POSLEDNJI DANI JEDNOG OD NAJVEĆIH VLADARA BILI SU RAVNI PAKLU: Pre nego što je UMRO, uspeo je samo jedno da IZUSTI

Najveći francuski vladar Napoleon Bonaparta umro je u usamljenoj kući, od teške bolesti koja ga je zadesila.

Lifestyle
22:19h Autor:
POSLEDNJI DANI JEDNOG OD NAJVEĆIH VLADARA BILI SU RAVNI PAKLU: Pre nego što je UMRO, uspeo je samo jedno da IZUSTI
Kako je umro najveći francuski vladar, Foto: Profimedia

5. maja 1821, u usamljenoj kući na udaljenom ostrvu u južnom Atlantskom okeanu, grupa ljudi bila je okupljena oko čoveka koji umire. Dok su gledali kako ispušta dušu, promrmljao je nekoliko reči - nešto o vojsci - i onda je umro. Napoleon Bonaparta, hrabri francuski car koji je oblikovao svetsku istoriju dve decenije, bio je mrtav.

Napoleon Bonaparte
foto: Profimedia

Ali, kako je Napoleon umro?

Ne u borbi, kako se možda nadao. Umesto toga, bivši francuski lider i vojni komandant proveo je svoje poslednje dane u izgnanstvu. Nakon što je izgubio bitku kod Vaterloa od Britanaca 1815. godine, poslat je na Svetu Jelenu, ostrvo koje drže Britanci na obali jugozapadne Afrike.

Tamo je posle nekoliko godina usamljenosti preminuo u izolaciji. Ali Napoleon nije otišao brzo - ili tiho. Kada je u aprilu diktirao svoju volju, rekao je: "Umirem pre vremena, ubijen od strane engleske oligarhije i njenih unajmljenih ubica."

Zvanično, Napoleonova smrt u 51. godini pripisana je raku stomaka. Ali pitanja su se zadržala, posebno pošto je njegov doktor odbio da potpiše nalaz obdukcije. Neki su se čak pitali da li je otrovan i da li iza njegove smrti zaista stoje ubice.

Napoleon Bonaparta
foto: Profimedia

Dramatični uspon i pad Napoleona Bonaparte

Pre nego što je Napoleon umro u egzilu, uživao je u meteorskom usponu koji je malo ko drugi doživeo u istoriji. Ali naravno, to ne bi trajalo zauvek. Rođen na francuskom ostrvu Korzika 15. avgusta 1769. godine, Napoleon Bonaparta izgledao je malo verovatno da će postati car Francuske. Govorio je tako jakim korzikanskim naglaskom da su mu se vršnjaci rutinski rugali.

Ali kada je 1789. izbila Francuska revolucija, dočekao je svoj trenutak. Njegov vojni uspeh u opsadi Tulona 1793. postavio ga je kao silu sa kojom se treba računati. A 1795. godine, 26-godišnji Napoleon Bonaparta stekao je političke prijatelje zaustavljajući ustanak protiv Republike u Parizu.

Odatle je njegov uspon zaprepastio čitavu Evropu jer je ubrzo postao politički moćnik. U udaru 1799. godine preuzeo je kontrolu nad francuskom vladom. A pet godina kasnije, 35-godišnjak se krunisao za cara.

Napoleon Bonaparte
foto: Profimedia

Napoleon Bonaparta je delovao nezaustavljivo. Pobedio je na bojnom polju, savladavši Rusiju i Austriju u bici kod Austerlica 1805. i razbio 1.000 godina staro Sveto rimsko carstvo u prah.

Ali Napoleon bi preterao kada je odlučio da napadne Rusiju 1812. "Došao sam jednom za svagda da dokrajčim ove severne varvare", hvalio se Napoleon.

Umesto toga, Rusi bi se okrenuli vatri. Spalili su sela i gradove dok su se povlačili, ostavljajući francuskim trupama malo neprijatelja za borbu i gotovo ništa za jelo. Do septembra 1812. Francuzi su se našli u gotovo praznoj Moskvi sa malo hrane - a zima je dolazila.

Dok su se Francuzi na kraju povlačili, Napoleon je izgubio stotine hiljada ljudi. Bio je ponižen - a ostatak Evrope je osetio slabost. Austrija, Pruska, Rusija i Švedska udružile su snage kako bi porazile Francusku u bici kod Lajpciga 1813. - i zatvorile se u Pariz u aprilu 1814.

Napoleon Bonaparte
foto: Profimedia

U početku je bio prognan na Elbu, ostrvo u Sredozemnom moru. Ali Napoleon je pobegao i ponovo pokušao da preuzme vlast u Francuskoj. Na kraju je poražen u bici kod Vaterloa u junu 1815 — i vraćen u izgnanstvo. Ali ovoga puta, snage Evrope su bile odlučne da ga ostvare. Poslali su Napoleona Bonapartu na Svetu Jelenu: malo, izolovano ostrvo koje je nekada opisano kao "udaljenije od bilo kog drugog mesta na svetu".

Poslednji dani prognanog cara na Svetoj Jeleni pre njegove smrti

Za Napoleona Bonapartu izgnanstvo na Svetoj Jeleni bilo je gora sudbina od smrti.

"Umreti nije ništa", rekao je jednom dok je živeo na usamljenom ostrvu, ali živeti poražen i bez slave znači umirati svaki dan.

Nekada moćni vojni komandant nije imao više bitaka za pobedu. Umesto toga, Napoleon je jednostavno pokušao da ispuni svoje dane tako što je bio što produktivniji. Održavao je baštu, čitao knjige, pisao svoje memoare i sukobljavao se sa guvernerom ostrva, ser Hadsonom Louom.

Napoleon Bonaparta, Napoleon Bonaparte
foto: Profimedia

Napoleonova vojna hrabrost nije bila dorasla umrtvljenoj dosadi života na Svetoj Heleni. Ali ubrzo, njegova situacija je postala mnogo gora jer je njegovo zdravlje počelo da opada. Do 1820. Napoleon se ozbiljno razboleo. Patio je od bolova u stomaku, mučnine, groznice, zatvora i dijareje.

"Doktore, kako patim!" reče bivši car. "Zašto su me topovske kugle poštedele, samo da bih umro na ovaj jadan način?" Nastavio je: "Ja, koji sam bio tako aktivan, tako oprezan, sada jedva mogu da podignem kapke."

Napoleon je znao da je kraj blizu. U aprilu 1821, on je diktirao svoju volju - stavljajući krivicu za svoju ranu smrt pred noge Britanaca i zahtevajući da bude sahranjen na "obalama Sene" u Francuskoj.

Kako je Napoleon umro?

5. maja 1821. stvari su krenule nagore. "Od tri do pola pet čulo se štucanje i prigušeno stenjanje", sećao se general Anri Bertran, Napoleonov veliki maršal. "Izgleda da je u velikom bolu. Izgovorio je nekoliko reči koje se nisu mogle razaznati, a zatim rekao "Ko se povlači" ili definitivno: "Na čelu vojske".

Napoleon je umro istog dana. Imao je 51 godinu. Od cara nije ostalo ništa osim posmrtnih ostataka... kakav je tužan, uzvišen prizor bila smrt velikog čoveka.

Grupa lekara će kasnije pripisati Napoleonovu smrt raku stomaka. Ali debata oko njegove smrti se tu nije završila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs