UMRO JE 9 DANA PRE NEGO ŠTO JE DAO OBEĆANJE KOJE NIJE ISPUNIO: Ovako je Miša Janketić proveo svoje poslednje dane života

Poslednji dani Miše Janketića bili su provedeni u krugu najbližih ljudi.

Celebrities
UMRO JE 9 DANA PRE NEGO ŠTO JE DAO OBEĆANJE KOJE NIJE ISPUNIO: Ovako je Miša Janketić proveo svoje poslednje dane života
Foto: Kurir / Dragan Kadić

Glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je u svojoj osamdesetoj godini u Beogradu, a iza njega ostaće bogata umetnička karijera i veliko poštovanje koje je svojim radom i harizmom zaslužio.

Predrag Gaga Antonijević srpski režiser sa kojim je Miša Janketić bio prijatelj, ali i sarađivali su godinama, ispričao je da je znao da je čuveni glumac na samrti. On je za "Blic" otkrio da je Miša Janketić do poslednjeg trenutka bio okružen voljenim osobama.

- Miša je bio dobar čovek i veliki umetnik. Čuo sam se ovih dana sa njegovim sinom Markom i znao sam da je bio na samrti. Do poslednjeg trenutka je bio okružen voljenim osobama.

Miša Janketić, Mihajlo Miša Janketić
foto: Kurir / Dragan Kadić

U raskošno bogatoj karijeri Miša Janketić odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju.

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vujisić" za životno delo.

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Miša je svoje poslednje dane proveo u krugu porodice, a tada je govorio da će još dugo biti sa njima.

Miša Janketić
foto: Kurir/ Vladimir Šporčić

- Nisam ja ni znao kad mi je rođendan dok se nisam oženio. Moja supruga i deca o tome vode računa. Nikada nisam voleo fešte i buku oko sebe. Međutim, pošto je ovo jubilarni 80, proslavićemo svi zajedno. Preguraću i to nekako, ako je njima već do toga. Zbog njih ću se veseliti. Pošto je njima važno i pošto ih moj rođendan toliko usrećuje, potrudiću se da im podarim još koji - kroz osmeh je pre godinu dana ponosno rekao Janketić.

- Čuvam sećanje na sebe iz vremena kad sam bio najjači, u svakom pogledu, a to su moje šezdesete. Nažalost, one ne mogu da traju večno. Sad želim samo da me zdravlje služi, da budem koliko god je moguće sa svojom divnom porodicom. Na vreme sam nahranio sujetu, tako svojstvenu umetnicima. I ne samo nama već i lekarima, arhitektama, advokatima. Mi smo za njih mala deca, ali za nas se to najviše govori. Nemam ambicija da pod stare dane pravim nešto novo, napredujem u karijeri. Ostvario sam dobar deo želja koje sam nosio sa sobom još od mladosti. Moglo bi se reći da sam ostvaren čovek, a to je više nego dovoljno.

(Stil/ Blic)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs