SINDI LOPER

IZGLEDA KAO FRIK, A OD NJE NEMA NORMALNIJE ŽENE: 30 godina voli svog muža, danju je domaćica, a noću ROK ZVEZDA

"Možete se smejati kada pričam, ali ne i kada pevam. Ljudi su znali bacati kamenje na mene zbog moje odeće… sada žele znati gde je kupujem," rekla je svojevremeno Sindi Loper

Vip priča
Autor:
IZGLEDA KAO FRIK, A OD NJE NEMA NORMALNIJE ŽENE: 30 godina voli svog muža, danju je domaćica, a noću ROK ZVEZDA
Sindi Loper, Foto: kpa / United Archives / Profimedia

Sicilijanski temperament, glas devojčice, divlje frizure i ekscentrično oblačenje najbolje opisuju pojavu Sindi Loper, jednu od najpoznatijih pevačica 80-tih godina.

Pank princeza, sa svojim album

Album "She’s so unusual" koji je izašao 1983. godine postala je prva ženska umetnica u istoriji s četiri singla s istog, debitantskog albuma koji su se našli u Top 5 Bilbordove liste najboljih 100 pesama.

Sindi Loper
foto: Profimedia

Od tada, izdala je 11 albuma, preko 40 singlova, prodala više od 80 miliona albuma i dalje nastupa, podržavajući borbu za ljudska prava, posebno LGBT zajednicu. Jedna je od prvih ženskih ikona iz zlatnog doba MTV-a je inspirisala na mnoge pevačice kasnije, među kojima su Alanis Moriset, P!nk, Niki Minaž, Lejdi Gaga i Kejti Peri.

Njena možda najpoznatija pesma "Girls Just Wanna Have Fun" napravila je od nje idola feminizma.

Za nju kažu da je utrla različite vrste ženske estetike koji se protive sirovoj senzualnosti i krajnosti njenih naslednica poput Madone, Džoan Džet i Pet Benatar i da je napravila naciju žena koje su se na nju ugledala, kao nekog koj slavi različitost i podstiče razigranost u izražavanju.

Rođena je 22. juna u Kvinsu, u Njujorku, u porodici sicilijanskih imigranata. O svojim godinama jednom je rekla:

“Ja apsolutno odbijam da otkrijem svoje godine. Šta sam ja, automobil?”

Prema rečina njene majke bila je “malo čudna kao dete”. Slušala je Džudi Garland, Bili Holidej, Elu Ficdžerald i Bitlse, Dženis Džoplin, Džimija Hendriksa i Krim. Već sa 12 godina počela je da piše pesme i da svira gitaru, da eksperimentiše s bojama kose i garderobom.

Tokom 1970-ih nastupala je s raznim bendovima. Nezadovoljna što ne izvodi autorske pesme, sa saksofonistom Džonom Turijem 1978. godine osniva grupu "Blue Angel". Zbog specifičnog vokala i mogućnosti pevanja u rasponu od četiri oktave dobijala je ponude za samostalne nastupe, ali ih je odbijala. Međutim, zbog problema s menadžerom, njenim glasnicama i finansijama, bend se raspao. 1981. godine, tokom nastupa u jednom njujorškom baru, upoznaje Dejvida Volfa koji postaje njen menadžer, a kasnije i partner.

Vrhunac karijere ostvaruje 1983. godine debitantskim albumom "She’s So Unusual" koji postaje svetski hit. Sindi dobija Gremi iste godine za najbolju novu umetnicu, a album za najbolji omot. Fotografiju je radila genijalna Eni Libovic.

Spot za pesme "Girls just wanna have fun" proglašen je 1984. prvim najboljim ženskim videom na MTV Music Awards, a bio je i jedan od prvih spotova koji je, po njenom zahtevu, uključivao sve etničke grupe.

Sindi je želela da piše svoje pesme, ali studio joj je donosio materijal za albume. Ponekad je prepravljala reči pesama. Izmenila je originalne stihove pesme "Girls just wanna have fun" jer su joj se činili mizoginima.

Sindi Loper
foto: Profimedia

Na sledećim albumima polako je preuzimala kontrolu u svoje ruke i uključivala se u sve aspekte. Drugi album, "True Colors", izlazi 1985. godine.

Od tada, Sindi redovno izdaje nove albume, a radi i na filmu i u pozorištu. Za mjuzikl "Kinky Boots" komponovalo je muziku i pisala tekstove. Mjuzikl se bavi problemom prihvatanja drag kraljica. 2013. osvojio je šest Tonija uključujući onaj za Najbolji mjuzikl i Najboljeg glumca. Jednom prilikom izjavila je: “Imam Gremi i Emi, želela bih da imam i Toni.” I to je uspela da ostvari.

Na pitanje da li bi nešto promenila u svojoj prošlosti da može, rekla je:

“Ne bih menjala ništa. Svako iskustvo koje imate u životu čini vas onim što jeste, pa ako se vratite i promenite samo jednu stvar, čak i bolno iskustvo, ne bi izašli na drugu stranu isti.”

Sindi živi i radi u Njujorku s mužem Dejvidom Torntonom sa kojim je u braku od 1991. godine i imaju sina Deklana kojeg su dobili šest godina kasnije.

“Uvek sam se pitala kako bi bilo da neko iz svemira sleti s tri glave. Odjednom svi drugi ne bi izgledali tako loše, ha?"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs