Korisni saveti

Budite hrabri, usudite se: 6 načina kako da putujete bez dinara u džepu!

Postoji mnogo načina da se ode na besplatno putovanje, ali svaki od njih podrazumeva - nekonvencionalnost i malo hrabrosti
Destinacije
02:22h
Budite hrabri, usudite se: 6 načina kako da putujete bez dinara u džepu!
Foto: Shutterstock

Postoji mnogo načina da se ode na besplatno putovanje, ali svaki od njih podrazumeva - nekonvencionalnost i malo hrabrosti.

U zemljama zapadne Evrope tinejdžeri retko kada idu na organizovane školske ekskurzije i rano nauče da sami sebi obezbede odmor.

1. Zamena stana

Ima mnogo sajtova koji su posvećeni zameni stanova, a ovakav način putovanja postao je moderan posle filma “Odmor” u kojem Kameron Dijaz i Kejt Vinslet zamene kuće na nedelju dana. Postoje i sajtovi za zamenu “kaučeva”, što podrazumeva da gost boravi u dnevnoj sobi domaćina i sam brine o ishrani, što više odgovara našim uslovima. Osnovna stvar kod ovakvog odmora jeste bezbednost, pa kauč ili stan ne treba birati prema lokaciji nego prema profilu vlasnika.

Dobrodošli na kulinarsko putovanje: U ovim gradovima se najbolje jede!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Radni kampovi

Ovakav način odmora izuzetno je popularan na Zapadu, jer već godinama vlada trend kombinacije rada i odmora. Kada se odmor provede u volontiranju i pomaganju siromašnima, osećaj je neprocenjiv. Najpopularniji radni kampovi su oni za građenje kuća, renoviranje škola i rad sa decom, ili u azilima za životinje. Plaća se samo prevoz do kampa, dok je hrana besplatna i vikendom se ne radi.

3. Čuvanje kuće

Mnogim vlasnicima pasa više se isplati da prime gosta dok su na odmoru nego da svog ljubimca odvedu u hotel za kuce. Takođe, to je dobra zaštita od lopova. Nažalost, kod nas još ne postoji ovakav trend, ali na Zapadu je to normalna pojava.

4. Društvo kamiondžija

Kamiondžije putuju sporije od ostalih i potrebno im je društvo. To je odličan način da se vide nepoznate zemlje besplatno, jer su kamioni udobni i imaju krevete. Ipak, kada se stigne na odredište, treba naći smeštaj u, recimo, hostelu.

Savremeni nomad: Devojka otkazala stan i živi u vozu! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5. Letovanje uz posao

Ko ima specijalne veštine može da se zaposli i na odmoru zaradi neki dinar. Hoteli sezonski zapošljavaju animatore, kafići konobare, a diskoteke promotere. Takođe, ko zna strane jezike može da radi i kao vodič. Posao na brodu idealan je za putovanja u nove zemlje, ali podrazumeva ugovor na šest meseci.

6. Druženje sa lokalcima

Najbolje je na putovanje ići van sezone, jer nema gužve, a lokalno stanovništvo je druželjubivo. Treba izbegavati velike rizorte i sterilni turizam. Jer ko iznajmi krevet u privatnoj kući više će se družiti sa meštanima, čuti da li postoji neki sezonski posao, naći jeftiniju hranu i sprijateljiti se sa gazdom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs