Ljubavna priča

Serž i Džejn Birkin: Divlja i neobuzdana ljubav o kojoj se i danas priča! (FOTO, VIDEO)

Izgleda čudno, ali nama je tada bilo najnormalnije vratiti se u šest ujutru kući, probuditi decu, napraviti im doručak i onda otići na spavanje, ispričala je jednom Džejn

Vip priča
18:07h Autor:
Serž i Džejn Birkin: Divlja i neobuzdana ljubav o kojoj se i danas priča!  (FOTO, VIDEO)
Serž i Džejn, Foto: Profimedia

Serž Genzbur, omiljeni francuski kantautor poznat po pesmama eksplicitnog sadržaja koje su bile zabranjivane i poznata glumica i pevačica Džejn Birkin jednom davno su se voleli.

Džejn Birkin proslavila se scenama u filmu Blow Up, Mikelanđela Antonijonija, da bi do danas stvorila pravo malo bogatstvo snimivši oko 80-tak filmova i 15-tak albuma, a slavu je dodatno ojačala kompanija Hermes nakon što je po njoj nazvala svoju kultnu Birkin torbu.

Do smrti je voleo, i gorko se kajao: Tragičnu ljubav i dalje pamti ceo svet (FOTO)

foto: Profimedia

Njihova divlja i neobuzdana ljubav, koja je do detalja bila izložena javnosti, obeležila je jednu medijsku epohu.

Ovo je priča o njima, o strasti i o ožiljcima koje mogu ostaviti tragovi ljubavi, o Seržu i Džejn i njihovom ljubavnom trouglu u kojem se tu i tamo pojavljivala i francuska glumica Brižit Bardo.

“Volim te… niti ja tebe”

Mnogo godina kasnije Džejn je u jednom intervjuu priznala da su se Serž i ona vrlo detinjasto ponašali, ali da se toga ne stidi ni danas. Njihov zajednički najpoznatiji skandal svakako se ubraja trenutak u kom se nakon međusobne svađe Džejn htela ubiti, pa se bacila u reku Senu. Serž ju je naravno spasio bacivši se za njom.

Ludi noćni provodi, seks, duvan, alkohol – sve u kombinaciji, pa onda i malo muzike, tu negde usput, činili su deo njihove svakodnevice i u kasnijim godinama.

Muzičko obrazovanje kroz kinematografiju

foto: Profimedia

U jednom intervjuu Džejn je istaknula:

"Znam da većini ljudi moj život sa Seržom izgleda čudno, ali nama je tada bilo najnormalnije vratiti se u šest ujutru kući, probuditi decu, napraviti im doručak i onda otići na spavanje. Pokupili bismo ih poslepodne iz škole, odveli na igranje u park i na večeru u restoran, a nakon toga bi oni otišli na spavanje, a mi krenuli u noćni život. Tako je izgledao naš uobičajeni dan. Je li to bio najbolji mogući život? Ne znam. Jesmo li bili dobri roditelji? Ne znam. Ali, znam da je bilo tako i da to ne mogu promeniti."

Serž i Džejn su se upoznali na snimanju filma "Slogan". Džejn, inače Britanka, tada nije znala niti reč francuskog, a glumila je glavnu ulogu u filmu zajedno sa tada već poznatim kompozitorom i zavodnikom Seržom. Ona mu u početku nije bila niti privlačna niti draga, ali se ipak postepeno zaljubio u nju, pa su ostali zajedno u vezi sve 1980. godine, a nakon toga i nerazdvojni prijatelji sve do kraja njegovog života. Nakon prvog zajedničkog filma, Serž i Džejn glumili su zajedno u još tri filma, ali ih ništa nije uspelo toliko proslaviti kao jedna jedina pesma “Je t’aime… moi non plus”, ili u prevodu “Volim te… niti ja tebe”. Bilo je 1969. godine.

foto: Profimedia

O senzualnosti ove pesme ispisane su stranice i stranice teksta i komentara, baš kao i o perveznom i dekadentnom načinu života Serža Genzbura.

Zavodnik i šarmer bez premca, Serž je tih godina postao opčinjen jednom drugom ženom, bila je to francuska glumica i seks simbol Brižit Bardo.

Pesmu “Je t’aime… moi non plus” je zapravo napisao za nju. Ona je u to vreme bila u braku sa nemačkim plejbojem i bogatašem Gunterom Sahom, ali vrlo nezadovoljna njihovim odnosom, odlučila je popustiti i prihvatiti Seržov poziv na večeru.

Brižit Bardo

Serž je kasnije priznao da je taj njihov izlazak bio potpuna katastrofa jer je on bio izbezumljen njenom lepotom i potpuno zbunjen. Brižit ga je pak nakon toga nazvala i zamolila ga da joj napiše jednu lepu ljubavnu pesmu ukoliko želi popraviti prvi utisak. Ne bilo mu teško, već iduće jutro Serž je imao dva nova hita: Bonnie et Clyde i Je T’aime … Moi Non Plus.

Velika ljubav Alena Delona: Životna priča glumice neverovatne harizme i lepote (FOTO)

foto: Profimedia

Ova prva toliko se svidela Brižit da ju je pristala snimiti sa Seržom u studiju. Pesma je bila izmiksana i spremna, ali se Brižit predomislila i povukla svoj pristanak da se pesma objavi. Plašila se reakcije svog tadašnjeg muža, pa je molila Serža da je ne objavi, na šta je on i pristao. Kada se Brižit razvela 1986. godine, otkrila je medijima celu tu priču o pesmi.

Prokleta lepota Brižit Bardo: Skandalozan život, razvodi i bolna trudnoća! (FOTO)

Ostavljen od Brižit, Serž je godinu dana nakon prvog snimanja Je T’aime … Moi Non Plus, tu istu pesmu snimio sa novom ljubavnicom, engleskom glumicom Džejn Birkin. Erotski tekst i senzualni glas Džejn Birkin izazvali su pravi skandal, ali je singl prodat u neverovatnih 4 miliona primeraka.

Govorkalo se čak da su neki snimci napravljeni tako što su postavljali mikrofon u svoj krevet.

„Je t’aime… moi non plus” bio je prvi hit na nekom drugom jeziku koji je u Britaniji dospeo do broja 1, iako je na samo početku bio zabranjivan na većini radijskih stanici po Evropi, u Švedskoj, Španiji, Brazilu, Britaniji, Italiji pa čak i Francuskoj, gde je bilo dozvoljeno njeno emitovanje, ali samo nakon 23 sata uveče.

Senzualnost i erotičnost koji su postignuti u pesmi, ostali su nenadmašni još i danas. Nekad zabranjivana, danas se smatra jednom od najlepših ljubavnih pesama, ikada napisanih.

Džejn Birkin je zahvaljujući toj pesmi postala poznatija kao pevačica nego glumica. Karijera joj je krenula uzlaznom putanjom i osvojila je i francusko tržište.

„J t’aime…” je samo jedna od Seržovih sjajnih pesama, kojih ima na hiljade. Ali, znam da je to pesma uz koju će me sahraniti. Kad odem, na vestima će prikazivati moje fotografije uz zvukove “J t’aime…”. I nemam ništa protiv toga.“, izjavila je čak jednom prilikom Džejn.

Nakon samo te jedne pesme, Džejn Birkin postala je nezaobilazni deo pop kulture, ostavivši trag u svakom njenom delu i postavši muzom brojnih umetnika.

Plavi anđeo đavolje duše: Skandalozan život Brižit Bardo! (FOTO)

Ni Seržov uspeh nije ostao u seni. Dapače, nastavio je intrigirati javnost svojim ekscentričnim istupima i albumima. Njegovoj mašti nema kraja, kao ni granicama ukusa i stila, pa se tako ponovo „pojačano“ o njemu priča u medijima početkom osamdesetih. Naime, tada kao 55- godišnjak snima album, spot i pesmu „Lemon Incest“ u kojem glavnu ulogu ima njegova 13-to godišnja ćerka Šarlot. Ona u spotu, oskudno odevena, leži na Seržu, grli njegovu nogu i peva “je t’aime“ , a u pjesmi “Charlotte for ever”, sa istog tog albuma, Serž i Šarlot, plešu kao ljubavnici i on je na kraju nežno ljubi u vrat!!!

Bez obzira na kritike, tolika količina publiciteta koju je prouzrokovao ovaj album, donela im je ogromnu zaradu i veliku prodaju.

Naravno, bilo je tu još nekoliko njegovih skandaloznih trenutaka. Na primer, protestovao je protiv visokih poreza, zapalio je novčanicu od 500 franaka na nacionalnoj televiziji, javno je izjavio Vitni Hjuston, tada mladoj pevačici u usponu, da je želi pored sebe u krevetu, a ležeći u bolnici nakon srčanog udara pozvao je predstavnike medija i održao najneobičniju pres konferenciju na kojoj je zapalio cigaretu i pio, dajući do znanja da je to jedini ispravni put ozdravljenja!

NE VOLIM TE, VOLIM

foto: Profimedia

Trendi korpa i u jesenjim kombinacijama: Ovako je one nose! (FOTO)

Džejn Birkin više nije mogla podnositi njegove ispade. Ostavila ga je početkom 80-tih, ali ga je nastavila i dalje ceniti, izvoditi njegove pesme na svojim koncertima i nakon njegove smrti, pa je kasnije snimila i nekoliko albuma sa njegovim pesmama.

Bez obzira na buran i boemski život koji su vodili, strast i svađe kao sastavni deo tog odnosa, Serž i Džejn smatrali su se jednim od najpoznatijih parova šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Svoju intimu delili su bez zadrške sa medijima, uživali su u pažnji koju su im ovi pripisivali, pa makar i ona imala negativne konotacije. Njihovoj ludoj i divljoj ljubavi niko i ništa nije smetalo.

Bili su samo svoji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs