BIO NAJVEĆA ZVEZDA JOGOSLAVIJE I DOŽIVEO MOŽDANI UDAR NA KONCERTU: Pukom srećom je preživeo, a onda ga snašlo još gore

Životna priča Đorđa Marjanovića prepuna je neverovatnih i zanimljivih detalja.

Celebrities
BIO NAJVEĆA ZVEZDA JOGOSLAVIJE I DOŽIVEO MOŽDANI UDAR NA KONCERTU: Pukom srećom je preživeo, a onda ga snašlo još gore
Foto: Printscreen Youtube / Marko Marjanovic Gandhi

Čuveni pevač Đorđe Marjanović rođen je davne 1931. godine, a mnogi smatraju da je bio najveća zvezda jugoslovenske zabavne muzike. Popularnot je stekao šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka, a pored slave na našim prostorima i te kako je bio cenjen i u Sovjetskom Savezu.

Završio je gimnaziju u Požarevcu, a potom odlazi u Beograd na studije (1950). Izabrao je farmaciju i dogurao do apsolventa. Muzika je učinila da krene putem u kojem studije farmacije nisu više bile važne. 1954.godine učestvovaće na audiciji za pevače u organizaciji Udruženja džez muzičara Beograda. Sačekaće još neku godinu da njegov pevački dar dobije priznanje. Ljubav prema muzici, sticajem dobrih okolnosti, postala je njegov životni put.

Đorđe Marjanović
foto: Zorana Jevtić

Njegovo predstavljanje televizijskoj publici bilo je sa čuvenom numerom "Zvižduk u osam". Ono što je posebno zanimljivo kada je reč o Marjanoviću jeste da je bio prvi pevač zabavne muzike kod nas koji nije samo stajao na bini, već je bacao sako u publiku, padao na kolena...

Godine 1963. doživljava veliki uspeh u Sovjetskom Savetu, a dokaz tome jeste činjenica je da je imao petnaest koncerata zaredom na stadionu "Lenjin".

Marjanović je u Asutraliji 1990. godine doživeo moždani udar dok je pevao pesmu "Mene nema ko da žali", a tom prilikom bio je gost na konceru Lepe Brene. Od svoje verne publike oprostio se u Sava centru 2004. godine.

Đorđe Marjanović
foto: Printscreen/youtube/ Minja Subota

Ljubavni život

U Radio Beogradu Đorđe je sreo lepu službenicu, prodornog glasa – Zlatu Rakić koja mu je rekla da potpiše ugovor kako bi dobio honorar. Postali su prijatelji, a 1959-e se i venčali. Najpre ga je odbila, ali nije odolela njegovoj upornosti. Ona je znatno uticala na njegovu karijeru. Đorđe je to priznao, uz napomenu da je ona u njemu prepoznala talenat. Rekao je da uprkos tome sto mu je žena radila u Radio Beogradu napredovanje nije bilo lako kao i da je primljen na audijiciji tek nakon saradnje sa operskim pevačem D. Pivničkim. I on je u njemu video veliki talenat.

Pričalo se kako Zlata može sve da uradi u Radio Beogradu i da će proslaviti Đorđa. Ona mu je pomagala da svoj talenat iznese ali ne na neki neprimeren način. Zlata je sama izjavila da Đorđe ima talenat i magičnu moć da privuče publiku i da niko ne bi mogao nametnuti publici nekoga ko tako nešto ne poseduje u sebi. Đorđe je protiv toga da se previše iskreno govori o svojoj intimi jer često bude pogrešno shvaćena.

1963-e odlazi u Rusiju i tamo doživljava istu slavu. On postaje najpopularniji pevač u Rusiji. Punio je stadione, a publici na koncertima pevao je osim svojih pesama i obrade francuskih šansona… pesme Bitlsa, Boba Dilana…

U Rusiji 1965-e sreće Eli Nikolajevnu, ženu svog života sa kojom se ženi. Njihova ljubav, kako to obično biva sa popularnim ličnostima, bila je predmet javnog preispitivanja… ali Đorđe se nikada nije pokajao. Rodila mu je troje dece, bila verni i brižni zivotni saputnik. Brinula je o deci, bila stub porodice u kojoj je živela samo uzajamna ljubav i razumevanje.

60-e, 70-e, 80-e godine XX veka bile su vreme njegovog neprekidnog vladanja zabavnom muzičkom scenom u Jugoslaviji i Rusiji.Trajući tako dugo uz veliki broj obožavalaca nije izgubio na važnosti ni sa pojavom novih muzičkih pravaca. Ne samo da njegovi obožavaoci nisu odustajali od njega, već su i nove generacije respektovale njegov umetnički dar.

Đorđe Marjanović preminuo je u maju 2021. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs