LIjam nison

PRED NJOM JE DRHTAO, ODBIO DA BUDE DŽEJMS BOND - ZBOG LJUBAVI: 5 zanimljivosti o Lijamu Nisonu koje niste znali! (FOTO)

Čovek koji je gotovo svačiji omiljeni glumac danas slavi 69. rođendan. U to ime, prisećamo se nekih interesantnih detalja iz njegovog života koji su vam verovatno promakli...

Vip priča
13:37h Autor:
PRED NJOM JE DRHTAO, ODBIO DA BUDE DŽEJMS BOND - ZBOG LJUBAVI: 5 zanimljivosti o Lijamu Nisonu koje niste znali! (FOTO)
Lijam Nison, Foto: Profimedia

Severnoirski glumac Lijam Nison jedno je od najpoznatijih imena svetskog filma proteklih decenija. Iako najviše pažnje privlače njegovi akcioni filmovi, istakao se radom u pozorištu, a do sad je osvojio veliki broj najprestižnijih priznanja u oblasti filma i teatra, piše Glossy.

Na dan kad jedan od najcenjenijih ljudi u svetu glume slavi 69. rođendan, otkrivamo neke iznenađujuće činjenice o njemu...

Radio je kao nastavnik, a otpušten je jer je udario naoružanog đaka

Pre nekoliko godina glumac je potvrdio glasinu da je sedamdesetih godina prošlog veka u Njukaslu radio u školi i da je otpušten nakon što je udario petnaestogodišnjaka koji mu je pretio nožem tokom časa.

— Uvek ima problema s disciplinom, problem je smiriti ih pre nego što počneš da predaješ. Ovaj klinac nije hteo da se smiri, želeo je da ometa čas. Zato sam mu prišao i zamolio ga da napusti čas. On je izvukao nož. Moja reakcija bila je udarac, što nije trebalo da uradim, ali osetio sam se ugroženo — ispričao je Nison.

Inače, dve glumčeve sestre su učiteljice i on se oduvek divio ovoj profesiji.

Odbio je da bude Džejms Bond — zbog ljubavi

Početkom devedesetih, kad je uloga Oskara Šindlera u Spilbergovoj "Šindlerovoj listi" donela Lijamu Nisonu nominaciju za Oskara i ogromnu slavu, ponuđeno mu je da bude novi Džejms Bond u filmu "Zlatno oko". Ipa, on je odbio da bude naslednik Timotija Daltona, pa je uloga pripala Pirsu Brosnanu. Tada je istakao da ga ne zanimaju uloge u akcionim filmovima (da, Lijam Nison nije hteo da ga pamtimo po akcionim scenamai!), ali je kasnije priznao da je to učinio zbog Nataše Ričardson. Pokojna glumica, s kojom je Lijam tada bio u vezi, rekla je da se neće udati za njega ako postane Bond.

— Morao sam da pristanem na taj uslov jer sam želeo da je oženim — istakao je.

Kad je upoznao kraljicu Elizabetu II, drhtao je

Malo je poznato da je Lijam Nison 1999. godine od britanske kraljice dobio Orden Reda Britanske imperije za njegov rad u pozorištu i na filmu, a uručen mu je tek 2002. godine. Kako je kasnije ispričao, imao je užasnu tremu.

— Nisam bio tako nervozan otkad sam upoznao Muhameda Alija. Kolena su mi stvarno klecala. Pitala me je jesam li nagrađen za pozorište ili za filmove, a ja sam joj rekao da sam verovao da je za oba. Rekla je: "To je lepo" — prisetio se glumac.

Morao je da traži da njegovu suprugu isključe s aparata

Ljubavna priča Lijama Nisona i Nataše Ričardson bila je jedna od najlepših u svetu poznatih, a par je godinama izgledao kao na sedmom nebu kad god i gde god bismo ih videli. Nakon nekoliko godina sreće i rođenja dvoje dece, britanska glumica je 2009. godine doživela nesreću na skijanju nakon koje je pala u komu zbog izliva krvi u mozak, a u životu su je održavali aparati.

— Stajao sam kraj njenog kreveta i rekao joj, iako me nije čula, da je volim. Rekao sam joj: "Draga, iz ovoga se više ne vraćaš, jako si udarila glavom. Otišla si. Vraćamo te u Njujork gde ćemo skupiti prijatelje i porodicu" — ispričao je kasnije Nison, koji je morao da da odobrenje da se aparati isključe.

Naime, ranije su razgovarali o tome kako bi postupili da se ikada nađu u takvoj situaciji i usaglasili su se da bi oboje doneli ovu tešku odluku.

Jeo je gulaš od vučijeg mesa

Dok je snimao akcioni triler "Sivilo", Nison i nekoliko članova ekipe probalo je jelo napravljeno od vučijeg mesa kako bi lakše "ušli u uloge".

— Ja sam Irac, navikao sam na čudne gulaše. Mogu to da podnesem. Samo ubacite mnogo šargarepi i luka i možete to nazvati večerom — rekao je glumac, nakon čega su brojne organizacije za zaštitu životinja, uključujući Petu, digle glas protiv glumca i pozvali na bojkot ovog filma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Lijam Nison