IZA NAŠIH NAJVEĆIH HITOVA KRIJU SE NEVEROVATNE ISTINITE PRIČE: Mnoge će vas ostaviti BEZ DAHA, ali ova svima RAZORI SRCE

Celebrities
20:05h Autor:
IZA NAŠIH NAJVEĆIH HITOVA KRIJU SE NEVEROVATNE ISTINITE PRIČE: Mnoge će vas ostaviti BEZ DAHA, ali ova svima RAZORI SRCE
Foto: ATA Images

Neke od ovih pesama su vas bar jednom naterale da pustite suzu za nekom voljenom osobom ili da potegnete iz čaše, a naknadno je i slomite, ali pojma nemate kako su nastale.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

  • E, moj brate

Tu je pesma koju je Zdravković posvetio prijatelju i glumcu Zoranu Radmiloviću.

Dve legende, Toma Zdravković i Zoran Radmilović, bili su veliki drugari i često su voleli zajedno da "zaglave" u kafani. Jednom prilikom su se sreli i dogovorili da odu u kafanu na po jednu sa nogu. Ali samo na po jednu. Međutim, popili su jednu, pa još jednu, pa još jednu, pa su onda doveli cigane da im sviraju. I tako ostali do jutra.

Toma Zdravković
foto: Printscreen Youtube / Tomislav - Toma Zdravković

Kad se Toma Zdravković otreznio, posle pijanstva napisao je tekst čije su reči glasile:

"E, moj brate, cigani me prate, a zora je svanula..." .

  • Lela Jelena - Vranjanka

Davnih pedesetih i šezdesetih godina, kada se punim plućima još moglo udahnuti staro Vranje, za prelepom brinetom Jelenom Đorđević okretalo se i uzdisalo i staro i mlado. U cvetu mladosti bila je jedna od najlepših Vranjanki, a lepota je nije napuštala, tako da je i 1974. godine, sa svojih 39 leta, postala umetnička muza i jedna od legendi Borine varoši, prepoznatljive po pesmi.

Posle slučajnog poznanstva na veselju u Vranjskoj Banji sa poznatim pevačem i kompozitorom Draganom Tokovićem, Đorđevićeva je postala čuvena — Lela Vranjanka. Zadivljen njenom lepotom, kompozitor Toković napisao je i posvetio joj pesmu "Lela Vranjanka", koja je proslavila maga vranjske muzike Stanišu Stošića.

Čak i u samom Vranju malo ko zna da je Lela Vranjanka današnja penzionerka ovdašnje Duvanske industrije Jelena Đorđević Numerka.

"Znate, najveća ironija te pesme jeste da je obeležila tolike živote, osim mog... Godinama nisam znala da je napisana iz ljubavi prema meni, jer čoveka koji je sročio te zaista prelepe stihove jedva da sam poznavala, mada je bio naširoko poznat i jedan od najpopularnijih pevača i kompozitora tog vremena", ispričala je jednom prilikom prava Lela Vranjanka!

  • Selma

Osamdesettrogodišnja Selma Borić, kojoj je pesnik Vlado Dijak posvetio pesmu (koju je 1974. godine snimilo Bijelo dugme) gostovala je pre par godina u jednoj emisiji i tom prilikom ispričala kako je nastao hit "Selma, ne naginji se kroz prozor".

Selma Borić
foto: PrintscreenJutjub/Gestapo

Njih dvoje su se sreli kada je putovala za Sarajevo. Pomogao joj je da ponese kofer i ispratio je na voz. Kada se smestila, Dijak joj je sa perona uzviknuo: "Ne naginji se kroz prozor!".

  • "Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snijegovi i šaš..."

O pesniku Dragu Kuđiću danas se zna vrlo malo. Nije pričao o sebi. Bio je povučen i stalno zamišljen i zanet, svedoče njegovi prijatelji. Sećaju se da je pominjao samo četiri imena: Marija, Esma, Sanja i Semberija. Samo za Sanju znaju da mu je bila ćerka, za Semberiju da mu je bila inspiracija, prva i poslednja i zavičaj.

Kada nisu bili u Džeki, Kuđićevi boemi okupljali su se u kafani Istra, koju su im kasnije srušili i koju su oplakali u svojoj poeziji. Tu je Drago Kuđić ispevao i uvek u ovoj kafani govorio svoju omiljenu pesmu "Sve će to mila moja". To je ona pesma iz čijeg je naslova Bijelo dugme ispevalo, možda, svoju najlepšu baladu: Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snijegovi i šaš. Verovatno se zato do kraja života prepirao i tužio nemoćno sa Bijelim dugmetom oko autorskih prava i svojih stihova i reči u njihovim pesmama, poput ovih koji nam zvuče veoma poznato:

"Sve će to o mila moja Prekriti snegovi beli I tebe i mene, I život nam celi."

Kantautori Bijelog dugmeta jednostavno su "spakovali" stih Draga Kuđića, iz dve njegove zasebne pesme: Sve će to mila moja i Majevički nokturno, maznuli još po koju reč iz obe pesme, malo to izmešali, izmiksovali i prećutali mu i pesme i autorstvo. Uzeli su naslov iz pesme Sve će to mila moja, koji je istovetno ponovljen u prvovom stihu druge Kuđićeve pesme Majevički nokturno, pa, kad može pesnik, možemo i mi, ponovili taj stih i naslov u svojoj baladi, a onda štrpkali i stihove, i reči, ritam, i zvuk, i melodiju Draga Kuđića. Siroti pesnik, "potegao pravdu Boga, a bogati bogatstvo" od ideološkog suda. I Pesnik je "prošao kao bos po trnju".

  • Dva dinara, druže

Dva puta se Bora Đorđević hvatao olovke zbog Biljane Nevajde Šević, a pesme napisane u trenutku ljubavne patnje postale su veliki hitovi "Riblje čorbe".

Biljana, tada jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, kreće u Sarajevo i u novi život, a Bora, s kojim se izvesno vreme zabavljala, zove je da se oproste. Nalazi ga u kafani "Pod lipom", a on kao da je upravo izašao iz pesme - bio je za šankom, mrzeo pomalo i sebe i druge. Potom joj je u dahu izrecitovao pesmu čiji refren poentira onim čuvenim "Ostani đubre do kraja".

Bora Đorđević, Bora Čorba
foto: Kurir

Njen odlazak bila je bolna inspiracija za još jednu legendarnu pesmu "Dva dinara druže", koju je Bora napisao. "Sve što iole vredi palo je u vodu, opet me je žensko napravilo volom, igrao sam samo epizodu", posvetio je Đorđević svojoj bivšoj ljubavi.

  • Lepa Mara

Daleke 1968. godine sa mnogi vrhunski umetnici bili su na jednoj turneji po Bosni i Hercegovini. I na Komaru, kad se krene od Travnika prema Gornjem Vakufu i Bugojnu, ima jedna krivina na visini od nekih 1000 metara nadmorske visine, stali su tu da odmore i popiju kafu. U toj ekipi nalazio se i jedan svestran umetnik, koji je voleo da peva operske arije. Zvao se Miroslav Čonkić, iz čuvene porodice Čonkić iz Novog Sada. Bio je verovatno fasciniran tim planinama okolo, pogledom koji puca na sve strane, samom Bosnom i lepom Marom koja je služila.

Dok je sedeo za stolom i snimao situaciju, uzeo je parče papira iz torbe i napisao tekst za pet minuta. Celu pesmu je za to kratko vreme sročio.

"Kada sam pogledao mnogo su mi se dopali stihovi "Ima jedna krčma u planini, vide joj se svetla noću u dolini. Ko to pali sveće i po krčmi šeće, to je lepa Mara, kći starog krčmara". Posle turneje sam došao kući i dugo razmišljao o toj pesmi", ispričao je jednom priliko Nedeljko Bilkić.

  • Čiji su ono svatovi

Pesma Vesne Zmijanac navodno je nastala prema tragediji koja je zadesila jedan par. Mlada, koja je bila u drugom stanju, i mladoženja krenuli su na probu svog venčanja. Nažalost, oni su imali saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli, a pesma je posvećena njima.

Vesna Zmijanac
foto: Printscreen Youtube - UNA TELEVIZIJA
  • Mađarica

Pesma je imala prvobitan naziv "Opatica", taj tekst je napisao Đole Balašević i dao ga Bregoviću da uradi muziku. Ali Bregović je smatrao da će naslov pesme "Mađarica" biti prikladniji i da će imati bolju prođu kod ljudi koji budu slušali nove pesme Zdravka Čolića, piše Espreso.

Zdravko Čolić
foto: ATA Images

Đorđe Balašević je poznat kao neko ko dobije koprivnjaču kada mu neko promeni tekst. Toliko se naljutio na Bregovića da mu je poručio da više nikad ne traži neki tekst od njega i da ga zaboravi za sva vemena. Bregović mu se preko novina nekoliko puta javno izvinjavao zbog toga, uz obrazloženje da to nije uradio da bi dirnuo Balaševićevu sujetu.

  • Bacila je sve niz rijeku

Ova pesma govori o velikoj ljubavi legendarnog pevača Davorina Popovića i jedne anonimne devojke iz Sarajeva. Kada su njih dvoje trebalo da se venčaju, ona je abortirala i nestala.

Davorin Popović
foto: Printscreen Youtube - Indexi rock band

Posle više godina, na jednom koncertu u Švedskoj, Davorinu se navodno učinilo da je ugledao tu devojku. Prekinuo je nastup, sišao sa scene i sišao među publiku. Nažalost, Popović je nije našao i posle je nikada nije video.

  • Tu noć kad si se udavala

U pitanju je jedna od najvećih balada “Prljavog kazališta“. Priča govori da je član ovog benda Jasenko Houra imao devojku, a kada je on išao u vojsku, upitao ju je da li će ga čekati. Ona je odgovorila potvrdno. Međutim, kada se Jasenko vratio iz vojske, grupa je imala svirku zakazanu za jedno venčanje, a to je bilo njeno venčanje.

U drugoj verziji te priče, devojka je ugledala Jasenka i navodno odmah sebi pucala u glavu.

  • Da šutiš

Pesma "Da šutiš" posvećena je 32-godišnjoj Emki Huseinbegović, supruzi čuvenog bosanskog pevača i tekstopisca Eldina Huseinbegovića, koja je preminula nakon hrabre i borbe sa neizlečivom i teškom bolešću.

Njih dvoje su bili lep i srećan par. Neizmerno su se voleli i jedno drugo su bili podrška i oslonav u svemu, pa tako i u danima neizvesnoti, straha i tuge.

Emka je imala porodicu, muža koji je voli, lepotu kakva se ne sreće, a onda je dobila zlokobnu vest - razbolela se od multipla skleroze. Iako uz ovu tešku bolest pojedini dožive duboku starost, Emka nije uspela dugo da se odupire bolesti i drži je pod kontrolom.

Dino Merlin
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Ljubav i posvećenost prema supruzi bili su Eldinu Huseinbegoviću motiv da napiše neke od svojih najlepših pesama. Jednu od njih - "Da šutiš" otpevao je Dino Merlin.

- Osobi koju najviše volim nisam mogao da poklonim cipele, jer ona ne hoda. Ni knjigu, jer ne vidi, pa sam došao na ideju da supruzi Emki poklonim album. Moja žena je slepa i u kolicima je. Kad bih mogao da vratim vreme i kad bih znao da će oslepiti i biti u kolicima, opet bih je oženio - rekao je Eldin svojevremeno na jednom od Merlinovih koncerata.

Enika nije više mogla da izdrži, bolest je bivala sve jača, a ona sve neotpornija, bitku za život izgubila je u aprilu 2013. godine.

  • Tamara

Boris Novković je otpevao ove stihove iz saosećanja prema prijatelju koji je voleo jednu Tamaru. Raskinuli su i on je neizmerno patio za njom. Prema rečima pevača, prava Tamara se prepoznala u pesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pesmu.

Boris Novković
foto: Kurir/Vladimir Šporčić
  • Ona spava

Ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine kada se devojka Milica Kostić bacila s 11. sprata solitera kako bi pobegla od pet nasilnika koji su je hteli da je siluju. Tamo je jedan poznanik doveo na prevaru kako bi navodno pozvala njegovu devojku koja ima stroge roditelje da izađe, čineći mu tako uslugu.

Zdravko Čolić
foto: Filip Plavčić

Nakon što je shvatila da nema devojke i koje su im namere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savest. Nisu želeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija kako bi obranila svoju čast. Tekst je delo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon tragedije, tamo su organizovane i demonstracije jer je ceo slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs