Šok i neverica

Kralj Holivuda u centru skandala: Razvrat i zlostavljanje o kojem se ćuti punih 30 godina!

Iza niza humanitarnih nagrada, Oskara i uspešnih filmova, kriju se mračne tajne slavnog reditelja

Celebrities
11:18h Autor:
Kralj Holivuda u centru skandala: Razvrat i zlostavljanje o kojem se ćuti punih 30 godina!
Foto: Profimedia

Harvi Vajnštajn je holivudskog producenta kakve viđate u filmovima i uvereni ste da se radi o preterivanju i karikiranju. Međutim, u slučaju ovog "super-producenta" ništa ne može da bude preterano!

Reč je o jednom od najvećih holivudskih "ludaka", o kojem već 30 godina kolaju raznorazne priče i tračevi. Uglavnom negativni. S druge strane, njegov opus govori glasnije od bilo čega drugog. Kao (izvršni) producent stajao je iza gomile uspešnih, hvaljenih i nagrađivanih filmovima, a ovo je tek maleni deo: Shakespeare in Love, Gangs of New York, više-manje svi filmovi Quentina Tarantina, Smoke, The English Patient, Scream, Good Will Hunting, trilogija Gospodar prstenova, Chicago, Sin City, The King's Speech, The Artist, Silver Linings Playbook i Carol.

Ali, sve se to našlo pod lupom nakon što je New York Times izbacio priču u kojoj otkriva Vajnštajnovu 30 godina dugu praksu seksualnog zlostavljanja!

Nekoliko njegovih žrtava izašlo je u javnost s pričom o seksualnom zlostavljanju, a jedna od njih je i poznata glumica Ešli Džad, koju je producent pre 20 godina pozvao na poslovni sastanak, da bi je dočekao u kućnom mantilu. Pitao ju je da li je voljna da ga izmasira, a onda joj ponudio i da ga gleda dok se tušira.

"Kako da pobegnem odavde što je pre moguće i pritom ne uvredim Harvija Vajnštajna?", zapitala se tada Ešli.

Ovu priču je ispričala u intervjuu za Variety 2015. godine, ali tada nije otkrila o kome je reč. Tom prilikom je rekla: "Seksualno me je uznemiravao jedan od najmoćnijih i najpoznatijih šefova u industriji. Bio je jako vešt i stručan. Pozivao me je u svoj hotel na ručak, a zatim bi me dočekao u sobi. Bilo je toliko odvratno. Neprestano me je pozivao, a ja sam odbijala".

Davio me jastukom, tukao, zlostavljao, a i dalje sam sa njim: Šta da radim?

foto: Profimedia

Interne priče o Vajnštajnu dugo kolaju među glumicama, ali sve donedavno nisu izlazile u javnost, iako je u ovoj fazi već reč o javnoj tajni. Još 2014. u hotel je pozvao i Emili Nestor, koja je za njega radila samo privremeno.

Ponudio joj je da će joj pogurati karijeru ako spava s njim. Godinu dana kasnije, asistentkinji je rekao da ga izmasira. Naravno, bio je go, a to je uznemirilo devojku. Njena kolegica Loren O'Konor sve je to navela u memorandumu koji je napisala o svom šefu.

"Postoji toksično okruženje za žene u ovoj kompaniji", napisala je O'Konor i pisma poslala na nekoliko adresa unutar kompanije.

Istraživanje New York Timesa pokrilo je period od gotovo 30 godina. Intervjuisali su trenutne i bivše zaposlene, ljude iz industrije, ali ušli su i u sudske spise, mejlove i internu korespondenciju unutar kompanija Miramax i Weinstein Company, koje je producent vodio.

U tom periodu njegovo ponašanje je najmanje osam puta rezultiralo vansudskim poravnanjima, a među njima su mlade asistentkinje, glumice i modeli. Suočen sa negativnim pisanjem, Vajnštajn je u četvrtak uvečer izjavio:

"Jasno mi je da je moje ponašanje s kolegama u prošlosti izazvalo mnogo bola i zbog toga se najiskrenije izvinjavam. Iako pokušavam da popravim svoje ponašanje, znam da je preda mnom još dug put".

Dodao je i da odlazi na terapije i da planira ode na odmor kako bi se pozabavio svojim problemima. Ipak, njegova advokatica dodala je i da Vajnštajn poriče niz optužbi na njegov račun i da su tvrdnje gospođice O'Konor često pogrešne, da su se razišli pod normalnim okolnostima i da je njegov moto, što se radnog okruženja tiče, oduvek bio da održi mir.

Brutalno iskrena ispovest: Zašto žene trpe nasilnike? Ja ću vam reći!

Vajnštajn sa suprugom Džordžinom Čepmen, foto: Profimedia

Lisa Blum, koja već godinu dana savetuje Vajnštajna po pitanju tretmana žena u radnom okruženju, tvrdi: "On je stari dinosaurus koji uči nove veštine. Objasnila sam mu da zbog tog odnosa moći između njega, kao čelnog čoveka velikog studija, i ostalih zaposlenih u industriji, nezavisno od njegovih motiva, neke njegove reči i postupci mogu da deluju neprimereno ili čak zastrašujuće".

"Ja sam 28-godišnja žena koja pokušava da preživi i stvori karijeru. Harvi Vajnštajn je 64-godišnji, svetski poznat čovek i ovo je njegova kompanija. Odnos moći je - Ja: 0, Harvi Vajnštajn: 10", napisala je O'Konor, koja je za Vajnštajna radila dve godine.

Da stvar bude tragikomičnija, Vajnštajn je jedan od vodećih ljudi liberalnog Holivuda, o čemu govore i mnogi projekti za koje se izborio. U javnosti se uvek predstavljao kao vatreni liberal, zastupnik prava žena, a osim filmskih, osvajao je i niz humanitarnih nagrada.

Tokom 2015. godine, baš u vreme kada je O'Konor pisala svoje pismo, Vajnštajnova kompanija počela je da promoviše "The Hunting Ground", dokumentarni film o seksualnom zlostavljanju u studentskim kampusima. Kao dugogodišnji demokrata, organizirao je dobrotvorne večeri kako bi pomogao predsedničkoj kampanji Hilari Klinton, zalagao se za niz liberalnih ciljeva, a ove godine Malija, najstarija ćerka Baraka Obame, postala pripravnica u njegovoj kompaniji.

Ali, sve je to bila lažna fasada iza koje su se godinama odvijale drame.

Šokantna ispovest glumice: Našli su mi tumor na mozgu, ovo su najgori simptomi koje sam osetila!

Zašto žene nisu istupile ranije?

Vajnštajn je situaciju sanirao ugovorima koji su zaposlene onemogućavali da o svemu pričaju, a čak je i na priču u New York Timesu odlučio da reaguje tužbom na kojoj radi vojska advokata. Suočen sa optužbama, Vajnštajn je pogrešno citirao Džej Zija i "nastavio dalje".

Mnogi predviđaju da je njegova holivudska karijera gotova jer, sudeći prema primerima Bila Kozbija ili Bila O'Rejlija, možemo da pretpostavimo da je ovo prvi u nizu negativnih tekstova o Vajnštajnu, a priče Ešli Džad, Rouz Mekgoven i drugih žena koje su pristale da učestvuju u istrazi Njujork Tajmsa samo će dodatno ohrabriti sve one žene koje nisu imale hrabrosti da progovore do sada.

I naravno, mnogi će se zapitati zašto nisu istupile ranije. Odgovor je jednostavan. Za žene koje "dižu prašinu" i šefove optužuju za seksualno zlostavljanje, nema mesta u industriji.

Ipak, pitanje je hoće li se ovo negativno odraziti na Vajnštajna. Sa jedne strane, možemo da budemo prilično sigurni da će ga njegovi šefovi "izribati" ili na određeno vreme skloniti iz fokusa javnosti, ali Vajnštajn je "zlatna koka". Ako ne bira filmove koji uspevaju na bioskopskim blagajnama, bira filmove koji osvajaju Oskare.

Ali, Vajnštajn je s godinama stvorio i niz neprijatelja, a ovo je idealna prilika da ga unište dok je još uvek "na podu". Tu su i mediji koji su već nekoliko puta pokušali da ga uhvate i objave priču o njemu, ali problem su bile žrtve koje nisu htele javno da ga oblate.

Ispovest žene izbačene iz Jehovinih svedoka: Kad je ostavila muža nasilnika, pakao je počeo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs