oko dve šolje vrele vode snažno promeša i ta voda se prospe pazeći da listici čaja ostanu u čajniku (Marokanci smatraju da sa tom tečnošcu odlazi i sva gorčina čaja). U čajnik se sada doda više strukova celih listova sveže nane i veća količina šećera u komadićima, zatim se ulije nova količina vrele vode i ostavi da stoji oko 4 -5 minuta.

Nestvarno plavetnilo Santorinija: Grčki raj na zemlji! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tako dobijeni čaj se dobro izmeša kružnim pokretanjem čajnika i potom sipa u čaše sa što veće visine. Čaj iz čaša se vraća u čajnik i ponavlja sipanje u čaše sa visine, tako da se pojavi fina gusta pena na površini. Pojavom pene čaj je spreman za posluživanje, uz obavezni dodatak grančice sveže nane. Marokanci vole da im je čaj blago začinjen sa travama i aromatičnim sastojcima poput limunove trave, pinjola ili narandžinog cveta i retko izgleda uredno.

Nakon prvog i svakog sledećeg sipanja u čajnik se dodaje vruća voda, tako da je svaka sledeća čaša čaja sve blaža.

Na granici mašte i realnosti: Plavi raj u srcu Maroka (FOTO)

Tipičan marokanski čajni set se sastoji od posrebrenog, fino izgraviranog poslužavnika, srebrnog čajnika, sukrijere i posude za mleko. Neizostavne su raznobojne male čase ručno oslikane i posuda od bakelita ili metala sa mesinganim aplikacijama u kojoj se drže arome koje daju specifičan ukus čaju. Za prave hedoniste tu je i šiša za aromatične duvane. Dodajte i tabure i imate pravi mali marokanski čajni kutak u vašem domu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs