Džejson PAtrik

Slavan samo kad to sam poželi, najboljem prijatelju oteo Džuliju Roberts: Jednim potezom okrenuo sebi život naopačke!

Otac mu je dobitnik Pulicerove nagrade Džejson Miler. To je takođe čovek koji je vrhunski igrao sveštenika Karasa u Isterivaču đavola. Njegovo prezime je Patrik, a to prezime je sam birao, ali o njemu ima i zanimljivijih stvari

Vip priča
Autor:
Slavan samo kad to sam poželi, najboljem prijatelju oteo Džuliju Roberts: Jednim potezom okrenuo sebi život naopačke!
Foto: Profimedia

Džejson Patrik nije mnogima favorit u toj generaciji glumaca, ali bi trebalo da bude. Jedan kompletan glumac, izvrsne dikcije, raspona emocija, harizme, čvrstine u izrazu. Krvožedni Izgubljeni momci su ga postavili na vrh popularnosti 1987. godine, a zatim je u narednih nekoliko godina bio glavno ime u željama vodećih reditelja.

Perfektna uloga u filmu After Dark, My Sweet (1990) nije mu donela nagrade, novac i veću slavu, iako će se o toj ulozi pričati i u narednim decenijama, ali sve to mu jesu doneli Džeronimo, Raš i Spavači, da bi mu većinu svega nabrojanog odneo, uključujući i dobar glas, nastavak Brzine u kojem je nasledio Kijanu Rivsa pored Sandre Bulok i zamenio autobus jahtom. Prošlo je katastrofalno u javnosti (iako film čak nije toliko ni loš), tako da više nikada nije povratio slavu kakvu zaslužuje.

Ono bitno kod njega je što slavu nije nikad ni želeo, niti blokbastere koji mu jesu nuđeni redovno (odbio je npr. Firmu koju je Tom Kruz uzeo, kao i Isusa u Pasiji), već je gledao da sve što radi bude u svrsi njegovog nadograđivanja zanata i osvajanja novih glumačkih opsega. Tako posle Brzine 2 nije imao "izlete" za novcem, a upravo je zarađeni novac od tog filma iskoristio za finansiranje La Buteovog Your Friends and Neighbours u kojem je i igrao jednu od uloga, i to drugačije nego obično.

Gnusno, prljavo, otvoreno i pre svega bravurozno, za tu ulogu je i dobio neka od retkih priznanja u karijeri.

Pobedio depresiju, tumor na mozgu, paralizu lica i gubitak brata: On je sve, samo ne običan američki glumac! (FOTO)

Džejson Patrik
foto: Profimedia

Posle tog umetničkog ostvarenja je odmarao četiri godine, nije mu se radilo i nije hteo forsiranje, a onda se vratio još bolji u sjajnoj krimi drami Narc (2002) gde su on i Rej Liota objasnili svim Oskarovcima tih godina kako se glumi "do poslednjeg daha" i da bi mogli da pobede konkurenciju, samo kada bi želeli da se bave takvim stvarima.

Od tada do danas je snimio osrednji broj filmova, među njima Alamo, The Losers, In the Valley of Elah, a na Brodveju se okušao kao Brik u Mački na usijanom limenom krovu i u nekoj meri pokorio još jedno glumačko prostranstvo.

S osobne strane je možda najzanimljivije izdvojiti da je u romantičnom zanosu pobegao iz Amerike u Evropu s Džulijom Roberts svega nekoliko dana nakon što je ona raskinula veridbu s Kiferom Saderlandom 1991. godine.

Životna priča čuvene Marije iz Žikine Dinastije:Zbog ljubavi je ostavila sve,napustila Srbiju i odrekla se glume zauvek!

Džejson Patrik
foto: Profimedia

I to ne bi bio preveliki problem da mu on tada nije bio najbolji prijatelj.

Danas ima 55 godina i više je nego spreman da tek osvoji svetsku slavu. Naravno, ako bude raspoložen za to...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs