SLAVICA JE IZAZIVALA STRAH I TREPET GDE GOD SE POJAVI: Zbog lepe SRPKINJE ceo svet je drhtao i nije mogao da SPAVA

Srpkinja Slavica koje se plašio Holivud jedna je od najpoznatijih glumica koje su igrale negativce.

Vip priča
Autor:
SLAVICA JE IZAZIVALA STRAH I TREPET GDE GOD SE POJAVI: Zbog lepe SRPKINJE ceo svet je drhtao i nije mogao da SPAVA
Srpkinja Slavica koje se plašio Holivud, Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Slavica Jovan je Jugoslovenska glumica koja je uspela da osvoji Holivud, a igrala je u nekim od najpoznatijih filmova. jubitelji originalnih "Isterivača duhova", kultne naučnofantastične komedije iz 1984. godine, obožavali sui glavne junake i sa posebnim strahopoštovanjem gledali Gozer, glavnu negativku.

U pitanju je drevno i vrlo moćno biće iz druge dimenzije, zli bog drevnih Sumera koji dolazi u Njujork da uništi naš svet, a odigrala ga je žena prodornog pogleda i beskrajne prirodne lepote. Malo je poznato da je iza ovog lika upravo lepa Jugoslovenka.

Kako su pisali američki mediji, ulogu Gozer dobila je nakon što je na audicijama odigrala ovog biće kao "vanvremensku figuru i skoro arogantnu starorimsku caricu", gledajući na ljude kao na manje vredne.

– Radili smo na njoj oko tri nedelje, a ta odeća je bila poput "čarape za telo", kako bi dala efekat nečega nalik na Gozerinu kožu. Morali su da mi je zašiju otpozadi, pa sam bila zaglavljena u ovoj odeći. Nije bilo preterano udobno, ali tako je moralo – izjavila je svojevremeno Slavica, kako je pisao Entertainment Weekly.

Slavica Jovan morala je da ustaje svakog jutra u četiri sata kako bi na vreme završila sa pripremom kostima za snimanje, što je podrazumevalo složenu frizuru i šminku koji su morali da budu dugotrajni i izdrže mnogo sati na setu.

Uz to, nosila je i crvena kontaktna sočiva, a pravila je pauze od po 45 minuta, posle čega bi joj ponovo zašivali kostim.

Što se tiče vratolomija koje smogledali u "Isterivačima duhova", Slavica je sama radila mnogo toga, uz, naravno, povremenu pomoć kaskadera.

– Bila sam vrlo stidljiva, kao i uvek – rekla je svojevremeno glumica. – Zato se nisam preterano otvarala nekome posebno. Ali povremeno, dok sam bila na setu, u prolazu bi me zafrkavali. Rekli bi stvari kao "Kako opasna žena".

Zanimljivo je da je ova uloga pisana za muškarca i da ju je inspirisao Dejvid Bouvi. Nedavno je snimljen i nastavak "Isterivači duhova: Nasleđe" (2021), u kom je Slavičin lik nasledila američka glumica i režiserka Olivija Vajld.

Slavica Jovan
Slavica Jovanfoto: Prinstcereen Youtube/ Movieclips

Kako su svojevremeno pisali mediji, Slavica Jovan i daje živi u Los Anđelesu, a do danas se pojavila u deset ostvarenja. Među njima je horor "Kuća na ukletom brdu" iz 1999. godine, u kojoj je igrala pored Džefrija Raša, "Vitez pehara" (2015), u kom su igrali Kristijan Bejl i Kejt Blanšet, i "Dublerka" (1984) sa Melani Grifit.

(Stil/ Glossy)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs