džejn rasel

ŽIVELA U SENCI MERILIN MONRO, USVAJALA DECU JER NIJE MOGLA DA IMA SVOJU: Njene obline su zaustavljale saobraćaj

Glumica Džejn Rasel postala je slavna 1940-ih kada se reklamna kampanja njenog debitantskog filma "Odmetnik" pojavila na ulicama Los Anđelesa, a devojka sa postera je skrenula pažnju na sebe svojom zanosnom figurom.

Vip priča
Autor:
ŽIVELA U SENCI MERILIN MONRO, USVAJALA DECU JER NIJE MOGLA DA IMA SVOJU: Njene obline su zaustavljale saobraćaj
Džejn Rasel, Foto: Profimedia

Džejn Rasel je dobila svoj prvi glumački posao kada ju je Hauard pozvao da glumi u filmu "Odmetnik. Čak i pre nego što je film krenuo da se prikazuje u bioskopima, reklamne fotografije koje su istakle njene bujne atribute učinile su je zvezdom.

Mnogi njeni filmovi su bili vesterni ili mjuzikli, a celom svetu je postala poznata tek kada se pojavila u filmu „Muškarci više vole plavuše“, u kojem je delila naslovnu ulogu sa Merilin Monro. Kada je njena filmska karijera, koja je imala dosta neuspešnih rola usporila, Rasel je nastavila da nastupa na sceni i u noćnim klubovima.

Džejn Rasel
foto: Profimedia

Udavala se tri puta i usvojila troje dece.

Rasel je radila kao recepcionerka u jednoj kancelariji kada je Hauard Hjuz — koji je želeo da pronađe nepoznate zvezde za svoj novi film "Odmetnik", vestern o Biliju Kidu — odlučio je da na audiciju pozove upravu nju. Džejn je pohađala časove glume, ali su navodno njene grudi veličine 38D privukle Hjuzovu pažnju. Ubrzo je stupio na mesto reditelja, a takođe je dizajnirao poseban grudnjak za nju da nosi tokom snimanja (mada je Rasel kasnije rekla da je umesto toga napunila svoj stari grudnjak papirnim maramicama kako bi Hjuzu dala izgled koji je želeo).

Odbor za produkciju filmova, koji je u to vreme odgledao film pre objavljivanja, utvrdio je da "Odmetnik" nije prihvatljiv, i to baš zbog toga što su njene grudi bile u toliko scena u prvom planu. Umesto da drugačije izmontira film, Hjuz je iskoristio ovu osudu da izgradi interes javnosti. On je lično objavio film, bez odobrenja producenata, u jednom pozorištu u San Francisku 1943. godine, a zatim je povukao film i radio na ponovnim snimanjima i montaži pre nego što je film zvanično objavio — još uvek bez odobrenja ostalih producenata — 1946. godine. Čak i pre nego što je javnost pogledala fim, Rasel je postala popularna, u velikoj meri zahvaljujući fotografijama koje su isticale njene prelepe obline.

Džejn Rasel
foto: Profimedia

U anketi iz 1943. godine, američka mornarica ju je odabrala kao „devojku koju bismo voleli da nas čeka u svakoj luci“.

Film iz 1953. godine "Muškarci više vole plavuše", u režiji Hauarda Hoksa, bio je njen omiljeni ali i jedan je od njenih najboljih filmova. Ona i njena koleginica Merilin Monro su glumile devojke koje su u potrazi za ljubavlju (i finansijskom sigurnošću).

Sa suprugom Bobom Voterfildom,Džejn Rasel je otvorila nezavisnu producentsku kompaniju koja je snimala filmove sa nekim od najpopularnijih glumaca poput Klerka Gejbla.

Džejn Rasel
foto: Profimedia

Njen poslednji film bio je triler "Tamnije od Ambera" snimila je 1970. godine Imala je jednostavno objašnjenje za ono što je okončalo njenu filmsku karijeru: "Bila sam prestara! U Holivudu nije bilo uloga za žene preko 30 godna." Rasel je i dalje imala stalne prihode čak i kada se njena karijera završila. Godine 1954. potpisala je ugovor od milion dolara sa Hjuzom za šest filmova. Uslovi su bili da ona dobija 1.000 dolara nedeljno tokom sledećih 20 godina i to joj je omogućilo da dostojanstveno živi do kraja svog života.

Džejn Rasel i Merilin Monro

Džejn Rasel je u trenutku kada se Merilin Monro probijala na sceni već bila iskusna glumica. Pomogla joj je da smiri živce i pobrinula se da izađe na scenu i da da sve od sebe. Njih dve su postale prijateljice, a Rasel je jednom dovela Merilin u grupu za proučavanje Biblije. Posle toga, Monro je rekla: „Džejn je pokušala da me preobrati, a ja sam pokušala da je upoznam sa Frojdom."

Džejn Rasel
foto: Profimedia

Rasel nije mogla da ima biološku decu. Kao tinejdžerka je ostala u drugom stanju i navodno abortus koji je tada imala nije bio izveden kako treba i to ju je koštalo majčinstva koje je toliko želela.

Sa svojim prvim mužem, Bobom Voterfildom, usvojila je troje dece 1950-ih. Prvo ćerku Trejsi Voterfild, zatim Tomasa "Tomija"i na kraju Roberta "Baka".

Trejsi i Bak su rođeni u Sjedinjenim Državama, ali Tomi je rođen od roditelja Iraca koji su živeli u Londonu. Godine 1951. Rasel je bila u Londonu i javno je obelodanila da usvoji dečaka. Tomijeva rođena majka smatrala je da će njen sin imati bolji život sa njom i odvela je 15-mesečno dete da upozna holivudsku zvezdu. Nakon ovog susreta Džejn je odlučila da ga usvoji.

Džejn Rasel
foto: Profimedia

Zakon tada nije dozvoljavao nebritanskim državljanima da usvajaju britansku decu - ali Tomi je imao dvojno državljanstvo i irska ambasada je dečaku dala pasoš, što joj je omogućilo da ga odvede u Ameriku.

Međutim, usvajanje je ubrzo izazvalo osudu javnosti i parlamenta. Tomijevi rođeni roditelji optuženi su da su „nezakonito dozvolili da se staranje i posedovanje deteta da holivudskoj divi“, pa im je pomagao advokat kojeg je Džejn Rasel angažovala i tako su uspeli da izbegnu zatvor. Osude u Americi su bile toliko strašne da su njen muž i produkcija želeli da Džejn Rasel vrati dečaka - što je ona odbila da uradi.

Džejn Rasel
foto: Profimedia

Džejn Rasel je rođena u Bemidžiju u Minesoti 21. juna 1921. godine. Zvala se Ernestin Džejn Džeraldin Rasel. Dok je odrastala, svi su je zvali Džejn, a njena majka, bivša glumica, sanjala je o slavi svoje ćerke i smatrala je da je "Džejn Rasel" savršeno ime za zvezdu. I bila je u pravu.

Džejn Rasel umrla je 28. februara 2011. godine u Santa Mariji u Kaliforniji.

Imala je 89 godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs