OVAKO DANAS IZGLEDA TITOVA PRAUNUKA KOJA ŽIVI U ZAGREBU: Evo čime se bavi i zašto se odrekla prezimena Broz

Titova praunuka Sara je akademska slikarka, a zbog poznatog prezimena je nosila veliki teret.

Celebrities
Autor:
OVAKO DANAS IZGLEDA TITOVA PRAUNUKA KOJA ŽIVI U ZAGREBU: Evo čime se bavi i zašto se odrekla prezimena Broz
Ko je i kako izgleda Titova praunuka koja živi u Zagrebu?, Foto: Printscreen/instagram

Porodica nekada najmoćnijeg čoveka i doživotnog predsednika, Josipa Broza Tita uglavnom živi povučenim životom. Upravo zbog te činjenice, njegova praunuka Sara Zidarević (27), privukla je interesovanje javnosti.

Sara se, ugledajući se na svoje roditelje, okrenula umetnosti, te se lepa Titova praunuka odlučila da upiše slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu i do sada je imala dve samostalne izložbe.

Majka mlade Sare je Aleksandra Saša Broz, koja je unuka Josipa Broza Tita. Ova pozorišna i televizijska režiserka se razvela od glumca Ranka Zidarevića, Sarinog oca. Kako navodi, dok diše trudiće se da promoviše delo svog dede Tita.

Sa dedom sam najviše vremena provodila na Brionima, a njemu je bilo važno da mu unuka bude dobar đak. Zbog odličnog uspeha u školi, poklonio mi je papagaja Krokija – kazala je ona.

Njena ćerka Sara odlučila je da očevo prezime Zidarić zameni prezimenom svoje pokojne prabake Herte Has, jedne od pet žena Josipa Broza Tita, a tim povodom je jednom prilikom za Jutarnji.hr izjavila:

- Prezime od prabake nisam uzela samo iz poštovanja prema njoj, nego iz poštovanja prema dvema osobama u porodice za koje znam da im je beskrajno drago što barem neko još nosi prezime Has. Meni promena prezimena nije nikakva velika promena jer sam za sve uvek Sara, uostalom, nije teško pogoditi čija sam, rekla je Sara.

Nedavno je za Večernji list i njena majka progovorila na tu temu.

- Pre dve godine rekla je da želi da se makne od tereta mog i Rankovog prezimena, pa je odlučila da uzme bakino prezime Has. Osetili smo da joj je to došlo prirodno i da ima smisla, izjavila je Saša, a dodala je i kako su ona i njen suprug podržali svoju ćerku u njenoj odluci, jer su, kako je i sama istakla, oboje svesni toga šta znači nositi teret poznatog prezimena, piše Žena.blic.rs.

Kako je Sara rekla za medije, pored razvoda roditelja koji je nastupio posle šest godina braka, njeno odrastanje su obeležila brojna putovanja po Evropi i svetu, pošto je njen deda, Mišo Broz, služio kao diplomata u Egiptu, Indoneziji, Singapuru, Rusiji, Filipinima.

Sarina baba, Herta Has i Josip Broz Tito upoznali su se 1937. godine u Parizu, a venčali se tri godine kasnije.

Herta Has je bila visokoobrazovana, govorila je strane jezike i bila je levičarski orijentisana. Ona je s Titom imala sina Aleksandra, Sarinog dedu, koji se rodio 1941. godine u Zagrebu. Herta je bila njegova treća supruga po redu, a od Tita se razvela 1943. godine jer je bio neveran.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs