OSTAVILA JE NAJVEĆEG ZAVODNIKA HOLIVUDA I OSTALA VERNA SEBI: Odbijala je uloge za Oskara i sve je radila mimo pravila

Džuli Kristi nikada nije živela po "pravilima", a njena životna priča je prilično turbulentna.

Celebrities
16:06h Autor:
OSTAVILA JE NAJVEĆEG ZAVODNIKA HOLIVUDA I OSTALA VERNA SEBI: Odbijala je uloge za Oskara i sve je radila mimo pravila
Slavna plavuša odbijala je uloge za Oskara, Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Džuli Kristi nedavno je proslavlia svoj 83. rođendan, a tom prilikom vas podsećamo na njenu neobičnu životnu priču.

Rođena 14. aprila 1940. u Asamu, u tadašnjoj Britanskoj Indiji, gde je njen otac Frenk vodio plantažu čaja. Tamo je i rasla s majkom Rouzmeri, velškom slikarkom, i mlađim bratom Klajvom, dok je njen otac dobio i vanbračnu ćerku Džun s jednom od radnica na plantaži.

Džuli Kristi školovala se u Parizu
Džuli Kristi školovala se u Parizu foto: Profimedia

Nakon očeve afere njeni roditelji su se razveli, a ona je ostatak detinjstva provela sa svojom majkom u ruralnom Velsu pre nego što je otišla u Pariz da završi školovanje i nastavi da uči francuski jezik.

Nakon školovanja u Parizu, vratila se u Englesku gde je upisala prestižnu londonsku drame.

Njen scenski debi 1957. bio je skroman, pa se tek četiri godine kasnije prvi put se pojavila na TV-u u naučno fantastičnoj seriji "A For Andromeda," a godinu dana kasnije ostvarila je revolucionarnu ulogu u komediji "Anonimni prevaranti".

Džuli je ostavila veliki utisak u ulozi Liz u filmu "Bili lažov" iz 1963. godine, što je navelo režisera da je pozove da igra u filmu "Darling". Njen portret nemoralne manekenke Dajane Skot doneo joj je Oskara pa je tada postala poznato lice širom sveta. Uloga Lare u filmskom hitu "Dr Živago" dodatno je učvrstilo njenu reputaciju i donelo sa sobom nove mogućnosti.

Nakon Oskara postala je svetski popularna
Nakon Oskara postala je svetski popularna foto: Profimedia

Godine kada se pojavila u filmu "Daleko od razurdane gomile", Džuli je započela sedmogodišnju ljubavnu vezu sa američkim glumcem Vorenom Bitijem. Kako je rekla u jednom intervjuu, on je zaslužan za to što joj je otvorio oči kada je politika u pitanju i divila mu se kako se sam borio za pravdu, i da mu je večno zahvalna na tome.Iako je bila luda za njim, ostavila ga kada je saznala za njegova neverstva.

Džuli Kristi i Voren Biti
Džuli Kristi i Voren Biti foto: Profimedia

Sve više zainteresovana za politička pitanja i prava životinja, Džuli je izgubila mnogo u daljem razvoju svoje karijere. Odbila je glavnu ulogu u filmu "Oni pucaju u konje, zar ne?"

Međutim, 1973. godine odigrala je jednu od svojih najboljih uloga u filmu "Ne okreći se" i oduševila publiku svojim lakim prikazom žene koju su mučile porodične smrti, dok je zadržala svoje dostojanstvo. Njen film "U potrazi za Gregorijem" iz 1969. za nju je bio redak promašaj.

Odbijala je mnoge uloge
Odbijala je mnoge uloge foto: Profimedia

Iako je veza Džuli i Vorena okončana sredinom sedamdesetih, ostali su prijatelji i zajedno su radili na još nekoliko filmova, uključujući "Šampon" iz 1975. i, tri godine kasnije, "Nebo može da čeka". Voren joj je posvetio svoj film "Crveni" iz 1981. nakon što je odbila ulogu Luiz Brajant koja je na kraju pripala Vorenovoj novoj ljubavnici, Dajan Kiton.

Veliki je borac za zaštiti životinja
Veliki je borac za zaštiti životinja foto: Profimedia

Brak Džuli Kristi sa Dankanom Kembelom

Do kraja sedamdesetih, Džuli je želela da napusti Los Anđeles pa je kupila farmu blizu Montgomerija u Severnom Velsu. Ona takođe ima kuću u londonskom Ist Endu. Izuzetno nezavisna, uvek se klonila konvencionalnih princila, pa je tako živela sa svojim izabranikom u nevenčanoj zajednici još od 1979. godine, istraživačkim novinarom Gardijana Dankanom Kembelom. U januaru 2008, međutim, Džulin brat Klajv je otkrio da je par ozvaničio svoju vezu i venčao se dva meseca ranije u Indiji.

Džuli je napustila Holivud i kupila je imanje u Engleskoj
Džuli je napustila Holivud i kupila je imanje u Engleskoj foto: Profimedia

Osamdesetih se često pretpostavljalo da je otišla u penziju. Vratila se 1996. kada ju je Kenet Brana ubedio da preuzme svoju prvu Šekspirovu ulogu kraljice Gertrude u njegovoj ekranizaciji Hamleta. Sledeće godine odigrala je drugu predstavu nagrađenu Oskarom kao nesrećna supruga u domaćoj drami "Afterglow", ali je potom nastavila da odbija glavne uloge, uzimajući umesto toga male uloge u filmovima kao što su "Hari Poter i zatvorenik iz Askabana", "Troja" i "U potrazi za Nedođijom" - za koju je dobila nagradu BAFTA za najbolju sporednu glumicu.

1997. godine dobila je nagradu BAFTA, za doprinos britanskoj kinematografiji.

Na nagovor kanadske rediteljke i glumice Sare Poli, koja se sprijateljila sa zvezdom kada su se zajedno pojavile u filmovima "No Such Thing" i "The Secret Life Of Words", ipak je urodila plodom. Džuli je pristala da glumi glavnu ulogu u Sarinom rediteljskom debiju "Daleko od nje", o ženi koja boluje od Alchajmera koja se prijavljuje u dom kako bi spasila svog muža da ne mora da brine o njoj. Rezultat je bio očaravajući nastup koji joj je doneo Zlatni globus i četvrtu nominaciju za Oskara.

Ona je i dan danas, u svojoj 83. godini, pokrovitelj Palestinske kampanje solidarnosti i posvećuje mnogo vremena pravima životinja, zaštiti životne sredine i kampanjama protiv nuklearne energije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs