ŽIVOT KAO SA FILMA

ZBOG 12 GODINA MLAĐE UNIŠTIO BRAK, NEKOLIKO PUTA ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Razuzdan život holivudskog šmekera! (FOTO)

Danas je miljenik Holivuda, a njegova prošlost je puna mračnih detalja

Vip priča
11:58h Autor:
ZBOG 12 GODINA MLAĐE UNIŠTIO BRAK, NEKOLIKO PUTA ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Razuzdan život holivudskog šmekera! (FOTO)
Foto: Profimedia

Zahvaljujući filmovima i harizmi postao je jedan od najomiljenijih akcionih junaka, a poslednjih godina može da se pohvali statusom najunosnije zvezde čiji filmovi donose najveću zaradu.

Slovi za jednu od omiljenijih osoba u Holivudu. Godinama su mu se bogatstvo i slava činili samo kao luda maštarija koja se nikada neće ostvariti, ali sudbina je umešala prste i on danas živi život iz snova.

Dvejn Daglas Džonson rodio se 2. maja 1972. godine u kalifornijskom gradu Hejvordu, kao jedino dete Vejda Daglasa Boulsa i Ejt Džonson. Ona dolazi iz poznate rvačke dinastije Maivia koja broji desetak uspešnih boraca, a njena mama Lia bila je jedna o prvih i retkih žena menadžerki tog sporta. I otac, poznatiji po nadimku Roki Džonson, bio je uspešan rvač koji je sa svojim partnerom Tonijem Atlasom bio prvi crnac koji je osvojio prestižno takmičenje "World Tag Team Championship."

- Roki Soulmen Džonson bio je originalni "The Rock". Čovek koji je srušio rasne barijere u svetu profesionalnog rvanja 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, u vreme kad rvanje nije bilo globalni i komercijalni sport kakav je danas, nego ekstremno težak i okrutan posao. On i ostali borci platu su dobijali svake noći, a pištolje su morali da nose za slučaj ‘da se malo pretera’ u tim malim gradovima širom SAD-a. Počeo je da me mlati na strunjačama i u dvorani kad sam imao desetak godina i uvek bi mi govorio: “Ako povratiš, izađi, a ako hoćeš saosećanje, idi kući mami. U svakom slučaju, naradićeš se kako bi zaradio poštovanje.” Što sam iskusniji, to sam zahvalniji tati na svemu što sam od njega nasledio - rekao je o ocu koji je zbog čestih takmičenja i putovanja bio odsutan iz njegovog života.

Dvejn Džonson
foto: Profimedia

Supruga Ejt ga je često pratila na putovanjima, zbog čega je Dvejn živeo i kod majčinih roditelja na Novom Zelandu, a posle s majkom na Havajima dok je otac obilazio razne ringove i borio se, što se nije dobro plaćalo. Porodica je jedva spajala kraj s krajem, Ejt je jedva imala dovoljno novca da im kupi hranu, nakon čega nije ostalo novca za plaćanje stanarine.

- Preživljavali smo sa 120 dolara nedeljno. Jedan dan došli smo kući i na vratima je bio lokot i obaveštenje o izbacivanju. Mama je zaplakala i počela da zapomaže: “Gde ćemo živeti, šta ćemo sad da radimo?” Dogodilo se to kad sam imao 14 i ona nije imala 180 dolara koliko je iznosila nedeljna stanarina - rekao je Dvejn, kojeg su od milja zvali Dejvi, a nekoliko decenija kasnije i njegova majka se prisetila teških dana.

- Pre sam se stalno brinula kako ću da kupim hranu za njega, za nas... sada ne mogu da verujem kakav mi je život. Deda i baka bi bili toliko ponosni na moga sina. Ne mogu biti srećnija - rekla je Ejt koja nikad nije klonula duhom, što je uvek prenosila i na svog sina jedinca.

- Ona je nesumnjivo najsnažnija žena koju poznajem - rekao je Dvejn o majci koja se trudila da drži porodicu na okupu, čak i kada je saznala da je suprug godinama vara. Osim što je u svakom gradu imao drugu ljubavnicu, Luan Krejbl godinama mu je bila prijateljica za intimna druženja. Gotovo četvrt veka.

- Dejvi je imao 12 godina, nazvao me i počeo da viče: “Drži se dalje od mog oca, pusti moju mamu na miru!” Rekla sam mu da sve prepusti odraslima...

Dvejn Džonson
foto: Profimedia

Bilo mu je teško kao detetu jer nikad nije viđao oca. Dejvi je stalno bio tužan - opisala je Luan, koja je slične razgovore vodila i s Ejt, a ona ju je nazivala motelskom kurvom. Dvejn joj je jednom ukrao kreditne kartice i u trgovačkom centru potrošio više od 3000 dolara. Uprkos svemu, vezu s oženjenim rvačem održavala je dvadesetak godina i uz njega bila kad je optužen za silovanje 19-godišnje devojke. Tvrdio je da su mu namestili članovi suparničkoga rvačkog tabora, a iako su optužbe odbačene, Rokiju je zabranjeno da se takmiči. Uskoro se propio, a onda ga je i supruga ostavila.

- Dvejn je imao 15 kada je saznao da mu je otac optužen za silovanje - rekla je Luan. Nesređeni porodični odnosi, česta seljakanja i sve gora finansijska situacija itekako su uticali na buduću zvezdu. Dvejn je iz dobrog maminog dečka postao delinkvent koji se pridružio skupini mladih kriminalaca kojima su meta bile skupocene prodavnice u Vajkikiju.

- Tamo je bilo nekoliko četvrti u kojima su bile luksuzne prodavnice poput Prade, Gučija, Šanela, Armanija, ali i dosta draguljarnica i zlatara. U Vajkiki dolazi i puno turista, pa ima i dosta novca svih valuta. Pljačkali smo bogate turiste i butike nakon čega bismo odmah preprodavali robu - prisetio se Džonson, koji je devet puta bio uhapšen dok je još bio maloletan. Uskoro se posvetio treniranju jer su svi uspešni muškarci koje je znao ‘gradili svoja tela’.

- Sa 14 godina počeo sam da vežbam, a tada su počela i hapšenja - zbog tuče, krađe i drugih gluposti koje sam radio, a nisam trebao. Uvek sam uspeo da nađem vremena da posle-podne odem u teretanu i udaram u vreću za boks. Radio sam na telu jer sam tako mogao da pobegnem od svojih misli. Ali svejedno sam se nastavio zaje*bavati - opisao je. Osim što se bacio na vežbanje, to vreme pamti po još jednom događaju kojem su prisustvovali organi reda.

- Ja sam imao 14, a ona 18 godina kad sam izgubio nevinost u parku. Odjednom je u nas bila uperena svetiljka i pojavili su se policajci. Mislili su da se nešto loše događa, a zapravo se događalo nešto predobro. Bili su korektni prema nama i samo nam rekli da se obučemo i odemo - sa smeškom je opisao veseli susret. Tada su se počeli da se pojavljuju prvi znakovi depresije s kojom se kasnije u više navrata borio.

Dvejn Džonson
foto: Profimedia

- Nikad nisam koristio lekove, nego sam odlučio da budem aktivan i da treniriram. Puštati krv da kola, znojiti se, to su bili moji lekovi. Nikad neću zaboraviti taj osećaj i mamu koja plače. Jedino sam tada mogao da radim na svom telu, jer svi su uspešni muškarci - Silvester Stalone, Arnold Švarceneger, Brus Vilis - bili akcioni junaci - jedna je od njegovih izjava. Gradio je mišiće i s porodicom se selio SAD-om, a u srednjoj školi u Betlehemu sasvim slučajno postao je jedan od najboljih školskih sportista. Bio je buntovni tinejdžer koji nije želeo da poštuje školska pravila i jednog dana odlučio je da ne ide u kupaonicu za učenike, nego da ušeta u zbornicu i iskoristiti toalet namenjen samo profesorima.

- Ušao je jedan profesor, njegovo ime je Džodi Cvik, snažan tip. Rekao je: “Ne bi smeo da budeš ovde.” Pogledao sam ga preko ramena i polako mu rekao: “Dobro, otići ću kada završim” i nastavio sam da perem ruke. Video sam da kipti od besa. Posle sam razmišljao o svom ponašanju i odlučio da ga moram pronaći i izviniti se. Jednostavno sam se zbog svega osećao loše - prisetio se Dvejn, koji je sledećeg dan pronašao profesora i objasnio mu koliko mu je žao zbog neprimerenog ponašanja.

- Rukovao se sa mnom. Nikad neću zaboraviti taj stisak. Nije mi ispuštao ruku i rekao je: “Želim da učiniš nešto za mene. želim da dođeš kod mene da igraš američki fudbal”. To sam i uiradio, zaigrao sam fudbal za Džodija Cvika. Bio je glavni trener, ali je meni postao i mentor i očinska figura. Volim tog čoveka i nikad neću zaboraviti koliko je uticao na mene. Ostvario sam s njim neverovatnu povezanost i on je imao empatiju za delinkventnog klinca koji je prema njemu bio bezobrazan. Verovao je u mene i tada sam počeo da razmišljam o tome koji su mi ciljevi u životu i kako da ih postignem - govorio je "The Rock". Nakon što je zaigraofudbal za školski tim, postupno su se počeli da se poboljšavaju i ostali delovi njegovog života. Popravio je ocene, a na utakmice su dolazili skauti koji su želeli da zaigra za fakultete koje su predstavljali. Prestao je da krade i poslednji je put uhapšen sa 16.

Posvetio se školi i odabiru fakulteta. Odlučio se za stipendiju Univerziteta u Majamiju kako bi radio s glavnim trenerom Denisom Eriksonom. Da bi što više povećao mišićnu i telesnu masu, počeo je da uzima steroide, ali samo nakratko.

- Probao sam ih s prijateljima s kojima sam igrao fudbal kada sam imao 18 godina, ali ništa se nije dogodilo, pa smo prestali - rekao je sportista koji je postizao dobre rezultate. Ali primarno je mesto u timu izgubio kad je za nju počeo da igra pola godine mlađi Voren Sap, koji je kasnije postao jedan od vodećih igrača NFL-a (Nacionalne lige američkog fudbala) i član Kuće slavnih američkog fudbala.

Dvejn Džonson
foto: Profimedia

- Prebacili su me na njegovo mesto u odbrani i bio sam skeptičan da li treba to da prihvatim. Nakon što su mi treneri to saopštili, otišao sam u prostoriju rezervisanu za odbrambene igrače i seo. Dvejn je došao i pitao me zašto sam baš u toj sobi. “Tu sam jer želim tvoj posao”, rekao sam u šali, ali to je bila istina. Došao sam da preuzmem njegovo mesto u timu. Tako smo se upoznali - rekao je Sap. Nakon što je postao zamena, često je imao problema s povredama. Tokom jedne utakmice iskočilo mu je rame, a nemogućnost igranja i ruka koju nekoliko nedelja nije mogao da koristi sve su ga više bacale u depresiju zbog koje nije želeo da izađe na ispite, nego je otišao u Tampu, gde su tada stanovali njegovi roditelji. Došao je kući i nedeljama samo sedeo na kauču.

- Nisam znao šta mi se događa, zašto nisam ništa želeo da radim, zašto nigde nisam želeo da idem. Stalno sam plakao, ali u jednom trenutku čak više ni to ne možeš - priznao je, a na fakultet se vratio nakon što ga je nazvao trener.

- Odmah sedaj u automobil i vraćaj se! Jedno je kad si povređen i depresivan, a drugo kad od svega digneš ruke i kažeš: “Jeb*te se!” Bio je toliko ljut da me je bilo sram - opisao je Dvejn koji je poslušao Eriksona i vratio se fakultetskim obavezama. Ali novi talas povreda sprečio mu je blistavu karijeru u NFL-u.

Nijedan od velikih klubova na draftu ga nije izabrao, a nakon što je diplomirao kriminalistiku i psihologiju, prihvatio je ponudu kanadskog tima "Calgary Stampede" da igra za njih. San o velikoj karijeri u nekom od najboljih klubova bio je mrtav, a situacija se dodatno pogoršala nakon što je prebačen u rezervni tim, gde mu je plata bila samo 250 dolara nedeljno. Kako bi mogao da plati stanarinu, dvosobni stan je delio s troje kolega, a u jednoj od prostorija spavao je na starom odbačenom madracu koji je našao u jednom motelu. I to je trajalo samo dva meseca, nakon čega je dobio otkaz.

Svo to vreme uz njega je bila tri godine starija devojka Deni Garsija, koju je upoznao na početku studiranja kao 18-godišnjak. Brzo su se zaljubili, a "The Rock" je znao da će mu jednog dana postati supruga. Ipak, pre nego što su razmenili bračne zavete, nakratko su raskinuli, baš u vreme kad su mu propali fudbalski planovi, što ga je ponovo bacilo u depresiju. Nekako je došao do Majamija, a kako je imao samo sedam dolara u džepu, nazvao je oca i zamolio ga da dođe po njega i odveze ga u porodični dom u Tampi. Priznaje da mu je to razdoblje bilo najgore u životu, a nakon što se pomirio s Deni, odlučio je da se baci u porodičan posao, odnosno da okuša sreću u ringu kao profesionalni rvač.

Otac je bio protiv te ideje, jer je i sam znao koliko je teško u tom poslu uspeti, ali ipak je pristao da ga trenira. Kao posvetu njemu i dedi Piteru ‘Poglavici’ Maiviji, Dvejn je odabrao "Rocky Maivia" za svoje scensko ime, a njime je slavio i svoje samoansko poreklo. Nakon nekoliko manjih probnih mečeva dobio je priliku da nastupa za WWF (World Wrestling Federation), gde su bili uvereni da je iskusan borac.

- Nisu imali pojma, a nisu ni znali da sam bio u besparici i da nisam posedovao nikakvu opremu. Nisam imao čizme, štitnike za kolena, čak ni gaćice koje su najvažnije. Otišao sam u prvu prodavnicu sportske opreme i kupio neke blještave štitnike za koljena namenjene odbojkašima i posle nazvao ujaka da mi pozajmi bilo koje svoje stare gaće u kojima mogu da se borim - prisetio se početnih problema. Vlasnici WWF-a u njemu su videli potencijal, ali na početku publika nije dobro reagovala kada bi ga videla u ringu kao ‘heroja’, pa je postao deo tima "Nation of Domination s Faarooqom", D’Lo Braunom i Kamom. U isceniranim borbama gubili bi od protagonista koje je publika obožavala, a za potrebe te zabavne industrije morao je da promeni svoj imidž u ‘zlikovca’. Tada je rođen "The Rock". Godinu dana se borio kao dio kolektiva, ali njegov potencijal bio je očigledan i posle je kao solista sportom dominirao gotovo celu deceniju. S osvojenih 17 naslova on je najtrofejniji rvač WWF-a (danas WWE, World Wrestling Entertainment).

- Obožavao sam sve to! Tu teatralnost, to što smo pravili prave spektakle. Bilo je sve vrlo zabavno i preterano i uvek sam bio očaran svim tim momcima - rekao je najpoznatiji rvač sveta, kojem je naklonost publike donela priliku da gostuje u kultnoj američkoj humorističnoj emisiji ‘Saturday Night Live’.

Tu je primećen njegov komičarski dar i uskoro su usledile ponude za filmove od kojih je za prvi odabrao ‘Povratak mumije’. Usledili su novi projekti, u čemu ga je vodila njegova menadžerka, supruga Deni. Zajedno su birali projekte i odlučili da ga u glumačkom svetu treba predstavljati nova agencija. Kao idealnu odabrali su WME. Zahvaljujući njima stekao je bolje kontakte u Holivudu, a time mu se ukazala prilika da radi na boljim i skupljim filmovima, što ga je dovelo do statusa jedne od najbolje plaćenih zvezda.

- Rečeno mi je da se moram da se pokorim holivudskim standardima, da moram da prestanem da idem u teretanu i da ne mogu biti velik koliko želim. Zato sam se morao da se odmaknem od rvanja, zapravo sam morao da napravim sopstvenu dekonstrukciju - opisao je.

Uloge je počeo da dobija uprkos ogromnom telu, a tada je borilačku karijeru zamenio isključivo filmskom. Karijera mu je cvetala, Deni je u avgustu 2001. rodila ćerku Simon Aleksandru, ali skladan porodičan život je došao do kraja 2008. godine, kada su se Deni i Dvejn razveli.

- Kakav sam sada otac? Kakav sam muškarac kada sam se morao da se razvedem? Bilo mi je grozno što nisam uspeo kao suprug, što mi brak nije bio uspešan i razvod me posebno dotukao - rekao je Dvejn Džonson, koji se tada ponovo borio s depresijom. Uprkos krahu ljubavne veze, s Deni je ostao u izvrsnim odnosima, ona mu je i danas menadžerka i zajedno su na čelu uspešne producentske kuće "Seven Bucks", koju su osnovali još u braku. Ipak, harmonični odnosi nisu uspostavljeni odmah nakon razvoda.

- Napravili smo pauzu godinu dana da se od svega očistimo, kako bismo mogli da nastavimo kvalitetno da sarađuijemo. Rešili smo probleme u komunikaciji i sada je naša veza toliko jaka da se više ne svađamo. Važno je imati drukčije poglede u zajedničkom poslu i uvek se divim što Dvejn ne pita kako ili ko će dati odgovore na određena pitanja, on zna da ćemo zajednički do njih doći - rekla je pre nekoliko godina uspešna preduzetnica čiji drugi suprug, bodibilder Dejv Rienzi, često trenira Džonsona, a njen brat Hiram partner mu je u produkciji filmova. Jedan od filmova koje je producirao i u kojima je glumio jeste ‘Herkul’, čije je snimanje moralo da bude pomereno za mesec dana. Nakratko se vratio u ring kako bi se u posebnom događaju obračunao s Džonom Kenom, s kojim je bio u dugogodišnjoj isceniranoj zavadi. Tokom meča povredio je mišiće i tetive prepona pa su mu lekari rekli da hitno mora na operaciju. Predlog je prvo odbio, ali nakon što mu je nekoliko nedelja kasnije dijagnostifikovana kila, morao je pod nož i tada je sanirao sve povrede.

Kašnjenje je produkciju koštalo dva miliona dolara, ali gubitak su i više nego nadoknadili na bioskopskim blagajnama. Snimalo se u Budimpešti, a nekoliko dana nakon povratka kući javili su mu da je u automobilskoj nesreći poginuo Pol Voker, njegov kolega i prijatelj iz filmskog serijala ‘Brzi i žestoki’.

- Vozio sam se s Loren i ona je odjednom postala jako tiha i gledala me, pitala se da li znam. Stao sam sa strane i pročitao poruke. Uhvatio sam dah, tada smo se pomolili da Bog njegovoj ćerki da snage... Nas dvojica smo često razgovarali o našim ćerkama. Obojica smo bili razvedeni i često smo razgovarali o snazi očeva i koliko je jaka naša povezanost s našim devojčicama. Kada sam došao kući, počeo sam da plačem - opisao je Dvejn s kojim je tada bila njegova nevenčana supruga, kantautorica Loren Hašijan, ćerka Siba Hašiana, bubnjara rok benda "Boston".

Dvejn i Loren su se upoznali 2006., kada je on snimao film ‘Plan igre’, a vezu su započeli tek nakon što se on zvanično razveo. Ali postoje nagađanja da je upravo 12 godina mlađa pevačica bila glavni razlog pucanja braka s Deni.

- Ona me prigrlila i volela me kada sam bio u najgorem periodu. Pomogla mi je da budem najbolji što mogu da budem - rekao je o Loren, koja je u decembru 2015. rodila njihovu ćerkicu Džasmin.

- Uvek me pitaju šta me inspiriše. Moj odgovor je iskren i jednostavan. Ono što me najviše inspiše uvek me čeka kada dođem kući. Moja Džasmin. Jednog dana znaćeš koliko me ti, tvoja sestra i tvoja mama činite srećnim, ponosnim i blagoslovenim. Ne prođe ni dan a da ne pomislim na žene u svom životu i znam da sam najsrećniji čovek na svetu - rekao je Dvejn.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs