RONDA FLEMING

NAJGLAMUROZNIJA GLUMICA ZLATNOG HOLIVUDA, KRALJICA TEHNIKOLORA: Igrala nimfomanku kod Hičkoka, udavala se čak 6 puta!


Glumačka zvezda sa srebrnih ekrana, Ronda Fleming, bila je poznata kao "kraljica tehnikolora" zahvaljujući upečatljivoj crvenoj kosi i svetlim očima

Vip priča
09:45h Autor:
NAJGLAMUROZNIJA GLUMICA ZLATNOG HOLIVUDA, KRALJICA TEHNIKOLORA: Igrala nimfomanku kod Hičkoka, udavala se čak 6 puta!
Foto: Profimedia

2020. godina bila je opasna za glumačke legende poput Kirka Daglasa i Oliviju De Havilland, ali i za čuvenu glumačku zvezdu Zlatnog Holivuda Rondu Fleming koja je preminula u 97. godini.

Takođe je poznata i kao kraljica tehnikolora upravo zahvaljujući svojim upečatljivim atributima. Filmovi u boji su joj toliko dobro stajali uz njenu crvenkastu boju kose.

Prva uloga kod Hičkoka

Prvi značajan nastup imala je 1945. u poznatom trileru Alfreda Hitčkka "Začaran", u kojem je glumila uz Ingrid Bergman i Gregorija Peka.

Ronda fleming
foto: Profimedia

"Bila sam neopisivo naivna i neupućena, kad su mi rekli da ću igrati nimfomanku, morala sam da potražim u rečniku značenje reči", rekla je.

Dobila je još dve sporedne uloge u odličnim filmovima, u trilerima "Zavojite stepenice" Roberta Siodmaka i "Iz prošlosti" Jacquesa Tournera, da bi otad izborila prvo ili drugo mesto na špici.

Muzički šou

Svojim prvim filmom u koloru, mjuziklom „Jenki na dvoru kralja Artura“ (1949) sa Bingom Krozbijem u naslovnoj ulozi, Ronda Fleming privukla je pažnju producenata zbog upečatljive pojave na ekranu u boji.

Odjenom su mi oči bile zelene. Kosa vatreno crvena. Koža porcelanski bela. Odjednom je postalo važnije kako izgledam, nego kako igram svoje uloge. Šminkali su me i farbali u uglovima studija, gde nikad od mene nisu tražili ništa više do da izgledam dobro i plešem naokolo u filmovima poput ‚Crvenokose i kauboja‘“, primetila je glumica u jednom intervjuu iz 1990. godine, a prenosi „Gardijan“.

Snimala je uglavnom žanrovske filmove - "Riđokosa i kauboj", "Kleopatra", "Kraljica Babilona" (u talijanskoj produkciji) - od kojih su neki bili i te kako zanimljivi, na primjr, 3-D "crnjak" "Pakao" Roja Varda Bakera, "Iznad svake sumnje" Fritza Langa i "Kući pre mraka" Mervyna LeRoJa (kako tvrdi, to joj je najdraža uloga).

Najveći uspeh u karijeri postigla je vesternom "Obračun kod O.K. korala", uz Burta Lankastera, Kirka Daglasa i Džo Van Fleet.

Ronda fleming
foto: Profimedia

Sve u svemu, bila je više nego aktivna u prvih 20 godina karijere, kada je snimala u proseku više od dva filma godišnje, ali, poput većine glumica tog vremena, već s 40-ak godina se gotovo sasvim povukla i posvetila drugim prioritetima.

Kad smo već kod "poput većine" odrednice, i ona je, baš kao i druge glumice starog Holivuda, imala je brojne brakove iza sebe. Naime, udavala se čak šest puta, samo dva poslednja braka završila su se smrću njenih supruga, a posebno se angažovala na sprečavanju raka (sestra Doroti bila je žrtva opake bolesti), brizi za beskućnike i zlostavljanu decu.

Ronda fleming
foto: Profimedia

Takođe, bila je poznata i po humanitarnom radu i drugim učešćima u javnom životu Amerike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs