Životna priča

Tragični kraj kralja Holivuda: Zbog smrti supruge pao u depresiju koja ga je odvela u smrt! (FOTO)

Ženio se pet puta, a sreću je pronašao tek u naručju supruge Kerol Lombard čiji gubitak je teško podneo i nakon kog je pao u tešku depresiju koja ga je odvela u smrt
Vip priča
19:40h Autor:
Tragični kraj kralja Holivuda: Zbog smrti supruge pao u depresiju koja ga je odvela u smrt! (FOTO)
Foto: Profimedia

Decenije prolaze, ali sećanja na velikane ne blede. Šesnaestog novembra navršilo se 56 godina od kada je svet napustio legendarni holivudski glumac Klark Gejbl, piše Story.rs.

Najveći zavodnik 20. veka, američki glumac kojeg su nakon što je odigrao Reta Batlera u kultnom filmu "Prohujalo sa vihorom" nazivali kraljem Holivuda, zauvek je odredio definiciju mačo muškarca koji slama ženska srca bez obzira na godine, poreklo ili veru. Markantan, razvijen i vragolastog osmeha, mogao je da osvoji srce svake pripadnice nežnijeg pola, bilo da je ona bogata, siromašna, uspešna ili domaćica sa šestoro dece, ali nekako je uvek ostajao unesrećen svojim izborom.

Uprkos savršenom telu, duhovitosti, harizmi kojom je zračio i bogatstvu koje je stekao, bio je veoma nesrećan, mračan i u stalnom sukobu sa samim sobom. Žene su dolazile i prolazile kroz njegov život, brakove je započinjao i okončavao ih, ali nikako nije nalazio onu idealnu. Naizgled srećan brak sa glumicom Kerol Lombard koji je trajao tri godine prekinut je njenom pogibijom. Možda je na večno emotivno nespokojstvo slavnog glumca uticala i činjenica da je još kao dečak ostao bez majke, a i maćeha s kojom je bio veoma blizak umrla je tek što je započeo filmsku karijeru.

Rastao je uz surovog oca koji ga je neretko zadirkivao zbog toga što je u knjigu rođenih greškom zaveden kao devojčica. To su kasnije mnogi tumači njegove biografije navodili kao mogući faktor za glumčevu izraženu homofobiju. Ipak, neki njegovi savremenici iznosili su i drugačije, uglavnom neosnovane navode koji započinju neproverenim izvorima i bez dokaza. Naime, u tim navodima ističe se da je Gejbl na početku karijere radio kao žigolo za muškarce kako bi napredovao u poslu. Serijski zavodeći žene, iza paravana muškarčine imao je veze i sa osobama istog pola, sa starijim ženama i biseksualkama.

S druge strane, tvrdi se da su najlepše dame ondašnjeg Holivuda bile u Klarkovom zagrljaju, između ostalih i Grejs Keli. S retkima od svojih ljubavi doživeo je vrhunac sreće, kao što je to bio slučaj s Kerol Lombard, a nekima je dugovao rani uspon na filmu i ohrabrivanje u trenucima krize i povremenih padova.

Kako je obična provincijalka postala princeza: Život i tragičan kraj Grejs Keli

Teško odrastanje

Pravo ime ovog filmskog velikana glasi Vilijam Gejbl, a rođen je 1. februara 1901. u Kadizu, u Ohaju, kao jedino dete farmera i tragača za naftom Vilijama Henrija Bila Gejbla i njegove žene Adelajn koja je bila irsko-nemačkog porekla. Kada je imao svega šest meseci, njegova majka je teško obolela, a samo četiri meseca kasnije i umrla, najverovatnije od tumora. Nakon ovog tragičnog događaja, otac ga je poslao u Pensilvaniju na farmu kod ujaka Čarlsa koji je bio ortodoksni katolik, ali se Klark godinu i po dana kasnije, kada mu se otac ponovo oženio, vratio u porodični dom. Maćehu Dženi Danlop doživeo je kao nešto najlepše što je tada moglo da mu se dogodi. Bila je to izvanredna osoba, suptilna i kultivisana, od koje je istovremeno dobijao snagu i nežnost.

Slušajući je kako u njihovoj kući svira klavir, zavoleo je muziku, a ona mu je davala i prve časove klavira. Ubrzo je počeo da svira u jednom gradskom bendu, ali to se Klarkovom ocu nije svidelo pošto je želeo da se njegov sin bavi ozbiljnijim poslom. Međutim, jedina ženska figura koju je budući umetnik doživljavao kao majku, razumela je dečakovu ljubav prema umetnosti, između ostalog i prema književnosti, u kojoj ga je posebno fascinirao Šekspir.

Zbog toga je u osnovnoj školi uživao naklonost nastavnika, a potom i u srednjoj gde su profesori bili oduševljeni Klarkovim talentom pa je bio angažovan u dramskoj sekciji. Ipak, ni sav talenat, kao ni lična inicijativa nisu mu otvorili vrata filmske industrije. Gejbl je morao da radi uobičajene poslove na koje je bila primorana većina ondašnje omladine jer je krajem dvadesetih godina prošlog veka svetska ekonomska kriza tresla američki kontinent.

Završivši srednju školu, budući glumac izrazio je želju da radi u fabrici guma u gradu Akronu. Uz nagovor maćehe, otac ga je jedva pustio da ode od kuće, a Gejbl se u Akronu prvi put susreo, a potom i očarao pozorištem. Ubrzo je bio angažovan kao dečko za sve. Nameštao je svetla, skupljao kablove i kuvao kafu glumcima. Nije mu bilo dozvoljeno da izlazi na scenu, osim povremeno kao statista. Kada je napunio dvadeset jednu godinu, njegova maćeha je nakon teške bolesti iznenada umrla, a otac se vratio starom poslu. Klarku je deda dao tri stotine dolara i odveo ga u Kanzas Siti gde se on ubrzo pridružio putujućoj pozorišnoj družini. Budući da je odisao muškošću, nije mu bilo teško da glumi žestoke kauboje, hrabre reportere, beskrupulozne naftne magnate, grube vozače kamiona, da učestvuje u auto-trkama i bude bokser ili vojnik. Želja za napredovanjem odvela ga je u naručje 14 godina starije glumice Džozefin Dilon koja je bila i direktor pozorišta.

Svesna njegovih izvanrednih glumačkih mogućnosti, pomogla mu je da razvije talenat. Zajedno su otišli u Holivud gde su se 1924. godine venčali, a šest godina kasnije ipak su se rastali. U savladavanju tajni glumačkog zanata, Džozefin je kod Gejbla imala odlučujuću ulogu. Ubedila ga je čak i da promeni ime u Klark. U doba uspona zvučnog filma, u Holivudu se otvarao prostor za nove zvezde budući da su dva najromantičnija glumca ere nemog filma, Volas Rid i Rudolf Valentino, već nezadrživo bledeli. Usled takvog razvoja situacije, Džozefin je uspela da Gejblu preko veze obezbedi i prve uloge u igranim filmovima.

Dan kada je Holivud plakao: Za slavnim zavodnikom žene išle i u smrt! (FOTO, VIDEO)

Uspon glumačke karijere

Markantni mladić debitovao je 1924. u ostvarenju "White Man", a godinu dana kasnije dobio je i malu ulogu u filmu "The Plastic Age" gde je igrao u društvu velike zvezde nemog filma Klare Bou. Njegova sledeća žena Marija Frenklin, koju je upoznao dok je još bio u prethodnom braku, bila je starija od njega sedamnaest godina, a svojim iskustvom dala je Klarkovom glumačkom umeću neophodnu glazuru. Pomogla mu je da razvije samouverenost i neusiljenost u glumačkom izrazu. Ubrzo je 1931. dobio priliku da igra negativca u malom vesternu "Obojena pustinja" sa tada velikom zvezdom Vilijamom Bojdom.

Posle toga, počeo je da niže uloge u više od dvadeset filmova koje je, uglavnom za produkcijskog giganta MGM, snimio za svega dve godine. U periodu od 1932. do 1943. ušao je u red deset najplaćenijih filmskih zvezda, a taj uspeh ponovio je i od 1947. do 1949. nakon povratka iz Drugog svetskog rata. Kompanija MGM posebno se posvetila izgradnji imidža Gejbla kao glumca izražene muškosti nastojeći da ga spoji kao partnera s tadašnjim starletama, a kasnije velikim filmskim zvezdama Džoan Kraford, Mirnom Loj i Džin Harlou.

Gotovo sa svim ženskim filmskim zvezdama igrao je bar u jednom filmu, osim sa Mari Dresler koju nije mogao da podnese. S koleginicama se i privatno dosta družio, zbog čega je njegov brak jedva uspevao da odoli raznim iskušenjima. Najveću pretnju predstavljala je veza sa slavnom Loretom Jang, koja je u svojoj biografiji, objavljenoj nakon njene smrti, priznala da je tajno rodila ćerku Džudi Luis začetu u vanbračnoj vezi sa Gejblom. Njihova avantura počela je 1935. godine u vozu dok su se vraćali sa snimanja filma "Zov divljine".

Životne patnje kraljice roka: Od neželjenog deteta, preko batina, do zvezda! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Loreta nije bila udata, pa je na nagovor ljudi iz studija koji nisu želeli skandal takve vrste, pobegla u Evropu gde je ostala do pred kraj trudnoće, a u Kaliforniju se vratila da bi se porodila. Odlučila je da šestomesečnu bebu smesti u sirotište u San Francisku, a posle godinu dana devojčica je predstavljena svetu kao njena usvojena ćerka. Kako tvrdi autorka biografije, zvanični papiri za usvajanje nikad nisu bili javno predstavljeni i Gejbl je nikada nije priznao za svoje dete. Pretpostavlja se da nije ni znao za njeno postojanje, a s druge strane, pojedini izvori tvrde da je dolazio da upozna malenu Džudi, ali da joj se nije predstavio kao otac. Istina o očinstvu postala je javna tek nešto pred Loretinu smrt, prava priča o okolnostima pod kojima je devojčica začeta tek tada je otkrivena.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Loreta je bila pobožna katolikinja s jakim osećajem za dobro i loše, tvrdi njena snaja Linda Luis. Prema Lindi, istina je otkrivena nakon što su gledale emisiju Lerija Kinga u kojoj je bila tema silovanje među bračnim i emotivnim partnerima. Tada je 85-godišnja Loreta pitala Lindu šta to uopšte znači, a kada joj je snaja objasnila, rekla je: "Ah, to se onda dogodilo između mene i Klarka". Loreta je, prema snajinim rečima, oduvek želela da zaštiti svoju ćerku Džudi, pa je tako posle njene smrti, cela porodica ćutala o ovoj velikoj tajni. Međutim, kada je Džudi umrla 2011. godine, Linda i njen suprug Kris (Loretin sin iz braka koji je imala nakon afere sa Gejblom) odlučili su da ovu priču ispričaju novinarima.

Loreta Jang započela je svoju glumačku karijeru sa četiri godine i bila je jedna od najuspešnijih mladih zvezda Holivuda kada je upoznala Klarka 1935. godine. Bila je prestrašena pričama koje su joj plasirali roditelji i sveštenik da će otići u pakao, tako da nikada nije ulazila u neke afere s kolegama na filmu. Međutim, kasnije se to promenilo. U vozu iz Sijetla za Los Anđeles, svako od glumaca imao je zasebnu kabinu. Negde na pola puta, Gejbl je ušao u njen kupe, a mesec dana kasnije ponižena Loreta bila je u drugom stanju. Tek kad je Džudi napunila 31 godinu, Loreta joj je rekla istinu. Kada je saznala ko joj je otac, Gejbl već pet godina nije bio među živima.

Poslovni uspon i privatni pad

U jeku preljubničke afere, dobio je ulogu u filmu "Pobuna na brodu Baunti" gde je igrao neposlušnog oficira Flečera Kristijana koji se suprotstavlja rigidnom, surovom i arogantnom kapetanu Vilijamu Blajtu. Osim toga, posebno su zapažene i njegove role u filmovima "Komandna odluka" i "Kroz Misuri". Značajna je i njegova uloga reportera Pitera Verna u filmu "Dogodilo se jedne noći", za koju je dobio i Oskara. Međutim, u sećanje filmofila širom sveta upisao se likom Reta Batlera iz nezaboravnog ostvarenja "Prohujalo sa vihorom". Tokom snimanja ovog ostvarenja, razveo se od Marije Franklin i oženio svojom najvećom ljubavlju, koleginicom Kerol Lombard. Delovalo je da su njih dvoje bračni par iz snova, ali tu romansu prekinuo je Drugi svetski rat u kojem je i Kerol učestvovala tako što je posećivala i hrabrila vojnike na frontu. Nakon povratka sa jednog od tih putovanja, avion u kojem je bila srušio se u američkim planinama. Njena pogibija poznatog glumca bacila je u očaj i postao je depresivan.

Razvela se, iako je bio ljubav njenog života: Elvisova udovica otkrila dugo čuvanu tajnu! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Odlučio je da se prijavi u Osmu vazduhoplovnu armiju, a za postignuća tokom vojnih misija u Nemačkoj dobio je dva odlikovanja i bio promovisan u čin majora. Nakon rata vratio se u kompaniju MGM, ali više nije bio onaj stari, nasmejani, opušteni i šarmantni zavodnik, već strogi i namrgođeni ratni heroj. Takvog Gejbla MGM je odlučio da predstavi novim generacijama u filmovima "Avantura", "Propagandisti", "Povratak" i "Svaki broj igra". Međutim, čak i popularni "Mogambo", koji je odlično prošao na blagajnama, bio je samo skroman pokušaj u odnosu na prvu verziju "Crvene prašine" Viktora Fleminga.

Ti neuspesi samo su pojačali Gejblovu dezorijentisanost. Osetivši se usamljenim, učinio je veliku grešku kada se 1949. oženio udovicom Silvijom Ešli. Razveo se nakon dve godine, a 1954. izgubio je i ugovor sa MGM-om. Ipak, to se nije pokazalo lošim za Gejbla jer je tada postao najskuplji slobodni glumac. Svi filmovi koje je snimio nakon razlaza s ovom kompanijom doneli su mu ne samo više novca već su bili i kvalitetniji. Ipak, poznati srcelomac nije više mogao da živi usamljenički, pa mu je peta supruga postala Kej Vilijams.

Muškarci je obožavali, ženama bila uzor: Glumicu uništili alkohol i šizofrenija! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tragični kraj

Njegov poslednji film "Neprilagođeni" prema scenariju Artura Milera, jedan je od najboljih u kojima je glumio, a igrao je kauboja u godinama koji izgubljeni smisao života nalazi u neuzvraćenoj ljubavi prema mladoj i prelepoj devojci koju glumi Merilin Monro. Sniman je na lokaciji grada Rino u Nevadi, gde su i glumci i filmska ekipa bili izloženi teškim vremenskim prilikama, a nekada su radili i na temperaturi višoj od 45 stepeni.

Gejbl je odbio da ga u zahtevnim scenama zamenjuje dubler, a iako je Merilin Monro otežavala snimanje stalnim kašnjenjem, sve je mirno podnosio jer je bio presrećan što će dobiti sina. Nije dočekao da ga vidi jer je dva dana nakon završetka snimanja doživeo težak srčani udar i umro 16. novembra 1960. godine. Inače, njegov sin Džon Klark Gejbl rodio se četiri meseca nakon glumčeve smrti, a odlazak umetnika označilo je i kraj ere Holivuda koja se označava kao zlatno doba.

Tragična prva princeza Holivuda: Muževi je tukli i varali, otac je silovao! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs