VAŽIO JE ZA NAJMOĆNIJEG VLADARA, A IZA LEĐA MU SE SVI SMEJALI: Kompleks ga je razarao, a žena ga DOKRAJČILA u krevetu

Svi misle da je najslabija Napoleonova tačka bila njegova visina, međutim, postoje i oni koji smatraju da je postao ranjiv zbog Žozefine.

Celebrities
19:03h Autor:
VAŽIO JE ZA NAJMOĆNIJEG VLADARA, A IZA LEĐA MU SE SVI SMEJALI: Kompleks ga je razarao, a žena ga DOKRAJČILA u krevetu
Napoleon Bonaparta, Foto: Profimedia

Film "Napoleon", inspirisan životom čuvenog vojskovođe u režiji Ridlija Skota, puni bioskopske arene širom sveta! I dok si neki oduševljeni ovim ostvarenjem, drugi imaju veliku zamerku - izbor glavnih glumaca.

Naime, britanski redotelj je izabrao 49-godišnjeg Hoakina Feniksa za francuskog cara, a 35-godišnju Vanesu Kirbi kao njegovu ljubavnicu Žozefinu. Razlika od 14 godina je utoliko značajnija što je u stvarnosti Napoleon bio šest godina mlađi od žene koja je obožavao do smrti.

Hoakin Finiks
foto: Profimedia

Kada su se upoznali, Žozefina je već bila udovica – njen prvi muž je nastradao u Francuskoj revoluciji – i majka dvoje dece. Zaista, kada su se venčali, lagali su o svojim godinama, Žozefina je smanjila četiri godine, a Napoleon je dodao 18 meseci, tako da bi se na venčanom listu pojavili otprilike iste godine.

Ali Skot je otišao još dalje u filmu koji je naširoko kritikovan zbog svojih istorijskih netačnosti. Razlika u godinama mogla je da bude još veća, jer je Džodi Komer prvobitno bila planirana za ulogu – a ona je još pet godina mlađa od gospođe Kirbi.

Napoleon Bonaparta, Napoleon Bonaparte
foto: Profimedia

Aleksandra Bouls, pomoćnica urednika u časopisu "The Historians", napisala je na Tviteru:

„Razlika u godinama je toliki problem. To je bilo centralno za njihovu dinamiku (tj. njegovu potrebu za naslednicima i njegovu nesigurnost u vezi sa njenim seksualnim iskustvom nasuprot njegovom nedostatku) . Da je Džozefina bila istih godina kao on, verovatno bi mogla da ima decu. Nemogućnost para da proizvede naslednike dovela je do njihovog konačnog razvoda. "

A osim što je bio zaslepljeno zaljubljen u mlađu ženu sa kojom nije mogao da dobije naslednice, njegovu snažnu ličnost stalno je pratio jedna trač koji se, na kraju, razvio u kolokvijalni medicinski izraz - Napoleonov kompleks.

Napoleon Bonaparta
foto: Wikipedia

Kako je do toga došlo?

Najveći muški kompleks ipak ima veze sa centimetrima, ali je reč o njihovoj visini. Istraživanja su pokazala kako je takozvani Napoleonov kompleks jedan od najčešćih problema sa kojim se bore niski muškarci celoga života. Naime, visina u velikoj meri utiče na samopouzdanje jačeg pola od najranijeg doba.

Na slikama je Napoleon uglavnom prikazan sa jednom rukom u prsluku i uvek se stiče utisak da mu iz očiju sevaju munje i gromovi. Uz to, uvek se naglašava da je slavni vojskovođa bio niskog rasta i da su njegov nizak rast i vatrena narav bili inspiracija za pojam „Napoleonov kompleks, verovanje da niski muškarci imaju tendenciju da svoj nedostatak visine kompenzuju dominantnim ponašanjem i agresijom.

1 / 7 Foto: Profimedia

Da li je Napoleon stvarno bio nizak?

Prema dostupnim podacima, on je zapravo bio prosečne visine za to doba: oko 170 centimetara. Na početku svoje vojničke karijere je imao zvanje kaplara, što je bio nizak rang u vojsci, pa su ga svi zvali „Mali kaplar“. Ni kada je postao slavan, nadimak mu nije zaboravljen.

Po svemu sudeći, za to je zaslužan britanski crtač Džejms Gilrej čije su karikature Napoleona bile toliko popularne i uticajne da je na kraju svog života slavni Francuz rekao da je Gilrej „učinio više od svih evropskih armija u njegovom svrgavanju“.

Ali, bez obzira na ovaj kompleks, postoji veliki broj uspešnih muškaraca kojima to nikada nije bila prepreka - Deni DeVito (146 cm), Al Paćino (168 cm), Dastin Hofman (166 cm), Mark Entoni (168 cm), Ilajdža Vud (168 cm) samo su neke od velikih faca kojima centimetri nisu bili prepreka za uspeh.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs