LESLI HAUARD

NEMCI SU OBORILI NJEGOV AVION I USMRTILI GA: Glumac koji se proslavio u Prohujalo s vihorom umro misterioznom smrću

Iako je od njegove smrti prošlo više od 70 godina, mnogi se i danas pitaju šta se desilo.

Vip priča
Autor:
NEMCI SU OBORILI NJEGOV AVION I USMRTILI GA: Glumac koji se proslavio u Prohujalo s vihorom umro misterioznom smrću
Foto: Masheter Movie Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Lesli Hauard je bio jedna od najvećih filmskih zvezda 1930-ih godina prošlog veka. Pored brojnih uloga, dobio je i ulogu Ešlija Vilksa u blokbasteru "Prohujalo sa vihorom" iz 1939.

Kada je počeo Drugi svetski rat, Hauard se nije prijavio, ali je poginuo na isti način kao i mnogi saveznički avijatičari kada je njegov avion oborio nemački Luftwafe.

Lesli Hauard
foto: Everett Collection / Everett / Profimedia

Prohujalo sa vihorom i gluma

Lesli Hauard je sin mađarskih jevrejskih imigranata u Londonu 3. aprila 1893. godine. Nakon školovanja, radio je kao bankarski službenik sve dok se nije prijavio u vojsku tokom Prvog svetskog rata. Nakon dijagnoze "šoka od granate", navodno je počeo da glumi kao oblik terapije za svoje stanje. Kako se ispostavilo, bio je prilično dobar u tome i postao vrlo brzo dobro poznato ime na pozorišnoj sceni već 1916. godine.

Lesli Hauard
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Iako je Hauard imao dosta uspeha na sceni, na kraju je ipak otišao u Holivud gde je u više navrata preuzimao ulogu "savršenog Engleza."

Misteriozna smrt

Hauard se nadao da će uspeti da uradi nešto značajnije u ime rata i tako je započeo svoju kratkotrajnu karijeru glumeći u propagandnim filmovima. U aprilu 1943. glumac je putovao po Portugalu i Španiji da bi – prema većini izvora – održao predavanja o svojim brojnim filmovima. Pre nego što je krenuo u ovaj poduhvat, rekao je svojoj ženi da ima „čudan osećaj u vezi celog ovog putovanja, ali – dođavola – ionako znaš da sam ja fatalista".

Kako se ispostavilo, imao je razloga za zabrinutost. Dok je putovao nazad u Englesku na letu 777, bežični operater je preneo dve poruke. Prvo da ih je pratio misteriozni avion, a drugo da su ih „napali neprijateljski avioni“. Avion je pogođen mitraljeskim mecima i topovskom paljbom pa je pao u vodu, usmrtivši sve u njemu, uključujući Hauarda i 16 drugih. Kako se navodi, piloti šest do osam nemačkih borbenih aviona odgovornih za napad fotografisali su olupinu pre nego što su pobegli.

Zašto je bio meta?

Postoje mnoge teorije o tome zašto je njegov avion gađan s obzirom da je bio civilni. Jedno verovanje, koje je objavio Njujork tajms nakon što je objavio da je let oboren, bilo je da su nemački agenti pogrešno procenili Hauardovog agenta Alfreda Čenholsa i zamenili ga za Vinstona Čerčila zbog njihovog sličnog izgleda. Čerčil je čak prokomentarisao ovu teoriju kada je pisao svoje memoare, rekavši: „Brutalnost Nemaca bila je samo uporediva sa glupošću njihovih agenata."

Lesli Hauard
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Druge teorije pokazuju da je Hauard bio glavna meta sve vreme s obzirom na glasine da je on bio agent britanske obaveštajne službe. Nemci su možda verovali da putuje u Portugal da se sastane sa španskim generalom Fransiskom Frankom kako bi ga naterali da se pridruži savezničkim naporima, umesto da drži filmska predavanja. Konačna teorija je bila da je njegova uloga u Pimpernel Smitu, u kojem njegov lik pomaže građanima da pobegnu iz Nemačke, naljutila rukovodstvo zemlje.

Bez obzira da li je to bio razlog da ga ubiju ili ne, film je jasno privukao pažnju Nemaca. Nakon Hauardove smrti, novine su objavile vest sa naslovom „Pimpernel Smit je otišao na poslednje putovanje!“

Uprkos mnogim teorijama, razlog zbog kojeg je Hauardov let oboren i dalje ostaje misterija – kao i da li je zaista radio kao tajni britanski agent.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs