roj orbison

PRVO JE IZGUBIO ŽENU, PA I DVOJE DECE U STRAVIČNOJ NESREĆI: Tragična priča jednog od prvih ROKENROL LEGENDI

Doživeo je neviđenu slavu, ali su ga tragedije pokosile.

Celebrities
Autor:
PRVO JE IZGUBIO ŽENU, PA I DVOJE DECE U STRAVIČNOJ NESREĆI: Tragična priča jednog od prvih ROKENROL LEGENDI
Roj Orbison, Foto: Harry Goodwin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Roy Kelton Orbison rođen je u Vernonu, 23. aprila 1936. godine. Bio je američki pevač, kompozitor i gitarista. Orbison je jedan od pionira rokenrola koji je u svojoj dugoj karijeri od četiri decenije, presudno uticao na razvoj tog muzičkog žanra.

Orbison je ostato upamćen po svojim velikim hitovima: "Only the Lonely", "In Dreams", "Oh, Pretty Woman", "Crying", "Running Scared", i "You Got It", koje je pevao sa svojim finim baritonom.

Roj Orbison
foto: ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pamtimo ga i po sunčanim naočarima, bez kojih se nikada nije pojavljivao. Za zasluge na polju muzike, dobio je brojne nagrade i priznanja, od Gremija do ulaska u "Rock kuću slavnih" 1989.godine.

Orbison je odrastao u Teksasu, ali su njegovi roditelji često selili u potrazi za poslom. Malom Roju, muzika je bila važna, tako da je već 1949. godine, sa samo 13 godina, osnovao svoj prvi bend "The Wink Westerners", a uz to komponovao je muziku i učio da svira gitaru. Nakon srednje škole upisao je fakultet na Univerzitetu severni Teksas u gradu Denton i studirao je istoriju i engleski jezik.

Pored studija, svirao je i dalje u svom sastavu "The Wink Westerners", koji je uživao izvesnu popularnost u nekim delovima Amerike, tako da je bend imao redovne nastupe na lokalnoj televiziji. U jednom od njihovih nastupa, gost im je bio i poznati Džoni Keš koji je primetio talenat mladog Orbisona i preporučio ga svom producentu Semu Filipsu iz diskografske kuće "Sun Records". Filips je odlučio da promeni ime bendu u "The Teen Kings", a Orbison je pak odlučio da napusti fakultet 1956. godine i da se posvetiti isključivo muzici.

Roj Orbison
foto: Alexei Boitsov / Sputnik / Profimedia

Orbison je prvi veći uspeh imao sa singl pločom "Ooby Dooby" izdatoj u junu 1956. Pesmu "Ooby Dooby", komponovao je Orbisonov prijatelj sa fakulteta.

Njegova vlastita kompozicija "Claudette" (nazvana njegovoj prvoj ženi) bila je sledeći veliki hit. Tu pesmu snimili su tada vrlo popularni "Everly Brothers" na B strani svog hita "All I Have To Do Is Dream". Iz tog doba datira i njegov zaštitni znak - sunčane naočare, on je za jednu turneju zaboravio naočare za vid u avionu, pa su mu sunčane naočare ostale jedina alternativa na koje je mogao postaviti staklo za vid i tako je ostalo do samog kraja negove karijere.

Roy Orbison je 1957 upoznao darovitog tekstopisca Joe Melsona iz grada Odessa (Teksas). Njihova zajednička suradnja rodila je novi kvalitet u rock glazbi, melodijske izmjene praćene lirskim tekstom,- prve rock balade. Tako su nastale balade Raindrops, Uptown (relativno mlaki uspjeh iz 1960) i onda singl Only the Lonely[3] koji je odmah postao hit (#2 u SAD, i #1 u UK), nakon toga Orbison je postao međunarodna rock zvijezda. Njegova slijedeća singl ploča, Runnin' Scared postala je #1 hit u proljeće 1961. I slijedeća ploča Crying dospjela je #2 na američkoj Billboard Hot 100 ljestvici popularnosti te iste godine.

Orbison je imao veliki uticaj na tadašnje mlade britanske rokere poput Bitlsa i Rolingstonsa. On je bio rado viđeni gost u Britaniji, tako da je leto 1963, proveo na turneji sa Bitlsima po Britaniji .

Orbison je postao zvezda broj 1, međutim kako se turneja bližila kraju, on je postao zvezda broj 2, jer je počela bitlmanija. Tokom te turneje Orbison je postao, a kasnije i ostao veliki prijatelj Bitlsa, posebno sa Lenonom i Harisonom. Prijateljstvo sa Harisonom izrodilo se kasnije i u zajednički projekat. Osnovali su bend "Traveling Wilburys" u kojem su zajedno nastupali.

Za razliku od mnogih drugih američkih muzičara, Orbison je nastavio da niže uspehe i pored britanske invazije koja je tada zahvatila Ameriku. 1964. godine njegova singl ploča sa hitom - "Oh, Pretty Woman", skinula je Bitlse sa #1 u Americi, a bila je i #1 u Britaniji. Ova pesma doživela je ponovni uspeh 1990. godine kada je snimljen film "Pretty Woman", u kojem je igrala prelepa Džulija Roberts.

Orbison je išao na turneje i sa Bič Bojsima (1964), i Stonsima u Australiju (1965). Od 1963 postao je puno popularniji u Britaniji, nego u rodnoj Americi. U Americi mu je popularnost pala i od 1967. godine više nije imao nijedan hit..

Osamdesete su bile doba kad je ponovo otkriven Roj Orbison, - posebno su rado uzimali njegove pesme za filmove. Roj Orbison je 1980. godine otpevao pesmu "That Lovin' You Feelin Again" u duetu sa pevačicom Emuloj Haris, a za to su nagrađeni Nagradom Gremi1981. godine godine u kategoriji - najbolja kantri izvedba.

Dejvid Linč je uzeo njegovu pjesmu "Dreams" kao muzičku podlogu za svoj slavni film "Blue Velvet". Ovaj novi interes za Orbisona, doveo je do toga da je uvršten u "Rock and Roll Hall of Fame" 1987 godine. Osamdesetih su izdata i brojna reizdanja starih Orbisonovih hitova, koja su bila odlično prihvaćena kod nove publike.

U septembru 1987. godine, snimio je televizijsku emisiju "Roj Orbison i prijatelji", za televizijsku kompaniju HBO u Los Anđelesu. Orbisonovi gosti bile su same zvezde tog vremena poput gitariste Džejmsa Bartona, gitariste i pevača Brusa Springstina, Toma Vejtsa, Elvisa Kostela, Džeksona Brauna i brojnih drugih. Ova emisija pomogla je Orbisonu da se približi mlađim generacijama.

Nakon toga je osnovao sastav "Traveling Wilburys", zajedno sa tadašnjim mega zvezdama Bobob Dilanom, Džordžom Harisonom, Džefom Lineom i Tomom Petijem. Sastav je doživeo dobar prijem kako kod kritike, tako i kod publike.

Nastavio je uspješno i solo karijeru izdavši album "Mystery Girl", koji je dobro primljen kod publike.

Orbison se 1957. godine oženio sa Klodet Frejdi, koja je tada imala 17, a on 21 godinu.

Rastali su se 1964. godine, a razlog su navodno bile njene prevare i neverstva. Ipak, nakon deset meseci su uspeli da prevaziđu te probleme i ponovo su se pomirli nakon nekog vremena.

Jedna od stvari koja ih je vezivala bila je ljubav prema motociklima. Tako su se 6. juna 1966. godine vozili kada im se dogodila stravična nesreća. Naime, prilikom povratka kući Klodet je udarila u vrata kamioneta koja su se otvorila i na mestu ostala mrtva.

Orbison je imao tri sina, ali ih je retko viđao zbog posla, nastupa i turneja.

Prošlo je samo dve godine od tragedije, kada se pevaču dogodila još jedna.

Roj Orbison bio je na turneji u Engleskoj kada je do njega došla informacija da je u njegovoj kući u Tenesiju izbio požar da su njegova dva sina, od ukupno tri, poginula u požaru. Roj Devejn i Entoni King tada su tragično nastradali.

Rojevog trećeg sina odgajali su njegovi roditelji. Nakon ovih događaja Orbison je postao depresivan, a godinu dana kasnije se oženio Barbarom Džejkobs sa kojom će kasnije dobiti dvoje dece.

Ipak, ni ovo nije bio kraj njegovim patnjama, već mu je i rođeni brat poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Mnogi smatraju da zbog ovakvog života ni on nije živeo dugo. Čitavog života bio je i srčani bolesnik, a nakon serije srčanih udara umro je u bolnici 6. decembra 1988. u Hendersonvilu. Imao je samo 52. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs