SAZNAJTE VIŠE

OTAC IH JE NAPUSTIO KADA JE IMAO SAMO 3 GODINE: Kada je Robert de Niro otkrio PRAVU ISTINU svet mu se srušio

Robert De Niro je decenijama držao svoj privatni život dalje od očiju javnosti, ali je pre nekoliko godina prekinuo taj trend otkrivajući sve u jednom dokumentarcu o svom ocu umetniku.

Vip priča
Autor:
OTAC IH JE NAPUSTIO KADA JE IMAO SAMO 3 GODINE: Kada je Robert de Niro otkrio PRAVU ISTINU svet mu se srušio
Robert de Niro, Foto: Startraks Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dokumentarni film "Remembering the Artist: Robert De Niro, Sr." koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu Sandens otkriva da razlog zašto je otac legendarnog glumca napustio majku kada je dečak imao samo 3 godine jer je shvatio da je gej.

De Niro, koji je dobio ime po svom ocu Robertu De Niru starijem, pripoveda veći deo filma i čita direktno iz ličnih dnevnika svog oca u kojima se bori sa svojom seksualnošću u manje prihvatljivom vremenu.

Dvostruki dobitnik Oskara rekao je da njegov otac, koji je preminuo 1993. godine od raka prostate, možda nikada nije rešio probleme koje je imao sa Bogom dok je shvatio da je gej.

Robert De Niro stariji se navodno prijateljski razišao sa suprugom i ostao je stalno prisutan u životu svog sina dok su svi nastavili da žive u Njujorku.

„Učinio sam ovo za njega“, rekao je De Niro publici na premijeri u Juti.

„Želeo sam da moja mlađa deca – koja su rođena nakon što je on umro – znaju šta je njihov deda radio. Čak sam i njegov slikarski atelje sačuvao netaknut da bi mogli da ga vide."

De Niro ima sedmoro dece, od kojih je petoro rođeno nakon što im je deda umro 1993. godine – uključujući jedno koje je rođeno 2011. preko surogata. Glumčevo dvoje dece iz prvog braka sa Dajanom Abot – njegov najstariji sin Rafael i njena ćerka iz prethodne veze koju je De Niro usvojio – upoznali su svog dedu.

Nastavio je da drži predsedavajućeg profesora i ima radove izložene kao deo stalnih kolekcija u renomiranim muzejima kao što su Hiršorn, Bruklinski muzej i Baltimorski muzej umetnosti, ali nikada nije dostigao isti nivo slave kao neki od njegovih savremenika poput Vilem de Kuninga i Džeksona Poloka.

Robert de Niro
foto: Profimedia

Iako je dokumentarac nastao dve decenije nakon njegove smrti, njegov sin je na kraju bio uveren da je to više od porodične priče.

„Prvobitno, Bob je želeo da snimi film samo za svoju porodicu. Ali onda smo shvatili da priča ne samo o radu Roberta De Nira starijeg – što je neverovatno – već i o čitavom svetu umetnosti tog vremena“, rekla je rediteljka Peri Pelc za Holivud Reporter.

Dok su se radovi Roberta starijeg pojavili tokom posle Drugog svetskog rata, kada je apstraktni ekspresionizam postao popularan, njegov stil nije opisan na isti način. Često su ga smatrali figurističkim, prikazujući mrtvu prirodu 'u jednostavnim postavama bez pretenzija', kako je opisano u dokumentarcu.

Sve više se odvajao od apstraktnog ekspresionističkog pokreta, više inspirisanog francuskim umetnicima ranog 20. veka poput Henrija Matisa. „Bio je vrlo jasan u pogledu onoga što je mislio da je umetnost i šta mu se dopada, a istovremeno je bio velikodušan. Ljudi mogu da cene stvari, nije važno da li estetika može da bude drugačija od vaše“, rekao je De Niro Rojtersu na premijeri filma. „Nije osećao da su određene stvari u umetničkom smislu umetnost. Bilo je to još jedna stvar koja mu nije bila dovoljna, a njegov stil, kao što vidite, uvek je bio isti. Malo je variralo, ali ne mnogo.’

Robert de Niro
foto: Profimedia

Iako je dvojac oca i sina bio blizak, došlo je do pomaka jer je De Nirova glumačka karijera uzletela otkako je njegov otac bio pomalo ogorčen što njegov rad nikada nije prepoznala veća publika.

Za De Nira, dokumentarac služi kao omaž njegovom ocu, čije se slike još uvek prikazuju u galerijama širom sveta, ali i kao uspomena za sopstvenu decu i dalja potomstva.

„Shvatio sam koliko je važno da deca cene određene stvari koje žele da podele sa njima“, kaže emotivni De Niro u filmu.

De Niro je osnovao TriBeCa filmski festival u svom rodnom gradu Njujorku, ali je želeo da dokumentarni film donese na Sandens kako bi se uverio da je reflektor u potpunosti usmeren na dela i sećanje na njegovog oca.

„Bili smo zaista oduševljeni što je izabran za Sandens jer se razlikuje od prikazivanja u Tribeci i vidimo radove Bobovog oca samostalno u drugačijem okruženju nego što biste vi u Njujorku“, rekla je producentkinja Džejn Rozental.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs