OD OBIČNIH ŽENA UDAJOM POSTALE MOĆNE PRINCEZE: Ona sestri BAJKOVIT život pretvorila u PAKAO, a 1 je UBEDLJIVO najlepša

Od običnih žena do moćnih princeza ili kraljica linija je tanka - dok su se neke trudile da učine svet lepših, pojedine su se bavile intrigama.

Celebrities
Autor:
OD OBIČNIH ŽENA UDAJOM POSTALE MOĆNE PRINCEZE: Ona sestri BAJKOVIT život pretvorila u PAKAO, a 1 je UBEDLJIVO najlepša
Bile obične žene, a posle udaje postale moćne princeze, Foto: Profimedia

Iako možda nemamo zvaničnu američku kraljevsku porodicu (bez obzira na dinastičko nasleđe Kenedijevih, Bušovih, Klintonovih i Obame), mnoge lepe, staložene američke žene su tokom godina zapele za oko hrabrim stranim prinčevima. Ovde se osvrćemo na Amerikanke koji su se udali za kraljevske porodice i postali princeze - pa čak i, u nekim slučajevima, kraljice. Neke od njih su svojim stavovima značajno uticale na razvoj sveta, a o lepoti pojedinih se i danas priča.

1. Lisa Halabi

Rođena kako Elizabet Halabi u Prinstonu, Nju Džersi, buduća kraljica Nur bila je ćerka žene švedskog porekla i muškarca sirijskog porekla. (Lizin otac, Najeeb Halabi, bio je administrator FAA i izvršni direktor Pan-Am-a.) Diplomirala je na Konkord akademiji i Prinstonu, magistrirala je urbanističko planiranje, radila je u Sidneju i Teheranu i na kraju se zaposlila u Rojal Jordanian Airlines gde je upoznala jordanskog kralja Huseina. Nakon smrti njegove žene kraljice Alije i brzog udvaranja, Halabi se udala za kralja Huseina 1978. Uzela je Nur kao svoje novo ime, što je arapska reč za „svetlost“. Neverovatno glamurozni par imao je četvoro dece i bili su zajedno do kraljeve smrti od limfoma 1999. godine.

2. Grejs Keli

Verovatno najpoznatija filmska zvezda na svetu, Oskarom nagrađena glumica Grejs Keli nekako je postala još poznatija kada se udala za Njegovo Svetlo Visočanstvo Renije III, princa od Monaka. Grejs je bila na jugu Francuske na filmskom festivalu u Kanu, gde je prikazan njen film "Seoska devojka" i njen PR tim je organizovao fotografisanje za Paris Match u palati. Njen prvi susret sa princom Renijeom snimljen je na filmu, a ostalo je istorija - njih dvoje su se verili do Božića i venčali tog aprila.

1 / 5 Foto: Profimedia

Iako je kneževina Monako sada poznato ime, u to vreme, to je bila mala, udaljena zemlja i smatrana je dovoljno nevažnom da nijedan predstavnik bilo koje evropske kraljevske kuće nije prisustvovao venčanju. Grejs je živela u Monaku, nikada više nije glumila, sve do svoje prerane smrti u 52. godini u saobraćajnoj nesreći.

3. Li Radzivil

Mlađa sestra Džeki Kenedi Li Radzivil rođena je kao Karolin Li Buvije u Toniju Sautemptonu u Njujorku. Njen drugi brak — 1959. godine, neposredno pre nego što je Kenedi zvanično objavio svoju kandidaturu za predsednika — sklopljen je sa poljskim princom Stanislavom Albrehtom Radzivilom. Dugo se smatrala lepšom, živahnijom sestrom — iako je Džeki bila poznata kao modna ikona, Li je imala inherentniji osećaj za stil i na kraju je uvrštena u Kuću slavnih Međunarodne liste najbolje obučenih — Lee je i dalje živela veći deo svog inače živahnog života u sestrinoj senci.

Li Radzivil
foto: WALTER MCBRIDE / INSTAR Images / Profimedia

Imala je aferu sa Aristotelom Onazisom pre nego što je on stupio u vezu sa Džeki i navodno je bila besna kada se njena sestra udala za njega. Njen brak sa princom Radzivilom trajao je 15 godina i rodilo je dvoje dece, Entonija i Tinu; sada u svojim 80-im, Lee svoje vreme deli između Njujorka i Pariza.

4. Rita Hejvort

Bila je jedna od najsjajnijih holivudskih zvezda kada je upoznala princa Alija Kana, rođenog u Italiji, sina Aga Kana ( direktnog potomka proroka Muhameda). Njih dvoje su se venčali godinu dana nakon susreta – uprkos činjenici da je Hejvort upravo prekinula vezu sa Orsonom Velsom – a njihova burna zajednica trajala je manje od četiri godine iz koje je dobila ćerku Jasmin Aga Kan.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

5. Mari-Šantal Miler

Ćerka carinskog magnata rođenog u Americi Roberta Milera, Mari-Šantal Miler, odrasla je kao pravi građanin sveta u porodičnim kućama u Hong Kongu, Parizu, Londonu i Njujorku, Gštadu i Jorkširu. Miler se 1995. udala za Pavlosa, prestolonaslednika Grčke — sina svrgnutog kralja Konstantina od Grčke — i postala Njeno Kraljevsko Visočanstvo, Prestolonaslednica Grčke, Princeza Danske. Sada imaju petoro dece, a Mari-Šantal je osnivač i kreativni direktor istoimenog brenda luksuzne dečije odeće.

6. Aleksandra Miler

Mlađa sestra Mari-Šantal iz Grčke (kao i sestra Pije Geti), Aleksandra Miler se udala za princa Aleksandra fon Furstenberga 1995. Sa ćerkom princezom Talitom kao najnovijom at-devojkom u visokom društvu, njenom svekrvom kao Dajanom von Furstenberg (udala se za oca princa Aleksandra, princa Egona 1969.) i njenog zeta kao budućeg kralja Grčke, kladili bismo se da su to neka fantastična porodična okupljanja.

7. Keli Rondestved

Američka investiciona bankarka sa MBA sa UCLA, rođena na Floridi, udala se za naslednog princa Hubertusa od Saks-Koburg-Gote 2009. godine na venčanju kojem su prisustvovali kralj Karl KSVI Gustav i kraljica Silvija od Švedske i princeza Astrid od Belgije, postajući njena Visočanstvo nasledna princeza Keli od Saks-Koburga i Gote.

Keli Rondested
foto: Profimedia

Iako možda niste čuli za kuću Saks-Koburg-Gota, kraljevske kuće Evrope imaju: njeni najpoznatiji članovi bili su princ Albert i njegova prva rođaka (i supruga) kraljica Viktorija. Tek 1917. godine, na vrhuncu antinemačkih osećanja tokom Prvog svetskog rata, kralj Džordž V je odlučio da promeni ime svoje kuće iz Saks-Koburg-Gota u današnje ime: Vindzor.

8. Sarah Batler

Sa diplomom iz međunarodnih odnosa, MSC iz razvojnih studija i impresivnom biografijom koja uključuje rad u Ujedinjenim nacijama, Sarah Batler iz Teksasa možda nije izgledala kao najverovatniji kandidat da se uda za bliskoistočnog princa. Ipak, našla je sreću u princu Zeidu bin Raad Zeid al-Husseinu—članu jordanske kuće Hašemita i prestolonasledniku Iraka.

Postala je Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Sara Zeid 2000. godine. Par ima troje dece i žive u Njujorku, gde princ Zeid radi kao Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, a princeza Sara podiže svest o uzrocima, uključujući akcioni plan za svako novorođenče.

9. Kendra Spirs

Nakon godina provedenih u manekenstvu za Pradu, Calvin Klein, Chanel i druge velike modne kuće, rođena u Sijetlu, postala je princeza Salva Aga Kan kada se udala za princa Rahima Aga Kana — najstarijeg sina sadašnjeg Aga Kana — 2013. Par, koji živi u Švajcarskoj, ima dvoje dece, a princeza Salva i dalje radi kao model pod svojim devojačkim prezimenom: pojavila se na naslovnoj strani Vogue Espana, Tatler, Elle France i Vogue China i zaštitno je lice Armanija.

10. Ariana Austin

Ostin, knjiženica i umetnički pedagog, postala je princeza Arijana Ostin Makonen od Etiopije kada se udala za princa Džoela Davita Makonena, praunuka poslednjeg cara Etiopije. Par se upoznao u decembru 2005. u noćnom klubu u Ostinovom rodnom gradu, Vašingtonu.

Ubrzo nakon toga, Ostin i Makonen su počeli da se zabavljaju. Dok je veza trajala sa prekidima otprilike jednu deceniju, par se konačno verio 2014. Kraljevsko venčanje princa i princeze 2017, koje je trajalo nedelju dana, održano je u Merilendu i odlikovalo je jake etiopske pravoslavne uticaje. Par sada živi u Vašingtonu, DC, gde Makonen radi kao advokat, a par je u procesu razvoja filmova i TV emisija.

11. Volis Simpson

Amerikanka koja bi bila kraljica Engleske, dva puta razvedena Volis Simpson je toliko očarala engleskog kralja Edvarda VIII da je abdicirao sa prestola da bi se oženio njom. Kao poglavar Engleske crkve, ideja da se Edvard oženi razvedenom bila je anatema iz verskih, pravnih i – u to vreme – moralnih razloga. Iako nikada nije imala titulu , nakon udaje za Edvarda postala je vojvotkinja od Vindzora i njih dvoje otišli ​​su u veselo, blistavo izgnanstvo na mestima kao što su Bahami, Florida, Njujork i Pariz. Iako je njen odnos sa britanskom kraljevskom porodicom ostao narušen, kada je Volis umrla 1986. godine, sahrani su prisustvovali kraljica Elizabeta, princ Čarls i kraljica Elizabeta, kraljica majka.

1 / 5 Foto: Profimedia

Njen poslednji blagoslov izvršio je kenterberijski nadbiskup — čvrst znak kraljevskog poštovanja — i ona je sahranjena pored Edvarda u Frogmoru u Vindzoru.

12. Megan Markl

Rođena kao Rejčel Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa je poslednja Amerikanka koja je postala princeza. Megan su u Kaliforniji odgajali Dorija Ragland i Tomas Markl stariji, koji su se razveli kada je imala šest godina. Nakon što je diplomirala na Univerzitetu Northvestern, Meghan je postala glumica i najpoznatija je po ulozi Rejčel Zejn u seriji "Odela".

Megan Markl
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pre nego što je upoznala princa Harija, Megan je ranije bila udata: njen prvi brak sa Trevorom Engelsonom okončan je 2013. Megan je upoznao sa princom Harijem u julu 2016. zajednički prijatelj, a burna veza dovela je do veridbi u novembru 2017. Par se venčao u zamku Vindzor u maju 2018.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs