KAŽU DA NEMA NAPAĆENIJE ŽENE OD SOFIJE: Zbog muža se odrekla PRAVOSLAVLJA, a on je obrukao za sva vremena

Kraljica Sofija bila je prevarena više puta, a zbog muža je podnela veliku žrtvu.

Celebrities
22:25h
KAŽU DA NEMA NAPAĆENIJE ŽENE OD SOFIJE: Zbog muža se odrekla PRAVOSLAVLJA, a on je obrukao za sva vremena
Foto: Profimedia

Pre nekoliko godina objavljena je knjiga "Huan Karlos: kralj sa 5.000 ljubavnica" u kojoj se navode detalji njegovog burnog vanbračnog života. U objavljenoj knjizi A. Inglesa se tvrdi kako je Huan Karlos komplusivno menjao ljubavnice pa je spavao s gotovo 5.000 žena.

Pikanterije iz njegovog života svima su poznate, dok je kraljica Sofija za to vreme vodila povučen stil života baveći se vaspitavanjem dece. Životna priča kraljice Sofije, žene koja je napustila Balkan i odrekla se svega zbog čoveka od kog je trpela samo poniženja puna je turbulencija.

Rođena je 2. novembra 1938. godine u palati Tatoi u Aharensu, u Atini, sa titulom princeze od Grčke i Danske. Naime, ona je najstarije dete kralja Pavla i njegove supruge kraljice Federike.

Kraljica Sofija
foto: Profimedia

Obrazovanje iznad svega

Kraljica Sofija veoma je obrazovana, a znanja je sticala širom sveta. Deo detinjstva provela je u Egiptu, gde je stekla rano obrazovanje na aleksandrijskom Koledžu za devojčice "El Nasr". Tokom egzila svoje porodice za vreme Drugog svetskog rata, živela je u Južnoj Africi, gde se rodila njena sestra Irena, da bi se potom kraljevići vratili u grčku 1946.

Školovala se i u internatu "Šlos Salem" na jugu Nemačke, a potom u Grčkoj studirala negu dece, muziku i arheologiju, posle čega se obrazovala i na Kembridžu, piše Glossy.

Zajedno sa svojim bratom Konstantinom, koji je kasnije postao kralj grčke, bila je rezervna članica grčke jedriličarske reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1960. godine.

Kraljica Sofija
foto: Profimedia

Susret i ljubav sa budućim kraljem Španije

Sofija se upoznala sa Huan Karlosom od Španije, svojim daljim rođakom sa očeve strane, koji je tada nosio titulu infante, na krstarenju grčkim ostrvima 1954. godine.

Potom su se ponovo sreli na venčanju vojvode od Kenta u Britaniji 1961. godine i očigledno se tada nešto dogodilo jer se par venčao već naredne godine.

Sudbonosno "da" izgovorili su 14. maja 1962. godine u katoličkoj Katedrali Sv. Dionisija u Atini.

Da bi osvojila naklonost Španije, Sofija je iz pravoslavlja prešla u katoličanstvo, a uz to se odrekla svog prava na grčki presto. Takođe, promenjena je i uobičajena latinizacija njenog imena Σοφία, pa je umesto dotadašnjeg Sophia ona postala – Sofía.

Kraljica Sofija
foto: Profimedia

Njihov brak nikad nije važio za srećan jer je Huan Karlos godinama imao afere o kojima je pričala Španija, a neko vreme je medijima kružio trač da je on prevario suprugu sa oko 5.000 žena.

Zvali su ga i Kralj ljubavnica, a pisalo se da je za samo šest meseci imao 62 ljubavnice, dok je u periodu između 1976. i 1994. godine, spavao s 2.154 žene. Biografkinja španske kraljevske porodice Pilar Ejre potvrdila je izjavu Martinesa Inglesa da je bivši kralj pokušao da ima seksualne odnose i s princezom Dajanom kad je imala 25 godina.

Neke od njegovih najpoznatijih ljubavnica su navodno bile dansko-nemačka filantropkinja Korina Larsen, španska pevačica Sara Montijel, belgijska guvernantkinja Lilijan Sartiau, italijanska princeza Marija Gabriela Savojska...

Korina Larsen nedavno je otrila i da je kraljica Sofija upala u sobu u kojoj su ona i kralj Huan bili, te da im je tada uputila jasnu poruku.

Kraljica Sofija
foto: Profimedia

"Kraljica Sofija je besno upala u sobu. Pokazala je na mene i rekla mi da zna ko sam. Htela sam da propadnem u zemlju", rekla je Korina.

Ona je, inače, bila u privatnoj, neslužbenoj poseti svom bratu kralju Konstantinu 1967. godine tokom vojnog puča. Ovaj događaj ostavio je dubok trag na Sofiju, koja se, izuzev kratkog dolaska na sahranu svoje majke 1981, više nije vraćala u Grčku sve do 1998. godine.

Šezdesete su bile posebno burne za Sofiju, koja je krajem decenije postala – princeza Španije. Njen suprug infante Huan Karlos, koji nikada nije nosio titulu princa od Asturije, koju tradicionalno imaju prestolonaslednici u ovoj zemlji, dobio je titulu princa od Španije od strane frankističkih vlasti.

Kraljica Sofija
foto: Profimedia

Huan Karlos stupio je na tron ko kralj 1975. godine, nakon smrti Fransiska Franka, Sofija je postala kraljica, a porodica se vratila u palatu Zarzuela. Time je nekadašnja grčka princeza postala španska kraljica.

U međuvremenu, Huan Karlos i Sofija dobili su troje dece: Elenu 1963, Kristinu 1965. i Felipea 1968. Jedini sin kraljevskog para je današnji kralj i poznatiji je kao kralj Felipe ili Filip V.

Kraljica Sofija svojevremeno je privukla mnogo pažnje izjavom u kojoj je kritikovala vojnu intervenciju u Avganistanu, gde su u to vreme učestvovale španske trupe. Uz to, zastupala je stav da bi veronauka trebalo da se predaje u školama, a jednom prilikom je sve iznenadila izjavom da davanje publiciteta rodnom nasilju podstiče pojavu novih slučajeva.

Huan Karlos
foto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Kada se 2008. oglasila povodom svog 70. rođendana, dala je niz vrlo konzervativnih izjava na teme o kojima se tada raspravljalo u španskom društvu. Tada je istakla da se protivi istopolnim brakovima, paradama ponosa i abortusu, a ovim povodom oglasile su se brojne španske LGBT organizacije i republikanske partije.

Pošto je bio okružen skandalima, abdicirao je u korist sina 2014. godine čime je izgubio imunitet koji se ustavom Španije garantuje šefu države.

Mediji su nagađali gde je Huan Karlos: neki su verovali da je u Dominikanskoj Republici, neki da je u obližnjem Estorilu u Portugaliji, gde je kao dete bio u egzilu. U svakom slučaju, on se nepozvan pojavio na sahrani kraljice Elizabete II 2022. godine.

I dok je on otišao, reklo bi se da je Sofiji dosta njihovog braka i poniženja, te je rešila da ostane u Španiji.

Kako je tada saopšteno, ona je nastavila život u kraljevskoj palati Zarzuela, a povremeno je viđamo u društvu sina Felipea, snahe Leticije, s kojom ima vrlo turbulentan odnos, i unuka princeza Leonor i Sofije, koja je nazvana po njoj.

(Stil/ Glossy)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs