ISCRPLJUJU IH, NE DAJU IM DA PREĐU 47 KILOGRAMA, SPAVAJU PAR SATI: Njihova tamna strana slave BOLI, ali košta 60 miliona

Polaznici škole K-popa podvrgnuti su iscrpljujućim režimima treninga i svi se pitaju vredi li što se toliko žrtvuju

Celebrities
Autor:
ISCRPLJUJU IH, NE DAJU IM DA PREĐU 47 KILOGRAMA, SPAVAJU PAR SATI: Njihova tamna strana slave BOLI, ali košta 60 miliona
Blekpink, Foto: Yonhap News / imago stock&people / Profimedia

Članice grupe "Blackpink" nedavno su bila počasne gošće na prijemu u Bakingemskoj palati, koji su britanski kralj Čarls III i kraljica Kamila organizovali u čast predsednika i prve dame Južne Koreje. Lisa Manoban, Rose Park, Džisu Kim i Dženi King su primile posebna priznanja od britanskog monarha. Iako su mnogi upoznati samo sa svetlom stranom njihove priče i njihovim uspehom, postoji i druga strana koja je daleko manje blistava.

Finansijski uspeh benda, koji se nedavno sreo s kraljem Čarlsom, iznosi čak 57 miliona evra. Njihov muzički uticaj proširio se na svet mode i lepote, čineći ih trenutno najznačajnijim ženskim bendom na globalnom nivou.

Na Instagramu, njihovu zajednicu čini 57 miliona ljudi, što je tri puta više od broja pratilaca Madone na ovoj društvenoj mreži. Njihovo pevanje na korejskom i engleskom jeziku, u karakterističnom K-pop stilu, osvaja srca publike u Americi i Aziji.

Međutim, prema rečima Jutjuberke Euodias iz Sanderlenda, koja ima korene u Koreji, situacija nije tako sjajna. Ova dvadesetpetogodišnja devojka preselila se u Južnu Koreju kao dete, motivisana željom da postane zvezda pop muzike. Lično je podelila svoje iskustvo iz K-kampa za obuku.

"Obično smo se budili u pet sati ujutru kako bismo dodatno vežbali ples pre nego što počne škola u osam časova. Nakon završetka školskog dana, vraćali bismo se da bismo vežbali pevanje i ples. Vežbali smo do 23 sata ili čak kasnije", opisala je svoj način života koji je uporedila s "nekom vrstom naučnog eksperimenta".

Prema njenom svedočenju, polaznicima kampa nije bilo dozvoljeno da izlaze bez prethodne dozvole, koja se gotovo nikada nije dobijala. Izlasci su bili zabranjeni, kao i spontane posete prijatelja ili rodbine.

Euodias je imala privilegiju da spava u spavaonici, dok su neki, kojima je predviđen manji uspeh, spavali na prostirkama. Malo ko se žalio, jer su svi bili ambiciozni, a stav kompanije koja je upravljala njihovim životima i budućim karijerama bio je: "Sve što smo prošli deo je učenja discipline neophodne za K-pop idole".

Blekpink
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

"Zabranjeno je prelaziti granicu od 47 kilograma."

Korišćena su umetnička imena i određeni brojevi koje je odabrala kompanija umesto ličnih imena. Članice grupe "Blackpink" provele su između četiri i šest godina pod ovakvim režimom. Dženi je opisala ovaj način života kao vrstu internata.

"Trajalo je 14 sati dnevno, samo trening. Bilo je zaista izuzetno teško", izjavila je.

Euodias je pre dve godine napustila Seul i preselila se u Veliku Britaniju. Otkrila je da su polaznici kampa morali da zadovolje određene kriterijume kada je u pitanju težina, koja se proveravala nedeljno pred celom grupom.

"Težina je bila stalna opsesija. Nije bilo dozvoljeno imati više od 47 kilograma, bez obzira na godine ili visinu. Ako bi neko prešao tu granicu, smanjivali bi mu obroke. Ponekad bi im potpuno oduzimali obroke, a onima koji su bili smatrani previše krupnima davali bi samo vodu. Gladovanje je postalo uobičajeno. Neki od polaznika su patili od anoreksije ili bulimije, a mnoge devojke su izgubile menstruaciju. Često smo morali da nosimo one koji bi se onesvestili u spavaonice", ispričala je, otkrivajući da je i sama dva puta gubila svest zbog gladi i dehidratacije.

Mnogi članovi su se podvrgavali plastičnim operacijama.

Blekpink
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Članice benda "Blackpink" su nekada imale potpuno drugačiji izgled. Iako devojke iz popularnog benda nisu priznale da su podvrgnute bilo kakvoj plastičnoj operaciji, nedavni Netfliksov dokumentarac "Blackpink: Light Up The Sky" je otkrio da su u prošlosti značajno promenile svoj izgled, postižući neki "ideal" sa istaknutim jagodicama, "savršenim" nosovima i punim usnama.

"Retko imaju priliku da dožive normalan školski život ili održe normalne društvene odnose", izjavio je korejski novinar Lee Hark-joon. Borba s takvim načinom života i nedostatak komunikacije sa roditeljima i porodicom predstavljaju izazov.

The New York Times je 2019. godine otkrio surovu istinu o K-pop idolima nakon samoubilačkih smrti dve zvezde, Sulli i Goo Hara (28). Dve godine pre toga, pevač benda Jonghyun (27) pronađen je mrtav u svom stanu, ostavljajući poruku o unutrašnjem slomu. Pre 14 godina, pevač i glumac Park Yong-ha (32) izvršio je samoubistvo zbog pritisaka u karijeri.

Postati K-pop idol postala je profesija za mnoge mlade ljude, ne samo u Južnoj Koreji, gde zvezde igraju ključnu ulogu u promociji različitih industrija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs