VUK JE PREŽIVEO 4 ATENTATA I NA NEVEROVATAN NAČIN IZBEGAO SMRT: Imao je urnebesno venčanje, a evo kako je osvojio Danu

Zanimljivi detalji iz života Vuka Draškovića, čoveka koji je preživeo čak 4 atentata.

Celebrities
10:51h Autor:
VUK JE PREŽIVEO 4 ATENTATA I NA NEVEROVATAN NAČIN IZBEGAO SMRT: Imao je urnebesno venčanje, a evo kako je osvojio Danu
Zanimljivi detalji iz života Vuka Draškovića, Foto: Kurir/ Damir Dervišagić

O privatnom životu Vuka Draškovića se malo zna. Akcenat u javnosti uvek je stavljan na njegovu političku karijeru. Preživeo je čak 4 atentata od kojih se poslednji desio pre 23 godine na Ibarskoj magistrali, a ujedno je i najpoznatiji. Taj atentat je, kako je dokazano, planirala i organizovala Državna bezbednost, po naređenju tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

- Od 90' godine sam znao da je jako opasno govoriti istinu u ovoj zemlji i da istine ubijaju. Preživeo sam 4 atentata. Poslednji je pokušan u Budvi, gde sam bio najveća pretnja. Tad sam bio lider DOS-a, ali sam ga i ja osnovao. Neću reći čak ni da ga je SPO osnovao, jeste osnovan u prostorijama SPO, ali ja sam ga osnovao i okupio u prostorijama SPO. - rekao je Drašković u emisiji Crveni karton, na Kurir televiziji i dodao:

Vuk Drašković
foto: Kurir/ Marina Lopičić

- Okupio sam ih sve odreda, nisu govorili međusobno. Čitav dan je trajala bitka da potpišemo samo jedan dokument - svi na jednu listu, sa samo jednim programom, vanredni izbori i rušenje Slobodana Miloševića. Na kraju je došlo do dogovara, ali nisu hteli da potpišu na istom papiru dogovor. Bile su tri grupacije koje nisu govorile, a dogovor je potpisan na tri papira koje sam ja spojio spajalicama.

Vuk Drašković
foto: Kurir/ Nemanja Nikolić

Filmska ljubavna priča

Jednom prilikom on ispričao kako je upoznao Danicu, ljubav svog život i kako je izgledao njihov prvi sastanak.

- Ona je bila lepa i tako je marširala uzdignute glave hodnicima pravnog fakulteta. Mogi su joj se udvarali, a ona je sve to odbijala. Ja sam video da nemam nikakve šanse sem da nešto kažem što će da skrene joj pažnju na mene, i ja sam joj prišao i rekao: "Koleginice što imate lepe noge, šteta što nemate četiri" - ispričao je Vuk gostujući u emisjiji "Balkanskom ulicom".

Na pitanje kako je ona odgovorila, rekao je:

- Pa okrenula se i onako kroz neki čudan poluosmeh kazala: "Budalo". Ali je uspostavljen kontakt.

I Danica i Vuk su kao studenti pravnog fakulteta bili učesnici pravne pobune koju je okončao Tito. Pošto je Maršal održao govor koji kao podržava studente krenulo je kolo i danas kad se kaže kozaračko kolo, Vuk odmah pomisli na Danu i na Tita.

Dana Drašković
foto: Kurir/ Vladimir Lukić

- Sedeli smo na ćebetu i slušali Tita i neko pokreće kozaračko kolo. A ja joj se tek bio počeo udvarati. Ja skačem da igram kozaračko kolo i ona kaže nemoj da skačeš, prevario nas je, ovo je manevar. I ja kažem, ma ne, mi smo potrebni drugu Titu. On nas voli, mi njega volimo. I ona kaže, e pa sad biraj, Tito ili ja? I ja odem u kozaračko i uzaberem Tita. I naredne četiri godine nisam mogao da joj se primaknem.

A onda kad je konačno dobio priliku da je izvede u izlazak, prekinule su ih demonstracije.

- Nije bilo lako osvojiti Danu. Kada sam je napokon odveo u bioskop izbile su demonstracije. Tada sam joj rekao da krene sa mnom u masu, ali je ona je samo vikala da neće u te "komunističke" demonstracije - sada sa osmehom priča o tome Vuk.

Njih dvoje večali su se 6 meseci nakon što su počeli da se zabavljaju, a ove godine proslavili su značajan jubilej - 50 godina braka.

Vuk Drašković
foto: Printscreen Youtube / SPONoviSad

- Venčali smo se 10. juna 1973. Više se i ne sećam kako sam baš zaprosio Danu. Ništa joj nisam ni rekao, sem da želim da se venčamo i da odaberemo dan. Već je to bilo jasno da ćemo se venčati. Brzo smo se složili oko jednoga, da na venčanje ne zovemo nikoga. Njen kum bila je njena drugarica Alja Međedović iz Bijelog Polja, koja sada živi u Beogradu, a meni je kum bio Bora Komad iz Večernjih novosti - ispričao je Vuk Drašković u jednom od retkih intervjua u kojima je govorio o ljubavi sa suprugom.

- Složili smo se i oko toga da na venčanje nikako ne idemo svečano obučeni. Ja bez odela, a ona bez venčanice, oboje u farmerkama, i u kariranim košuljama zavrnutih rukava. Ja sam uvek sa gnušanjem gledao one muzikante što sačekaju kumove, pa pevaju, udaraju u harmoniku i traže pare. Kad smo se mi venčali i kad smo izašli iz sale, niko od tih muzikanata nije ni reagovao, jer niko nije mogao da posumnja da smo sveže venčani. Sa venčanja smo otišli na pijacu Zeleni venac, kupili malo trešanja, malo jagoda, malo voća, otišli kući, ručali, i taj dan nam se, sem potpisa, ni po čemu nije razlikovao od ostalih - ispričao je Vuk za časopis Dama.

Bonus video: PREŽIVEO 4 ATENTATA JER JE POKUŠAO DA SVRGNE MILOŠEVIĆA! Vuk Drašković: Tada sam bio lider i osnivač DOS-a, ali i NAJVEĆA PRETNJA

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs