Između Risna i Kotora

Biser u kamenu Boke Kotorske: Perast svake godine privlači putnike željne lepote i mira! (FOTO)

Svoj procvat Perast duguje pomorstvu, a upravo to je razlog što najmonumentalnije peraške građevine potiču iz 17. veka
Destinacije
15:34h Autor:
Biser u kamenu Boke Kotorske: Perast svake godine privlači putnike željne lepote i mira! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Perast je malo primorsko naselje u crnogorskoj opšini Kotor. Najveći je spomenik Boke Kotorske, sav je u kamenu. U njemu se nalaze palate, crkve i kamene kuće.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Od najranijih dana Perast je bio okrenut moru i pomorstvu. Već 1336. godine Perast je imao brodogradilište koje je radilo do 1813. godine. Status opštine dobio je 1580. godine i zadržao ga sve do 1950. Ipak, svoj najveći procvat Perast doživljava u XVII i XVIII veku, kada svetskim morima plovi stotinak peraških lađa.

7 destinacija koje treba da posetite u 2016: Nećete se pokajati! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pošto je jedna od najpoznatijih pomorskih škola bila upravo u Perastu, Petar Veliki je na preporuku Venecije sinove poznatih plemićkih familija slao u Perast, da se obučavaju kod poznatog matematičara i moreplovca Marka Martinovića. Podaci govore da je tokom 1697. i 1698. godine na brodu Marka Martinovića plovilo 17 ruskih kneževa.

Svoj procvat Perast duguje pomorstvu, a upravo to je razlog što najmonumentalnije peraške građevine potiču iz ovog perioda.

Plaža Ciganka, neprocenjivi biser Jadrana: Nestvarna lepota, odmor za dušu i telo! (FOTO)

Plan grada je sasvim jednostavan. Jedna dugačka ulica vodi kroz grad duž obale, a od nje stepeništa vode u više delove. U centru grada nalazi se trg kojim dominira crkva Sv. Nikole sa svojim impresivnim zvonikom visokim 55 metara. Prvobitno započeta trobrodna crkva nikada nije završena, zbog nedostatka novca. Danas se u prezbiteriju i sakristijama nedovršene crkve nalazi riznica i muzej.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Postojeća crkva datira iz XVII veka, a gradnja je kompletirana izgradnjom velelepnog zvonika 1691. godine.Osim crkve Sv. Nikole Perast ima još 17 crkava. Veoma je interesnatna crkva Sv. Ane koja se nalazi visoko iznad grada, a freskama je ukrasio Tripo Kokolja.

Prelepe peraške palate, iako danas velikim delom zapuštene i obrasle bršljenom, ipak svedoče o zlatnom dobu ovog grada. Palata Bujović sagrađena je krajem XVII veka i divan je primer renesansno-barokne arhitekture. Danas se u ovoj palati nalazi Muzej grada Perasta sa brojnim eksponatima, dokumentima i slikama koje svedoče o burnoj istoriji Perasta.

Italijanski dragulj Verona: Čarobni grad sa najslavnijom ljubavnom pričom! (FOTO, VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ostrva izvan Perasta

Preko puta Perasta nalazi se Gospa od Škrpjela, veštačko ostrvo, nastalo nabacivanjem kamena na podvodni hrid. Do današnjih dana sačuvan je običaj ritualnog bacanja kamena oko ostrva svakog 22. jula, kao spomen na dan kada je 1452. godine na hridu - škrpjelu pronađena ikona Bogorodice sa malim Hristom, što je Peraštanima bio "Božiji znak" i povod za izgradnju crkve.

U smiraj dana povorka okićenih barki napunjenih kamenjem kreće prema Gospi. Kao vrhunac svečanosti, u more oko ostrva baca se doneseno kamenje i barke se vraćaju natrag. U manifestaciji tradicionalno učestvuju samo muškarci.

Turistički raj na zemlji: Plava laguna, najpoznatiji spa centar na Islandu! (FOTO, VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sama crkva podignuta je 1630. godine, a osmougaona kapela dodata je četrdeset godina kasnije. Unutrašnjost crkve oslikao je barokni slikar Tripo Kokolja (1661-1713), rodom Peraštanin.

Freske se nalaze na tavanici i gornjim delovima bočnih zidova i prikazuju scene iz života Isusa Hrista, Bogorodice i Proroka. Ispod oslikanih delova nalazi se oko 2.000 srebrnih zavetnih pločica koje prikazuju detalje pomorskih pobeda, bilo nad piratima ili u oluji. Pomorci su ih donosili u znak zahvalnosti Gospi za sačuvane živote u tim okršajima.

Perast je danas izuzetno miran gradić, a buran život, bogatstvo i slava Perasta i Peraštana su istorija. Ipak, svojom lepotom Perast privlači moderne moreplovce, putnike, umetnike, sanjare, željne lepote i mira.

Dragulj u sred mora: Restoran na steni ostavlja bez daha! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs