ULOGA U FILMU GA JE UBILA, PA MU DONELA OSKARA: Glumac je bio poznat po krađi ženskih srca, a njegovo je ONA slomila

Jedan od najperspektivnijih glumaca u Holivudu i usudićemo se da kažemo najtalentovanijih, na žalost prerano je izgubio svoj put

Celebrities
ULOGA U FILMU GA JE UBILA, PA MU DONELA OSKARA: Glumac je bio poznat po krađi ženskih srca, a njegovo je ONA slomila
Foto: Profimedia

Holivudski glumac Hit Ledžer rođen je 4-og aprila 1979-e godine u Pertu, u Australiji. Otac mu je bio Sali Ledžer francuski učitelj, a majka Kim. Njegovi roditelji vremenom su osnovali „Ledger Engineering“ livnicu. Hit je imao engleske, irske i škotske korene. Svoja prva glumača iskustva stekao je još u školi kada dobija ulogu Petra Pana u školskoj prestavi sa samo deset godina. Bas u to doba njegovi roditelji su se i rastavili da bi se godinu dana kasnije i zvanično razveli.

Ledžer ima i stariju sestru Kejt koja mu je tokom odrastanja bila velika podrška. Sama Kejt krenula je glumačkim stopama neki kratki vremenski period, nakon čega je počela da radi kao publicista. Upravo ona je inspirisala Ledžerovu glumu. Pored Kejt on je imao i dve polusestre Ešli i Oliviju – prva je polusestra sa majčine strane a druga sa očeve.

Hit Ledžer
foto: Focus Films Collection / Everett / Profimedia

Ledžeru je učenje išlo od ruke, ali ipak on sa sedamnaest godina napušta školu želeći da se bavi glumom i seli se u Sidnej. Zajedno sa svojim najboljim prijateljom Trevorom DiKarlom Ledžer je krenuo sa autom širom Australije od Petra do Sindeja u potrazi za odgovarajućim ulogama. Prva uloga koju je dobio bila je mala uloga u TV seriji “Clowing around” iz 1992-te godine. Ubrzo stižu sve veće uloge u televizijskim serijama u Australiji, između ostalih i ona u „Home and away“ koja je jedna od najuspešnijih australijskih serija ikada snimljenih. Nakon uspeha u australijskim serijama on dobija i prvu ulogu u tinejdžerskom američkom filmu „Deset stvari zbog kojih te ne volim“, gde doživljava veliku popularnost kod tinejdžerki, a ta uloga mu donosi i status seks simbola.

Sledi uloga u filmu“Patriota“, gde mu je partner bio Mel Gibson i on ubrzo učvršćuje svoju poziciju u Holivudu. Tako Ledžer kreće da glumi u filmovima bolje produkcije, a uskoro slede i nominacije i nagrade.

S’obzirom da je odmah na početku karijere dobio status zavodnika, Ledžer je počeo da dobija i svoju pozicuju u ženskim srcima. Prva javnosti poznata veza bila je sa koleginicom Heder Grejam koju je upoznao na snimanju filma. Njihova romansa trajala je nešto više od godinu dana.

Hit Ledžer
foto: Profimedia

Ubrzo na snimanju filma „Ned Keli“ on upoznaje i zaljubljuje se u koleginicu Naomi Vots koja je bila dosta starija od njega, čak 12 godina zbog čega je ovaj par bio česta meta novinara. Nije bilo potrebno dugo vremena pre nego što su otpočeli vezu koja je trajala oko dve godine. Sledeća lepotica koja je ostojila Hitovo srca bila je Mišel Vilijams, sa kojom je i 2005-e godine dobio ćerku Matildu Rous. Samo dve godine nakon rođenja ćerke par je objavio raskid. Nakon raskida Ledžer je vodio prilično raskalašan noćni život konstantno izlazeći, a paparaci su ga povezivali sa velikim brojem poznatih holivodskih lepotica poput bivšeg modela Helene Kristensen.

Hit Ledžer
foto: Daniel / INSTAR Images / Profimedia

Vest o srmti Hita Ledžera iznenadila je ceo svet. Naime, on je pronađen mrtav u svome stanu na Menhetnu. Ledžera koji je tada imao 28 godina pronašla je kućna pomoćnica oko pola četiri po lokalnom vremenu. Kako policija odmah nije izdala zvanično saopštenje, a pored kreveta je pronađena velika količina tableta nije dugo trebalo da svako krene da razvija svoju teoriju. O njegovoj smrti špekulacije su odmah počele, od toga da je pokušao da izvrši samoubistvo, do toga da je umro zbog pogrešnog miksa tableta koji je pio po preporuci doktora. Neki su govorili da je Ledžer zbog ličnih problema dugo planirao samoubistvo, a bilo je i onih koji su krivili Meri Kejt Olsen – jednu od planetarno najpopularnijih sestara bliznakinja, jer po njima, ona je ta osoba koja je Ledžera navukla na smrtonosne lekove.

Kasnije u policijskom izveštaju navodi se da je Ledžera našao domar zgrade koji je došao da ga obavesti da mu je stigao fizioterapeut. Kako mu glumac nije otvarao vrata, domar je ušao da proveri da li je sve u redu i naišao ga mrtvog. Najpre isticana je mogućnost da je Ledžer umro od srčanog udara. Nalazi su pokazali da je nivo toksina u njegovom telu bio prenizak da bi mogao da ga ubije. Danima su iznošene različite teorije o smrti glumca da bi konačno kao zvaničan uzrok Hitove smrti ipak navedeno predoziranje narkoticima.

Hit Ledžer
foto: Stephen Vaughan / Everett / Profimedia

Nakon njegove srmti pronadžen je njegov dnevnik u kome se jasno vidi da je lik Džoker koji je Ledžer tumačio bio previše mračan i da je imao veliki uticaj na glumca. On je zbog toga dugo bio u depresiji, odao se kokainu, a mnogi upravo ovu ulogu smatraju kao indirektnog krivca za Ledžerovu smrt. Nakon smrti dobio je “Oskara” u kategoriji najbolja sporedna uloga baš za ulogu Džokera u filmu “Mračni vitez”.

Stil/ Sinemanija

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs