U SVOJ SVOJOJ BOLI MORAM DA URADIM OVO ZA SINA, NIKAD MI NE BI OPROSTIO: Potresne reči večitog zavodnika RAZDIRU SRCE

Mirko Kodić danas puni 66 godina, a zbog svoj sina odlučio je da ne prestane da svira.

Celebrities
Autor:
U SVOJ SVOJOJ BOLI MORAM DA URADIM OVO ZA SINA, NIKAD MI NE BI OPROSTIO: Potresne reči večitog zavodnika RAZDIRU SRCE
Mirko Kodić, Foto: ATA Images

Mirko Kodić, jedan od najboljih harmonikaša na porstorima nekadašnje Jugoslavije, pre mesec dana doživeo je najveći životni udarac - iznenada mu je preminuo sin Alkesandar tokom sna, i od tada za njega više ništa nije isto. Ovo je prvi rođendan koji je dočekao bez naslednika, a umesto da ga zajedno proslavljaju, svirač sve vreme misli na njegov grob.

Mirko kaže da do daljeg neće biti nikakvog veselja, kao i da je pitanje da li će ikad ponovo biti onaj stari.

- Moj sin je otišao i ja tu više ništa ne mogu da promenim. Tako je, kako je. Ipak, muzika je tu da pomogne čoveku kad treba, da razveseli, da pruži utehu kad je potrebno, ma za sve. Tako ću ja uskoro da imam prvi nastup, ali mislim stalno na sina - priča harmonikaš o neprolaznom bolu.

Mirko Kodić
foto: ATA Images

Baš zbog sbog sina odlučio je da se ne odriče harmonike.

- Mislio sam da ne treba dugo da nastupam, da pevam, ali sam onda dobro razmislio. Stao sam i došlo mi je na pamet da bi moj Aleksandar hteo da pevam, da sviram. Ne bi hteo da me obuzme tuga. Ovaj rođendan dočekujem sam, prvi put bez mog sina, i to me boli. Umesto da slavimo svi zajedno, ja mislim na Aleksandrov grob. S druge strane, osećam da je negde tu, da nikad i nije otišao i to mi daje neku utehu. Bol za detetom nikad ne može da prođe, to je činjenica, ali je bitno da nastavimo život sa shvatanjem da se sve dešava iz nekog razloga. Naše je samo da to razumemo i prihvatimo onako kako možemo i moramo - ogolio je dušu.

Baš na svoj rođendan će opet uzeti harmoniku u ruke, a nastup na Kolarcu će posvetiti njegovom Aleksandru.

- U pitanju je veče sevdalinki, lepa manifestacija koja je tradicionalna i ugovorena mnogo ranije. U svoj svojoj boli ću izaći na tu binu i posvetiti svom sinu Aleksandru to vreme koliko budem na njoj. Znajući koliko je moj Aleksandar voleo sevdah, nikad mi ne bi oprostio da se ne pojavim i zasviram, a verujem da ima ljudi koji će reći: "Čekaj, kako može da peva, a sahranio je sina!" Pevaću od srca upravo njemu i za sve one koji dođu da uživaju u muzici. Nije ovaj nastup nikakav vašar, već pristojna manifestacija posvećena prelepoj muzici - iskren je Mirko.

Da ništa nije ukazivalo na tragediju govori pokazuje u gostovanje slavnog harmonikaša u emisji "Pusti brigu" na Kurir televiziji i to samo nekoliko dana pre smrti sina.

Tada je kroz osmeh pričao o svom životu, prisećajući se najzanimljivijih događaja i otrkivajući detalje koje javnost nije ni znala.

- Moje društvo su bili Šaban Šaulić i Dragan Nikolić. Tu gde je naše društvo, tu nije mogao svako da sedi. Tu se onda otvara flaša viskija i koka-kole. Tu su prolazile glumice obično, verovatno bi negde i sele, ali on je bio kralj. Slušao sam njegove reči, tada sam bio mlad. Ali mene su tako mladog to društvo velikih umetnika prihvaliti kao čoveka i jednog seljačića. Verovatno su u meni videli jednog dobrog čoveka i prihvatili me u svoje društvo. Jako je teško da neko nekoga prihvati u svoje društvo - rekao je Kodić i dodao:

- Upoznao sam Muhameda Alija u Interkontinentalu. Govorim malo i engleski. Glupo bi bilo da putujem 45 godina po svetu, a da ne znam ni jednu stranu reč. Imam mnogo prijatelja među sportistima, političarima, kriminalcima, šnajderima i itd. Moj je život buran, ali se nikada nisam odao porocima.

Zlata Petrović
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Takođe, osvrnuo se i na titulu "najvećeg švalera na estradi".

- Bože, svi pričaju da sam najveći švaler, kako to nisi čila - obratio se voditeljki kroz osmeh.

Kodić je važio za velikog zavodnika, a njegovom šarmi nisu mogle da odole mnoge poznate lepotice. Ženio se tri puta, a ne krije da su supruge b9ile ljubomorne zbog njegovog burnog života.

- Ne znam, one su izbrale mene, a ne ja njih, od muzike nisam imao vremena, one su same dolazile, popularnost, bio sam šarmantan u mladosti, nisam bio glup. Tada se nije gledalo da li imaš pare ili ne. Žene me vole i vole me i dan danas. Ja protiv toga ne mogu, ima jedna izreka ‘Žene bežite ide Mirko Kodić i Zdravko Čolić’, u ovim godinama mi to imponuje, a tada mi to nije značilo. Neke su otišle, došlo je do razvoda zbog neke druge i tako - govorio je Mirko za "Novu".

Jednom prilikom bio je poptuno iskren i priznao je da je imao i ljubavnice.

„Imao sam, neću da imenujem, ali eto pozdraviću Zlatu Petrović. Ona je sada prijateljica moje supruge. Ona je faca, voli moju suprugu Silviju, Gocu Božinovsku i Vanesu Šokčić. Ona je takav lik, kada sam imao nesrećan slučaj sa nogom ona je prva došla kod mene kući, donela dve torbe voća i povrća i stavila 500 evra na sto - objašnjavao je harmonikas i otkrio kako je došlo do raskida sa pevačicom:

- To je trajalo osam devet meseci i to je to. Ljubav dok traje, ja sam živeo i živim u braku dok volim. Živim u braku dok volim. Moju suprugu Silviju najviše volim. Kod ovih mladih to ne pije vodu i tu je greška, ti moraš da imaš na okupu, ja sam jednom slavio rođendan i okupio sam sve žene i decu - rekao je Mirko.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs