IMAJU VRTOGLAVE ZARADE!

SVI MISLE DA ESTRADA "ZGRĆE" PARE, A GLUMCI IMAJU SVE DUBLJI DŽEP: Ona je od samo jednog projekta kuplia LUX NEKRETNINU!

Nekada su glumci samo "kukali nad svojom sudbinom", žaleći se da je veoma teško doći do dobre usluge, pritom slabo plaćene...

Vip priča
15:08h Autor:
SVI MISLE DA ESTRADA "ZGRĆE" PARE, A GLUMCI IMAJU SVE DUBLJI DŽEP: Ona je od samo jednog projekta kuplia LUX NEKRETNINU!
Foto: ATA Images

Međutim, na daskana koje život znače situacija uopšte nije više ista! Nikad se više nije snimali, a skoro svakog meseca izađe neki novi film ili serija. Očigledno je za glumačku porfesiju počelo zlatno doba, mada, kvaitet brojnih porjekata je vrlo upitan.

Sa druge strane, džep glumaca postaje sve dublji, a glupa postaje jedna od najplaćenijih profesija kod nas! A jedan od glavnih izvora prihoda, pored projekata na kojima rade je, verovali ili ne - Instagram!

Kako raste cifra pratilaca na toj društvenoj mreži, tako se povećava i njihova zarada! Recimo, za samo jednu objavu dobijaju od nekoliko stotina, pa do nekoliko hiljada evra!

Vojin Ćetković
foto: Kurir / Dragana Udovičić

Osim novčane nadoknade, na račun raznih reklama dobijaju kompenzacije u vidu mnogobrojnih proizvoda, putovanja na daleke destinacije, garderobe, automobila, satova itd.

Veruje se da neki od naših najpopularnijih glumaca na godišnjem nivou zaradi preko 200. 000 evra.

Na primer, junakinji sapunice "Igra sudbine" Milici Milši isplatile su se skoro tri godine provedene u studiju, snimajuću hit seriju, u kojoj tumači lik Ade Kanački. Naime, ona je od ovog televizijskog projekta sebi obezbedila penthaus na luksuznoj beogradskoj lokaciji.

Portal "Film i TV" bavio se istraživanjem koliko zaista glumci mogu da zarade za godinu dana i došli su do vrlo zanimljivih podataka.

Kada su u pitanju serije, koje se svakodnevno prikazuju namalim ekranima, glumci sa izvršnim produkcijama imaju potpisane ugovore koji na mesečnom nivou podrazumevaju 22 radna dana po 12 sati snimanja. Budući da im je posao zagarantovan na minimum devet meseci, koliko je potrebno da se snimi oko 200 epizoda, oni imaju fiksne mesečne honorare.

Po snimajućem danu oni iznose od 200 do 450 evra, u zavisnosti od veličine uloge i broja scena, pa se tako njihove mesečne plate kreću od 4.500 do čak 10.000 evra. Kada su u pitanju početnici ili studenti glume, njihov honorar je znatno manji, pa se kreće od 50 do 100 evra po snimajućem danu, saznaje Kurir.

Zanimljiv je podatak da snimajući dan za dete, pa i bebu, staje 100 evra, što je, takođe, unosna zarada.

Miloš Biković
foto: Profimedia

Kada je reč o dramskim, visikobudžetnim serijama, koje imaju malo epizoda i obično se rade po sezonama, honorari su nemerljivo veći. Za jednu epizodu potrebno je od pet do sedam snimajućih dana. Honorari zavise od ugovora, jer neki glumci traže da budu plaćeni po snimajućem danu, a neki po epizodi.

Prosečna visina honorara po epizodi iznosi oko 1.500 evra, dok velika imena uzimaju od 2.500 evra do 5.000 evra. Tako glavni glumci za sezonu od 10 ili malo više epizoda, koju snime za dva meseca, inkasiraju od 30.000 do 50.000 evra. Oni koji ne igraju glavne uloge u serijama, a nalaze se na glumačkoj A listi, obično uzimaju do 2.000 evra po snimajućem danu.

Van kategorije je nekoliko glumačkih asova, koji, bilo da je reč o seriji ili filmu, imaju tarifu po snimajućem danu od 3.000 do 5.000 evra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs