ČOVEK S TEŠKIM DEFORMITETOM KOJI JE ISPISAO ISTORIJU: Govorili su da je mentalno zaostao, a NEVINOST JE IZGUBIO S KOZOM

Legenda fudbala, čuveni Garinča, imao je životnu priču dostojnu holivudskog filma.

Vip priča
11:26h Autor:
ČOVEK S TEŠKIM DEFORMITETOM KOJI JE ISPISAO ISTORIJU: Govorili su da je mentalno zaostao, a NEVINOST JE IZGUBIO S KOZOM
Ko je fudbaler koji je izgubio nevinost sa kozom?, Foto: Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia

Svet fudbala obeležila su mnoga slavna imena poput Pelea, Dijega Maradone, Ronalda, ipak jedno ime izdvaja se na poseban način.

Kako i svaka priča o jednom fudbalskom velikanu sa početka 20. veka ne sme biti neobična, tako i tužna sudbina ovog fudbalskog velemajstora nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Manuel Francisko dos Santos, daleko poznatiji po nadimku Garinča rođen je 28. oktobra 1933. godine mestu u Mađe, u blizini Rija, a bio je jedan od najboljih brazilskih i svetskih fudbalera.

Garinča je rođen sa deformisanom kičmom, šest centimetara kraćom i krivom levom nogom i izgledao je kao dete koje će se boriti za život. Ali taj život je imao i svoje blistave momente.

Manji od ostale dece, nesrećno građen, bolešljiv, ovaj dečak je poput svojih vršnjaka uživao gledajući fudbal. Uskoro je usledila prva prilika, prvi kontakt sa loptom i svima je bilo jasno - zvezde je bila rođena! Talentovaniji i spretniji od ostalih nikako nije mogao da prođe neprimećeno - svi fudbalski menadžeri su odlično znali ko je Garinča.

Bio je siromah koji je fudbalskom svetu mogao da pruži neponovljive partije, divio mu se svako ko ga je bar jednom video.

U njemu su videli nadu da je moguće postići uspeh u Brazilu uprkos životnim preprekama i životu u siromaštvu i surovosti favele. Dvostruki osvajač Svetskog prvenstva, jedan od najboljih driblera ikad, član idealne postave Mundijala po izboru FIFA i sedmi igrač na listi najvećih igrača 20. veka ostvario je istorijsku karijeru.

"Garinča je bio neverovatan igrač, jedan od najboljih svih vremena. Mogao je sa loptom ono što niko drugi nije. Da nije njega bilo ja nikada ne bih osvojio tri svetska prvenstva,” rekao je Pele.

Privatni život bio je sušta suprotnost. Mentalno zaostao, s 12 godina navodno je izgubio nevinost s kozom, i odmalena je trpeo očevo pijanstvo pa i sam postao alkoholičar. Sa 14 je radio u lokalnoj fabrici, a kasnije bežao od mafije i skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj mu je poginula tašta.

Javnost ga je slavila uprkos neurednom životu, čak uzimajući u obzir da je sa 17 godina postao otac. Dvaput je bio u braku. Prvo s Nair, a potom je oženio Elzu Soares, popularnu brazilsku pevačicu čiju je majku odveo u smrt zabivši se 1969. automobilom u kamion.

Fudbalska bajka je nažalost trajala kratko! Krenuo je stopama oca alkohličara, novac koji je zaradio radeći ono što najbolje ume trošio na skupa pića i lake žene - protivnike je lako savladao, ali gene nije.

Idućih deset godina proveo je konzumirajući alkohol u neverovatnim količinama. Godinu nakon što je osam puta bio hospitalizovan, psihički i fizički slomljen umro je 20. januara 1983. od ciroze jetre, ostavivši iza sebe bar 14 dece.

Stotine hiljada ljudi došlo je na njegovu sahranu. Iako je 2017. utvrđeno kako nakon ekshumacije nitko nije siguran gde se Garinčini ostaci nalaze, ostaje zapamćeno da je na njegovom spomeniku pisalo:

"Ovde počiva onaj koji je bio Radost naroda - Mane Garinča."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs