Uživanje

Božićni običaji za decu iz kraljevske porodice: Ovako najradosniji praznik proslavljaju Šarlot i Džordž! (FOTO)

Svaka porodica i zemlja imaju svoju tradiciju, a kako to izgleda u britanskoj kraljevskoj porodici i šta rade maleni princ Džordž i princeza Šarlot saznajte u ovih jedanaest tačaka

Vip priča
20:49h Autor:
Božićni običaji za decu iz kraljevske porodice: Ovako najradosniji praznik proslavljaju Šarlot i Džordž! (FOTO)
Foto: AP / Andrew Matthews

1. Pisanje liste koja se dva puta proverava

Bez obzira da li su nestašna ili se lepo ponašaju, deca iz kraljevskih porodica podjednako su posvećena pisanju pisma za Deda Mraza. Princ Džordž iz britanske kraljevske porodice je dovoljno veliki da napiše barem kratko pismo i pridruži se ovaj tradiciji. Ono što je dosta manje uobičajeno je da je njegov tata Vilijam isporučio pismu Deda Mrazu na svom putu u Finsku. A šta maleni princ želi za Božić? Policijski automobil.

foto: EPA / Mauri Ratilainen

2. Dan na trkama

Grof i grofica od Veseksa, princ Edvard i njegova žena Sofi sa svojom decom barem jedan dan pre Božića provode na trkama konja (Christmas Meeting Ascot Racecourse). Poznata trka koja se naziva i The Royal Ascot održava se u junu svake godine, ali takođe imaju i božićnu trku na kojoj vole da učestvuju i deca. Oni gledaju trke, ali i učestvuju na ostalim događajima u vezi sa trkom.

Omiljena kraljičina snaja: Kako je Sofi, grofica od Veseksa, zamenila Kejt Midlton! (FOTO)

foto: Profimedia

3. Božićna poruka kraljice

Na Božić, cela porodica se (kao i većina građana Velike Britanije) okuplja ispred televizora kako bi poslušala kraljičinu božićnu poruku. Iako nije najzabavnija stvar za decu, to je tradicija.

foto: Profimedia

4. Božićna misa

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža vrlo su jasno od početka svog zajedničkog života dali do znanja da će svoju božićnu tradiciju stvarati i s kraljevskom porodicom i s porodicom Midlton. Odlazak na božićnu misu je obavezan, ali mesto na koje idu se može promeniti. Kada porodica ne provodi vreme s drugim članovima kraljevske porodice, idu u Kejtinu porodičnu crkvu, kao što su išli 2016. godine. Takođe su doneli slatkiše u crkvu, što je za decu bila odlična zabava.

Kraj problematične prošlosti: Kako je Kejt iz korena promenila princa Vilijama! (FOTO, VIDEO)

foto: AP / Andrew Matthews

5. Jutarnja misa u Norfolku

Uprkos činjenici da princ Vilijam i Kejt Midlton s decom ne učestvuju na ovoj misi, ostatak kraljevske porodiceelji i njihova deca svake godine prisustvuju jutarnjoj misi na Božić u crkvi Svete Marije Magdalene u Norfolku. Rano se probude, pa prvo imaju privatnu misu, kako bi kraljica Elizabeta mogla da primi pričest, a onda odlaze na javnu službu u 11 sati. Na drugu misu cela porodica ide zajedno do crkve, predvodi ih princ Čarls, dok se kraljica vozi u automobilu.

6. Igračke, pokloni i novogodišnja jelka

Kao većina porodica, i kraljevska porodica razmenjuje poklone. U Norfolku svi kraljičini unuci i praunuci završe kićenje jelke pre nego što se otvore darovi. Kada se radi o odraslima, prinčevima Vilijamu i Hariju i kraljici se ne poklanjaju skupi pokloni nego se više uživa u zabavi. Deca dobiju prave poklone, a šaljivi pokloni rezervisani su za odrasle. Takođe, deca otvaraju poklone na Božić nakon mise i ručka.

Kraljica Elizabeta škrtari za Božić: Svake godine njeni zaposleni dobijaju isti poklon! (FOTO)

foto: Profimedia

7. Poseta Deda Mrazu

Godine 2014. mediji su izveštavali da je princ Džordž prvi put posetio Deda Mraza na magičnom putovanju u Norfolku. Princeza Šarlot još nije izlazila u to vreme, međutim sad je dovoljno stara da se pridruži bratu u poseti Deda Mrazu. 8. Igranje fudbala s braćom i sestrama

Ova tradicija je posebno važna za roditelje najmlađih, posebno za princa Vilijama i princa Harija, ali imamo osećaj da će i maleni princ Džordž uskoro da bude spreman za akciju. Svake godine na Badnji dan, prinčevi igraju fudbal sa svojim prijateljima, porodicom i osobljem i naravno nisu u istom timu.

9. Osmeh za Deda Mraza

Iako bi ovo moglo da bude više zabavno za roditelje, svake godine oko Božića snimaju se kraljevski portreti, a onda se šalju kao božićne čestitke. Najmlađi članovi su naravno najslađi.

Apsolutni pobednici među kraljevskim porodicama: Njihova božićna čestitka je nadmašila sve! (FOTO)

foto: Profimedia

10. Stavljanje krune na glavu

Kraljevska deca vole da učestvuju u tradicionalnim zabavama za praznike. Jedna od takvih tradicija u Velikoj Britaniji je nošenje krune od papira. Počela je 1900-ih kada su krune od papira u svetlim bojama počele da dolaze u tradicionalnim krekerima. Od tada Englezi nose krune za vreme božićne večere ili dok otvaraju poklone.

foto: Profimedia

11. Božić na selu i čizmica za poklone

Za Božić svi idu na selo. Kraljica je tada smeštena u Sandringamu gde se slavi većina tradicionalnih praznika, a porodica princa Vilijama smeštena je u njihovoj rezidenciji na selu, Anmer Hol, u Norfolku. Princ Džordž pomaže pri kićenju kuće i odabiru ukrasa.

A što se tiče čizmice za poklone za decu, ona je takođe sa stilom. Džordž i Šarlot dobiju svoju personalizovanu čizmicu (koje su velike) i smeštene iznad njihovih kreveta na Badnji dan. Kada se probude, u njima su pokloni koje su "isporučili irvasi". Za razliku od druge dece u Britaniji, princ i princeza imaju krunu na vrhu svoje čizmice jer su oni ipak plemići.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs