TROVIT PUT DO USPEHA DONATELE VERSAĆE: Bila je njegova muza a on njen kralj i kada je tragično umro ostala je neutešna

Životna priča jedne od najboljih kretorki svih vremena i cena koju je morala da plati na svom putu ka uspehu u svetu mode.

Vip priča
17:53h Autor:
TROVIT PUT DO USPEHA DONATELE VERSAĆE: Bila je njegova muza a on njen kralj i kada je tragično umro ostala je neutešna
Životna priča Donatele Versaće, Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Kada pogledamo uspeh Donatele Versaće u očuvanju imena Versace modne imperije i napretku koji ostvaruje svih ovih godina, pomislili bismo da je ona oduvek bila nepobediva.

Ipak, život ove dizajnerke pun je tragedije, straha i nesigurnosti sa kojima je vremenom naučila da se suoči i da ih prevaziđe.

Danas, posle svih svojih dostignuća, ova žena je živi dokaz da uspeh nikada nije lak i da nas svaki dan očekuje novi izazov koji moramo da savladavamo.

Bila je Đanijeva najveća muza

Niko ne može da ospori da je Versace jedan od najvećih i najluksuznijih modnih brendova, ali pre svega priča ove porodice nam pokazuje važnost porodičnih vrednosti.

Priča o ovoj modnoj imperiji počela je od dizajnera Đanija Versaćea, koji je odrastao inspirisan svojom mamom, koja je bila krojačica. Godine 1978, sa svoje 32 godine, Đani je osnovao sopstvenu kompaniju sa svojim bratom Santom kao izvršnim direktorom i sestrom Donatelom kao dizajnerom i potpredsednikom.

Veza između Đanija i Donatele, koja je 8 godina mlađa od njega, uvek je bila tako posebna. Bila je njegov najbliži savetnik, najpoverljiviji prijatelj i najveća muza. On je takođe bio taj koji ju je savetovao da ofarba kosu u platinasto plavu, izgled koji je zauvek postao njen zaštitni znak. Đani je čak jednom izjavio: „Ako bih se oženio, tražio bih devojku poput Donatele."

Kada se dogodila tragedija ?

U septembru 1997. dogodila se najnezamisliva tragedija kada se Đanijev život užasno i iznenada završio. Dizajner je imao 50 godina. Nepotrebno je reći da je njegova mlađa sestra bila neutešna. Osvrćući se unazad, priznala je: „Moj brat je bio kralj, i ceo moj svet se srušio kada je otišao"

Nakon tragedije, objavljeno je da će Donatela preuzeti kreativnu kontrolu nad Versaće-om. Tadašnja 42-godišnjakinja se osećala izuzetno opterećeno povodom ove velike odgvornosti, a njena nesigurnost kao dizajnera učinila je da se ne oseća spremnom da nosi ovaj teret. I sama je priznala: „Prvih 5 godina bila sam izgubljena“, primetila je: „Napravila sam mnogo grešaka".

Morala je da pobedi svoje demone

Sa slavom i bogatstvom sa jedne strane i samokritičnom prirodom sa druge, Donatela je popustila mnogim iskušenjima kako bi se izborila sa pritiscima koji su dolazili sa njenom pozicijom. Ovo je na kraju doprinelo da njen život izmakne kontroli.

Međutim, nekoliko godina kasnije, shvatila je da mora da veruje u sebe i svoje mogućnosti i da preuzme kontrolu nad budućnošću imperije. U suprotnom, nasleđe njenog voljenog brata bi bilo u ozbiljnoj opasnosti.

Pronalaženje sopstvenog identiteta

I srećom, Donatela je na kraju pronašla svoj pravi identitet u svetu mode. Zato što je na početku svoje karijere priznala: „Pokušala sam da idem njegovim stopama. Ali to nije bio baš moj stil.”

Razmišljajući o svojim prvim izazovnim godinama, savetovala bi sebi: „Budite jaki i ostanite verni sebi... Ali pre svega, sledite svoje instinkte i ne pokušavajte da budete Đani.“

3 elementa koji su njene kreacije razlikovale od braće bila su upotreba manje svetlih boja, manje otvorena odeća i manje dekoracije. I suvišno je reći da je Donateli trebalo mnogo hrabrosti da ih se reši.

U stvari, budući da je žena koja dizajnira za žene, Donatela je „shvatila šta tačno žene žele da nose“.

Sa njom, Versace je počeo da podržava osnaživanje žena. Ona je izjavila: „Potrebno nam je više žena generalnih direktora. Žene postaju top modeli, to nije dovoljno."

Pokušava da prenese svoju viziju kroz odeću koju dizajnira. Veruje da bi žene trebalo da se osećaju prijatno u svojoj odeći bilo da su veličine 38 ili 46. A to znači da je za nju moda sve u vezi sa pravim krojem.

1 / 27 Foto: AP

Čuvanje Versace nasleđa i uspeh

I čini se da ovaj pristup savršeno funkcioniše već decenijama. 25 godina nakon što je postala kreativni direktor Versaće-a, ovo ime je i dalje jedan od najvećih luksuznih brendova u modnoj industriji. Brend je i dalje omiljen na crvenom tepihu i među slavnim ličnostima - nedavno je dizajnirala venčanicu Britni Spirs.

Lepota i izazov posla

Donatela priznaje da opstanak na vrhu zahteva kontinuiran rad i beskrajnu posvećenost, posebno kada ste žena koja pokušava da napreduje u svetu muškaraca.

Priznaje: „Za ženu je sve teže. Ne možemo da uporedimo muško iskustvo na radnom mestu sa onim kroz šta žene moraju da prođu.'' Ona objašnjava da je veća verovatnoća da će žene kritikovane nego muškarci.''

Donatela Versaće: „Moja moda je neustrašiva. Ja nisam. Veoma sam nesigurna.''

Ipak, bez obzira na sve njene strahove i prepreke sa kojima se stalno suočava, priča o njenom uspehu je najveći dokaz da kada imamo odlučnost da uspemo, ništa nije nemoguće. I što više izazova imamo na svom putu, ukus uspeha postaje slađi kada ih savladamo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs